Referendum odložio imenovanje novog direktora EPS-a 1foto (BETAPHOTO/JP EPS/DS)

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će novi vršilac dužnosti direktora Elektrprivrede Srbije biti izabran do 14.januara to se ipak nije desilo. Jedino što se pak zbilo je da je Vlada Srbije na svojoj sednici usvojila ostavku Milorada Grčića na funkciju v.d. direktora EPS-a.

Premijerka Ana Brnabić je pak u subotu javnosti poručila da će se „uskoro znati“ ko će biti novi direktor Elektroprivrede Srbije. Na pitanje Danasa kada će biti to „uskoro“ u Vladi Srbije nisu bili raspoloženi da odgovore kao ni na to da li će biti raspisan i konkurs za izbor prvog čoveka EPS-a ili će ta pozicija biti u v.d. stanju.

Stručna javnost  smatra da postoje dva osnovna razloga zbog koga direktor EPS-a još uvek nije izabran. Prvi je taj da Srpska napredna stranka pokušava da nađe ličnost od poverenja ali da na tom planu ima problem zbog slabih kadrovskih rešenja, naročito u sektoru energetike. Takođe, ličnosti od integriteta imaju problem da prihvate funkciju koja ne podrazumeva jasna ovlašćenja i mogućnost da rukovode EPS-om bez uplitanja politike. Drugi razlog je pak taj što je agitacija za glasanje za „da“ na referendumu o ustavnim promenama održanom u nedelju 16.januara za predstavnike vlasti bilo prioritetnije od ustoličenja novog v.d. direktora EPS-a. Ono što predstavlja problem je to što struka tvrdi da je svaki dan bez direktora poguban za rad uzdrmanog EPS-a nakon kolapsa doživljenog pod Grčićevim rukovodstvom.

– Pogrešno je što već nije postavljen novi direktor Elektroprivrede Srbije. Ne postoji nijedan racionalan razlog zbog čega se to nije desilo. Sistem tog preduzeća trpi štetu što funkcioniše bez prvog čoveka koji bi trebalo da rukovodi procesom rada. Na žalost aktuelna vlast između društvene odgovornosti i partijskih interesa u konkretnom slučaju bira ovo drugo. Ona u ovom trenutku traži najpogodniju osobu za obavljanje tog posla a koja bi joj bila bliska. Problem sa kojim se suočava je taj što stručne ličnosti nisu baš voljne da se prihvate da sednu u „vruću stolicu“ kako bi rukovodile EPS-om bez mogućnosti da u tom procesu budu potpuno nezavisne od pritisaka vlasti – kaže za Danas Goran Vasić, predsednik Resornog odbora Demokratske stranke za rudarstvo i energetiku.

Prema njegovim rečima vršilac dužnosti direktora EPS-a mora da se postavi hitno a nakon toga bi trebalo organizovati konkurs za izbor generalnog direktora.

– Direktor EPS-a bi trebalo da bude stručnjak iz sektora, neko ko je inženjer po obrazovanju a kandidati za tu funkciju bi trebalo da se predstave pred Odborom za energetiku u Skupštini Srbije. To je jedini valjan način izbora prvog čoveka EPS-a – ističe Vasić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović pak smatra da vlast već ima kadrovsko rešenje za poziciji v.d. direktora EPS-a međutim da je u datom trenutku bila koncentrisanija na stvari koje smatra važnijim po njene interese.

– To je svakako bilo pitanje referenduma. Sada kada se to završilo možemo da očekujemo da će se Vlada pozabaviti pitanjem EPS-a. Normalno bi bilo da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predloži svog kandidata za tu funkciju pa da se Vlada o tome izjasni. Međutim, svedoci smo da se o toj poziciji u Srbiji ipak odlučuje na drugačiji način, to jest bez da je preporuči resorno ministarstvo – navodi naš sagovornik.

Milan Đorđević, nekadašnji predsednik Sindikata radnika EPS-a kaže za Danas da „svaki sat a ne dan“ u kome je to preduzeže bez direktora predstavlja „katastrofu“.

– Nema vremena za čekanje. Vlada mora hitno da postavi prvog čoveka EPS-a. Da direktor nije potreban kao funkcija ne bi ni postojao. Stoga je nužno da EPS dobije direktora koji bi rukovodio sistemom, uspostavio red i koordinirao rad svih sektora koji postoje u preduzeću. Zato očekujem da Vlada u najskorijem roku postavi direktora. Bez toga je normalan rad preduzeća nemoguć i o tome je jednostavno izlišno govoriti – ističe Đorđević.

Kako je Danas već pisao, a prema saznanjima dobijenim od izvora bliskih Vladi Srbije, kabinet premijerke Ane Brnabić planira da postavi v.d. direktora a potom da raspiše konkurs na kome bi trebalo da bude izabran generalni direktor tog preduzeća.

Takođe, prema saznanjima Danasa iz izvora bliskih EPS-u kandidat za novog direktora preduzeća je Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije.

Grčić konačno razrešen

Milorad Grčić razrešen je funkcije vršioca dužnosti direktora EPS-a, a ta odluka objavljena je u Službenom glasniku, preneo je „Blic“.Grčić je podneo ostavku 12. januara, pismom koje je uputio Vladi Srbije. Ostvaka je usledila posle nekoliko havarija u EPS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari