Povodom kupovine vile u Trstu: Šapić nije bio obavezan na dostavi ugovor, već zakonom propisan obrazac 1Foto: Beoinfo

Agencija za borbu protiv korupcije od marta 2019. godine imala je kupoprodajni ugovor za njegov stan u Trstu, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je rekao da sumnja da je ugovor u javnost procurio upravo iz Agencije.

Šapić, međutim, nije bio u obavezi da Agenciji dostavi kupoporodajni ugovor, već je zakonom propisan obrazac koji funcioner popunjava i nemoguće je da agencija nešto ne objavi.

Obaveza je funkcionera, navodi N1, da istinito i pravovovremeni prijavi imovinu i promene imovine. Ako se po nečijoj prijavi ili po službenoj dužnosti utvrdi da je imovina prikrivena, odnosno da nije prijavljena, Agencija ima obavezu da podnese krivičnu prijavu, a da paralelno sa njom sprovodi svoju proceduru.

Nakon što je objavljeno da je gradonačelnik Beograda kupio vilu u Trstu i još tri nepokretnosti i da nijednu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije Agencija je u saopštenju navela da Šapić jeste prijavio početkom 2019. godine.

Agencija je naveča da je u Italiji 2018. godine kupio stan, dok je BIRN naveo kako nije pisao o stanu, već vili kako je taj objekat kategorisan u italijanskom katastru.

Tri dana nakon tog saopštenja, Agencija je u odgovoru za N1 navela da je pokrenula postupak vanredne provere podnetih izveštaja o Šapićevoj imovini i prihodima.

Navedeno je i da se Agenciji prilikom prijavljivanja imovine ne dostavlja dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama, već da se prilikom provere podataka iz izveštaja u toku kontrole, od funkcionera može zatražiti takva dokumentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.