SAD smanjuju izvoz gasa u Evropu 1Foto: EPA-EFE ROBERT GHEMENT

Zbog nesreće u fabrici Friport LNG u Teksasu, koja se dogodila 9. juna, izvoz tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država u Evropu u julu bi mogao da opadne za 150.000 tona, prenela je ruska državna agencija Ria Novosti izjavu konsultant akompanije Vigon Consulting, Ivana Timonina.

Ipak, smanjenje isporuke nije dramatično, jer je iz SAD u prvoj polovini godine u Evropu stiglo 65 miliona tona gasa, od čega devet miliona u junu. „Neki pad – u okviru 150 hiljada tona – može se očekivati u julu zbog odlaganja fabrike Friport, koja je u prvoj polovini prošlog meseca uspela da pošalje uporedive količine u Evropu“, nagovestio je sagovornik agencije.

Pored toga, dodao je, treba uzeti u obzir da je Evropa postala prioritetno tržište za SAD. U prvoj polovini ove godine tamo je otišlo oko 70 odsto ukupnog američkog tečnog gasa, dok je godinu dana ranije ova cifra bila dvostruko manja.

„S tim u vezi, u drugoj polovini 2022. godine možemo očekivati smanjenje obima američkih LNG isporuka Evropi u odnosu na nivo prvih šest meseci, tokom kojih je isporučeno ukupno 28,6 miliona tona proizvoda. budući da će puštanje u rad novog postrojenja Kalkasje Pass kapaciteta deset miliona tona samo delimično moći da zameni penzionisani Freeport“, smatra Timonin.

Prema procenama za drugu polovinu godine, obim isporuka može donekle da poraste zbog puštanja u rad novih postrojenja širom sveta – među njima su indonežanski Tangguh LNG, Coral South FLNG u Mozambiku i drugi projekti. Odlučujući faktor biće nivo cena u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu i konkurencija potrošača za slobodne količine, zaključio je analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari