Najveća nepovoljnost po našu zemlju u energetskom sporazumu sa Rusijom jeste što se, ustvari, za osnovnu cenu od 400 miliona dolara ne prodaju samo nekretnine Naftne industrije Srbije već i naše rudno blago, odnosno rezerve nafte, gasa i termalnih voda, složili su se učesnici jučerašnjeg okruglog stola „Kuda ide naša nafta“ koji je održan u Novom Sadu.

Najveća nepovoljnost po našu zemlju u energetskom sporazumu sa Rusijom jeste što se, ustvari, za osnovnu cenu od 400 miliona dolara ne prodaju samo nekretnine Naftne industrije Srbije već i naše rudno blago, odnosno rezerve nafte, gasa i termalnih voda, složili su se učesnici jučerašnjeg okruglog stola „Kuda ide naša nafta“ koji je održan u Novom Sadu. Zaključci sa skupa poslužiće kao osnova za raspravu na sednici pokrajinskog parlamenta, zakazanoj za 17. mart, na kojoj će se govoriti o privatizaciji Naftne industrije Srbije, energetskom sporazumu sa Rusijom i položaju Vojvodine u ovim poslovima.
– Niko nije protiv privatizacije NIS, ali je pitanje na koji način. Setimo se kako je u sličnim pregovorima sa Rusijom prošla Bugarska: Putin je došao u Sofiju i ponudio osnivanje zajedničke firme sa udelom pola-pola i protok gasa kroz budući gasovod od 30 milijardi kubika gasa, a naš državni vrh je otišao u Moskvu, dobio zajedničku firmu u kojoj su Rusi većinski vlasnici i protok gasa od 10 milijardi kubnih metara. Ne mora se biti ekspert da se zaključi kako je to nepovoljan posao za nas – rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš.
Branislav Pomoriški, nekadašnji predsednik Upravnog odbora NIS, tvrdi da su „velike nevolje počele još od osnivanja Naftne industrije Srbije koja je bila neverovatno neefikasna tvorevina, ali pogodna za političku kontrolu i izmišljena kao uporište za vođenje besmislenih ratova devedesetih, za razliku od Naftagasa koji je u svojim zlatnim godinama osamdesetih imao godišnju domaću proizvodnju od milion tona nafte i pola milijarde kubika gasa“.
– Kada se još pre nekoliko meseci govorilo o tenderskoj prodaji NIS početna cena je, po opštoj proceni stručnjaka, trebala da bude najmanje milijardu i po dolara, a došlo je do hitne neposredne pogodbe za 400 miliona evra što je ekvivalent vrednosti godišnje eksploatacije domaćih nalazišta nafte i gasa. Još uvek nije kasno da se iz energetskog aranžmana sa Rusima izuzme Naftagas sa prirodnim resursima, bušotinama i nalazištima, da to ostane u našim rukama, a da se Rusima da samo koncesija na određeni period, naglasio je Pomoriški.
– Zašto se nafta iz Vojvodine, unutar NIS, plaća 23 dolara po barelu, a svima je jasno da je svetska cena danas sto dolara? Da li je ta domaća nafta drugačija, manje vredna. Kada se u godišnjem bilansu kaže da NIS ima dobit od devet milijardi dinara, to je u stvari razlika između svetske i unutrašnje cene nafte, znači – preliveni su gubici između ostalih delova kompanije gde je samo Naftagas profitabilan – zapitao se Dimitrije Vukčević, koji je na mestu gemeralnog direktora NIS bio od 2001. do 2003. godine
On je naglasio da je „potpuno nevažno ko će i za koliko kupiti NIS, već je osnovno valjano urediti odnose u u oblasti eksploatacije. Naša država bi morala kroz rudnu rentu da reguliše koliko će Rusi ili bilo ko drugi zaraditi eksploatišući naftu iz naših nalazišta“.
– Zašto se od javnosti krije koliko će koštati šest miliona barela nafte koju ćemo, posle završenog tendera za polugodišnje državne potrebe, kupiti od Gaspromnjefta i zašto baš od njih. Ovih dana kada je objavljeno da će gas poskupeti za 30 odsto postalo je jasno da će i gas iz ovog aranžmana ići po svetskim a ne prijateljskim cenama. Ipak, najviše smeta verižna priroda ovog energetskog aranžmana, jer smo se mi obavezali da za nešto što će biti napravljeno za četiri godine (trasa gasovoda) damo nešto što već postoji. Uopšte ne čudi što još nemamo pismenu garanciju sa ruske strane, jer oni znaju šta znači napraviti 1.200 kilometara gasovoda ispod vode, kroz nekoliko zemalja, kako su to komplikovani i neizvesni aranžmani, pa čak ne mogu da se obavežu ni da će nam po završetku izgradnje gasovoda povećati godišnju isporuku gasa – rekao je publicista Dimitrije Boarov izražavajući sumnju u najavljenu veliku energetsku stabilnost koja se dobija ovim aranžmanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari