Protest radnika Fijata u Kragujevcu: Čekamo dogovor u Vladi Srbije, o otkazima i otpremninama nećemo da se izjašnjavamo 1Radnici Fijata, Foto: Zoran Mišić

Završen je protest radnika Fijata ispred Skupštine grada u Kragujevcu. Njihovi predstavnici apeluju da se zaposleni ne izjašnjavaju o odlasku na rad u inostranstvo, ali ni o otpremninama, veċ da sačekaju rezultat pregovora sa Vladom Srbije.

Nešto ranije, oni su blokirali na kratko raskrsnice kod Šest topola, Zastavinig solitera i saobraćajnice u centru grada, radnici Fijata stigli pred Skupštinu grada.

Uz povike „Vučiċu, lopove“, „Vučiċu nevero“ oni su zahtevali da im se obrati gradonačelnik Nikola Dašiċ.

On je izašao ispred zgrade i obratio radnicima rečima:“Dobrodošli u svoju kuċu.“

– Potpuna je dezinformacija da ċe Fijat ugasiti fabriku. Odaberite petočlanu delegaciju koja ċe sa mnom da razgovara. Ovo je pitanje za Vladu Srbije, a ne za likalnu samoupravu – kazao je Dašić okupljenim radnicima.

Ovog časa traju razgovori između radnika i Dašićem.

Protest radnika Fijata u Kragujevcu: Čekamo dogovor u Vladi Srbije, o otkazima i otpremninama nećemo da se izjašnjavamo 2Podsetimo, Fijatovi radnici nešto ranije blokirali su glavni ulaz u fabriku. Zahtevali su od države, kao trećinskog vlasnika, da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja.

Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i sestrinske firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine.

Radnici Fijata sa povicima „Ua banda“ i „Lopovi“ blokirali su ulicu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ u Kragujevcu.

Novinarima se obratio Ugor Anđiċ, potpredsednik sindikata Nezavisnost.

Anđiċ je rekao da ċe „braniti fabriku svojim životima“ i preneo zahtev da Fijat ostane i opstane u Kragujevcu i da se o njemu pregovara ovde. Povorka se uputila ka centru grada.

Radnici koji su se okupili ispred fabrike poručuju da su stavljeni pred svršen čin i od države, kao manjinskog vlasnika fabrike, traže da im ponudi socijalni program do početka proizvodnje novog modela, prenosi N1.

„Mi smo ovde da radimo, ako je nov model potpisan, mi želimo program do novog modela, ako je to minimalac, onda minimalac“, rekao je jedan od radnika i dodao da će, ako do ponedeljka, ne dobiju odgovor vlasti blokirati ceo Kragujevac, a spremni su da idu i „do Beograda ako treba“.

Okupljeni radnici istakli su i da nisu dobili nikakvu formalnu ponudu, samo papir sa visinom plate i bonusa za rad u inostranstvu.

Dodali su i da se ne zna iznos otpremnine koji bi dobili oni koji se ne opredele za odlazak van zemlje, ali da se nezvanično može čuti da taj iznos ne bi bio veći od 4.000 evra za 12 godina staža, koliko već radi Fijatova fabrika u Šumadiji.

Jedan od radnika je dodao da je danas isto kao „1942. kad su Kragujevčani išli na prinudni rad u inostranstvo“, dok se njegov kolega požalio da je više radnika provelo noć u Hitnoj pomoći.

„Mladi ljudi su uzeli kredite, imaju decu, to je godinama trebalo da se objašnjava narodu ako će da dođe do ove situacije“, poručio je on.

Posle jučerašnjih razgovora menadžmenta sa zaposlenima u kragujevačkom „Fijatu” u kojima im je ponuđen odlazak na rad u inostranstvo ili otkaz reagovao je sinoć Samostalni sindikat FAS-a, pozivajući radnike da se danas okupe u 12 sati na ulasku u fabriku kod „Šest topola”.

Fiat radnici
FOTO: Zoran Mišić

Sindikalci „Fijata” uz konsultacije sa predsednikom Metalaca sindikata Nezavisnost Zoranom Stanićem dogovorili su se da se u podne nađu ispred fabrike i na skupu jasno iznesu svoje zahteve i traže od države da reaguje i zaštiti njihova prava.

– Sledeće posle toga ako nam se niko ne obrati biće totalna blokada grada možda i auto-puta. Odluka o ovoj eventualnoj blokadi fabrike biće doneta danas na licu mesta kod „Šest topola”. Daćemo državi dva dana da to reše a onda ćemo preduzeti rigorozne mere koje će uključivati blokade saobraćajnica kako u gradu tako i van grada, stoji u saopštenju sindikata koje je sinoć prosleđeno medijima.

U obraćanju medijima i javnosti koje potpisuje Saša Đorđević, predsednik Sindikata FAS navodi se da će zbog namere „Fijata” da upućivanje radnike na rad u inostranstvo ili ih otpušta radnika, potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici. Ističe se da se sindikat nikada neće složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi preduzeće radikalne mere sindikalna borbe.

Oni zahtevaju da se ponudi radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer „Fijat” izražava spremnost da nastavi rad u Kragujevačkoj fabrici. Da se upućivanje radnika u inostarnstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da „dobrovoljno” prihvate ponudjene uslove, dobijene u neformalnoj formi.

Takođe da se radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti. Sindikat poziva radnike da pre izjašnjavanja, zatraže od „Fijata” formalnu ponudu, jer dobijeni papir koji im je juče pokazan to nije.

Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca, stoji u pozivu radnicima i novinarima Samostalnog sindikata FAS-a.

Radnicima u „Fijatu” u Kragujevcu juče je u razgovoru sa poslovodstvom ponuđeno da rade po dve godine u „Fijatovim” fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj ili će dobiti otkaz tako što će biti proglašeni za tehnološki višak.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari