Parkirani traktori na vojvođanskim putevima mirovali su nekoliko dana, ali sudeći prema jučerašnjim reakcijama poljoprivrednika, protesti započeti još prošlog ponedeljka mogli bi da se nastave, čak i radikalizuju, sve dok Ministarstvo poljoprivrede ne usliši zahteve paora i unese izmene koje se odnose na to da zemljište ne može da se prodaje strancima i velikim investitorima.

To je ono što su juče od ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković tražili iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije. S druge strane, povlačenje ovakvog teksta zakona tražili su juče na vanrednoj konferenciji za novinare i predstavnici nekoliko vojvođanskih, pre svega banatskih udruženja poljoprivrednika.

– Prema Beogradu krenuće 2.000 poljoprivrednika iz Kovina, Pančeva, Alibunara, Opova, Kovačice. Nadamo se da nas policija neće zaustaviti i da ćemo imati priliku da u Beogradu predstavnicima Skupštine predamo svoje zahteve – rekao je juče nakon razgovora sa ministarkom predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Jovica Jakšić.

On je rekao da su od ministarke dobili samo usmeno obećanje da je saglasna sa njihovim predlozima, ali da to udruženje traži i garancije na papiru da će biti izmenjena rešenja u predlogu ovog zakona. Ova asocijacija se protivi predlogu Ministarstva poljoprivrede da se poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju u vlasništvu do 30 hektara zemlje omogući kupovina državnog zemljišta do 20 hektara. Jakšić je istakao kako oni traže da se zemljište prvo ponudi na prodaju poljoprivrednim gazdinstvima, a ako oni nisu zainteresovani, onda da se omogući kupovina velikim investitorima.

U šturom saopštenju Ministarstva nakon ovog razgovora rečeno je da su predstavnici NAPS-a izneli konstruktivne predloge, što svakako predstavlja pozitivan doprinos u cilju postizanja najboljeg zakonskog rešenja.

„Predstavnici poljoprivrednika su istakli i da protest nije najefikasniji način za postizanje ciljeva, već da se jedino otvorenim dijalogom mogu približiti stavovi po pojedinim predloženim zakonskim rešenjima“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Protesti su počeli prošlog ponedeljka, a u sredu je nekoliko poljoprivrednika, predvođeno predstavnicima Lige socijaldemokrata Vojvodine, održalo protest ispred Skupštine Srbije. I nakon nekoliko razgovora sa ministarskom poljoprivrede, paori nisu postigli željeni rezultat i najavljuju da će protesti trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. Predlog o izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari