Iako je Vlada Srbije odlučila da otkupi višak tovljenika težine od 90 do 120 kilograma, u Udruženju odgajivača svinja Donji Srem tvrde da na teritoriji opštine Surčin ni jedna klanica ne otkupljuje svinje.
– U Surčinu nije otkupljena ni jedna svinja, iako smo ispunili sve uslove i o tome obavestili klaničare.

Iako je Vlada Srbije odlučila da otkupi višak tovljenika težine od 90 do 120 kilograma, u Udruženju odgajivača svinja Donji Srem tvrde da na teritoriji opštine Surčin ni jedna klanica ne otkupljuje svinje.
– U Surčinu nije otkupljena ni jedna svinja, iako smo ispunili sve uslove i o tome obavestili klaničare. Predstavnici klanice Koteks koja je zadužena za otkup na ovom području proverili su kvalitet svinja i izvršili selekciju. Međutim, prošle nedelje iz klanice Koteks poručili su da opština Surčin ne želi da pošalje veterinarsku inspekciju na teren i da zbog toga ne mogu da krenu sa otkupom – kaže za Danas Mihajlo Ljubimković, predsednik skupštine Udruženja odgajivača svinja Donji Srem i dodaje da na otkup čeka oko tri stotine tovljenika.

I u Subotici počeo otkup svinja

Subotica – Na teritoriji severnobačkog okruga otkup svinja će obavljati Industrija mesa Topola iz Bačke Topole, ali samo od uzgajivača koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava. Tovljenik ne sme da premaši 120 kilograma, a cena po kilogramu žive vage je 75 dinara. Rok plaćanja je 15 dana od dana kada Direkcija za robne rezerve primi potvrdu o prijemu tovnih svinja. Proizvođač koji želi da isporuči stoku je obavezan da tovne svinje za otkup dopremi do mesta otkupa o svom trošku. Otkup će se obavljati, kako saopštavaju u subotičkoj lokalnoj samoupravi, do 31. marta 2007. godine.

Prema rečima Aleksandre Jelesijević-Gligorić, šefa Odseka za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine opštine Surčin, Ministarstvo poljoprivrede ponudilo je spisak klanica koje će otkupljivati viškove pri čemu je za teritoriju opštine Surčin određena klanica Koteks. Ministarstva su bila dužna da formiraju tročlanu komisiju koju će činiti veterinarski, tržišni i poljoprivredni inspektor, a koja bi vršila otkup, merenje i procenu kvaliteta svinja. Zašto takva komisija nije formirana i za Surčin teško je reći, ističe naša sagovornica i dodaje da nije u nadležnosti opštine da bira članove ove komisije.
Prema nezvaničnim saznanjima Udruženja odgajivača Donji Srem, klanica koja je trebalo da otkupi njihove svinje otkup je obavljala u Mačvi. Stoga Surčinci postavljaju logično pitanje kako se Koteksu isplati da otkupljuje tovljenike sto kilometara dalje.
– Prema proceduri Ministarstva poljoprivrede preuzimanje tovljenika može da se obavlja samo na registrovanim stočnim pijacama i prema unapred dogovorenoj dinamici sa klanicama. Prijem, merenje svinja i proveru dokumentacije obavljaju komisije u kojima su inspektori veterinarske inspekcije, poljoprivredne i tržišne inspekcije. Međutim, ispostavilo se da neka mesta, tu spada i Surčin, nemaju stočnu pijacu, pa je dogovoreno da klanice preuzimaju tovljenike direktno od uzgajivača, a da komisije prijem i proveru dokumentacije obavljaju u klanicama, naravno u dogovoru sa inspektorima. Dogovor o tome postignut je u ponedeljak i verujem da više neće biti problema- izjavila je za Danas Sanja Čelebićanin, načelnik Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.
Mile Drlić, predstavnik klanice Koteks iz Surčina, u izjavi za Danas ističe da je ova klanica za potrebe Direkcije za robne rezerve već otkupila hiljadu tovljenika u osam opština, među kojima su Srpska Crnja, Sombor, Šabac, Pećinci.
– U Surčinu nismo otkupljivali tovljenike jer nisu bili ispunjeni uslovi koje predviđa Uredba Vlade Srbije o otkupu. Naime, u Surčinu nije bila komisija Ministarstva koja bi trebalo da prisustvuje prijemu, merenju i proveri dokumentacije, tvrdi Drlić.
Uzgajivači svinja sa područja opštine Surčin strepe da će zbog zaustavljenog otkupa imati još veće štete. „Težina svinja se svakodnevno povećava i zato pokušavamo da bar deo viška tovljenika prodamo drugim klanicama. Upravo smo juče utovarili oko 4o svinja za jednu klanicu u Obrenovcu, mada je težina svinja premašila 120 kilograma. Klanica je preuzela svinje po ceni od 75 dinara za kilogram, ali sa rokom plaćanja od 30 dana – kaže za Danas Ranko Bojanić, direktor Zemljoradničke zadruge iz Boljevaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari