Rusija udvostručila prihode od prodaje fosilnih goriva EU 1Foto: Pixabay/DeltaMike

Rusija je skoro udvostručila svoje prihode od prodaje fosilnih goriva Evropskoj uniji tokom dva meseca rata u Ukrajini, pokazuje analiza finskog Centra za istraživanje energije i vazduha (CREA), prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Rast cena, koje bi posle novih sankcija trebalo dodatno da ojačaju, više je nego kompenzovao Rusiju za gubitak obima prodaje zbog sankcija, pokazuje to istraživanje. Od početka rata Rusija je Evropskoj uniji prodala energetske sirovine u vrednosti od 46 milijardi evra, a ta cifra i dalje raste.

To je otprilike dvostruko više od iznosa prodaje u istom periodu 2021. godine, prema podacima CREA. Iako je došlo do pada obima prodaje, poskupljenje nafte je Moskvi donelo oko 63 milijarde evra na energiju izvezenu na brodovima i cevovodima od početka intervencije 24. februara.

Prema CREA, količina ruske nafte koju uvozi EU pala je za 20 odsto, a uglja za 40 odsto. Međutim, uvoz gasa je porastao, a Nemačka je i dalje glavni kupac. Za dva meseca rata u Ukrajini ta zemlja je uvezla energente u vrednosti od devet milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari