Protest radnika fabrike "Falk Ist": Ako do kraja dana zahtevi ne budu ispunjeni - sutra zatvaranje prilaza fabrici (VIDEO) 1Foto: M. D. S.

Radnici knjaževačke fabrike“Falc East“ danas nastavljaju štrajk koji su započeli u petak, 2. juna, a planirana je i protestna šetnja, saoštili su iz Sindikata „Sloga“.

Okupljanje radnika ispred fabrike počelo je od 7 časova, a nekoliko stotina radnika Falc Easta krenulo je nešto posle 10.30 časova u šetnju ulicama Knjaževca. Kažu, ovo je dodatni pritisak da se njihovi zahtevi ispune.

Šetnja je krenula od fabrike i radnici su oko 11.30 stigli do Opštine, gde razgovaraju sa predsednikom opštine.

Glavna poruka je, kako javlja reporter Danasa, da će ako im do sutra ne ispune zahteve krenuti radikalizacija protesta. „Mi nemamo šta da izgubimo“, poručuju radnici.

Predsednik sindikata „Sloga“ Uroš Savić za Danas ističe da je dat rok do kraja dana da se postigne dogovor.

„U slučaju da do kraja današnjeg dana ne uspemo da sklopimo dogovor i da se ne ispune sva tri zahteva koja smo izneli u prethodnim danima, od sutra kreće radikalizacija protesta i zatvaramo prilaz fabrici“, poručuje on.

Savić dodaje da oni veruju da će dobiti poziv na pregovore u toku dana.

„Očekujemo poziv, kako menadžmenta firme tako i opštinskog rukovodstva“, navodi on.

Kako je najavljeno, šetnja će se odvijati ulicama Knjaževca, od fabrike do kružnog toka, zgrade Opštine, a potom nazad do fabrike.

„Očekuje se da će uz rodbinu zaposlenih, prijatelje i sugrađane, u šetnji učestvovati najmanje 1.000 ljudi. Cilj ovih akcija je dodatni pritisak na upravu kompanije i nadležne institucije“, naveli su oni.

Šetnja je, kako su dodali, prijavljena nadležnoj Policijskoj stanici Knjaževac.

„Zahtevi ostaju isti: povećanje neto zarade za 10 posto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2000 na 5000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiramo na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 posto plate za život u narednim godinama. Smatramo da je ovo minimum koji je potreban da bi se održao dostojanstven život i rad“, saopštili su

Njihov štrajk i nastojanja da se poboljšaju radni uslovi i životni standard radnika, kako su naveli, podržani su od strane mnogih domaćih i međunarodnih organizacija.

„Među njima su grčki PAME, italijanski USB, hrvatski Novi sindikat, Centar za politike emancipacije, ROZA – Udruženje za radna prava žena, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar za istraživanje javnih politika, Centar za dostojanstven rad, Centar za održivi razvoj Srbije, Koalicija za razvoj socijalne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ministarstvo prostora, Centar modernih veština, Lice ulice, Astra, BeFem, Fondacija Centar za demokratiju, Ženska platforma za razvoj Srbije i mnoge druge“, saopštili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari