Pekarski proizvodi u Nišu poskupljuju od Nove godine 1Foto: FoNet/Ljiljana Stojanović

Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović najavio je danas da će od Nove godine ponovo poskupeti pekarski proizvodi u tom gradu.

„Od Nove godine planiramo da podignemo cenu bureka i peciva za 10 procenata, tako da će četvrt bureka sa sirom biti 130 dinara, a sa mesom 140 dinara“, rekao je Vukadinović za televiziju Zona plus.

Prema njegovim rečima, sa sadašnjim cenama pekari prave gubitke jer je brašno tip 500 na tržištu poskupelo sa 30 na 50 dinara, brašno za burek sa 40 na 60 dinara.

„Uredba o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna tip 500 po ceni od 46 dinara objavljena je 11. novembra, a maltene tek od danas je počela podela brašna iz republičkih rezervi za pekare čija je delatnost proizvodnja hleba“, naglasio je Vukadinović.

On je podsetio da privatne preduzetnike od 1. januara očekuje povećanje minimalne cene rada sa 32.000 na 35.000 dinara i postkupljenje struje za 107 odsto.

„Neki pekari koji su imali ugovor sa elektrodistribucijom o snabdevanju, novi ugovor su potpisali sa cenom koja je uvećana za 107 odsto. Mi smo pisali i Privrednoj komori Srbije i Vladi Srbije da učine sve da poskupljenje struje ne bude u tom iznosu“, rekao je Vukadinović.

Kako je kazao, povećanje minimalne cene rada povlači i povećanje iznosa za doprinose pa će troškovi po radniku biti veći za 5.000 dinara, a svi ti troškovi, dodao je, poskupljuju i cenu pekarskih proizvoda.

Hleb i ostali proizvodi od brašna početkom novembra su u Nišu poskupeli za pet do deset dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari