Država je odlučila da do kraja godine poveže staž za 13.000 radnika koji treba da idu u penziju, a poslodavci im prethodnih godina nisu uplaćivali doprinose. Međutim, jedan od uslova za to je i da se odreknu tužbi koje su pokrenuli protiv svojih firmi. Ovu vest radnici nisu prihvatili baš najbolje, jer to znači da će, ukoliko žele da što pre odu u penziju, morati da povuku tužbe od kojih su neke stare i po četiri i pet godina, ali će pri tom morati da plate sudske troškove jer su odustali od postupka. Osim tog izdatka, radnici će u minusu biti i zbog toga što im država staž povezuje na osnovu minimalca, a većina njih je poslodavce tužili za ceo iznos koji su primali, odnosno punu platu.

– Zahtev da se radnici firmi u restrukturiranju odreknu tužbi za neisplaćene zarade da bi ostvarili pravo na povezivanje radnog staža je klasična ucena sa pozicija moći i apsolutno je nezakonita – kaže za Danas potpredsednik sindikata Sloga Vladimir Radosavljević.

On tvrdi, da odricanjem od tužbi prestaje svaka obaveza prema poslodavcu. Radosavljević ističe kako ne zna tačan broj radnika koji su tužili poslodavce, ali da ih ima dosta i da je većina tih tužbi u završnoj fazi. Prema dosadašnjim iskustvima, većina sporova, napominje on, rešena je u korist radnika, tako da je u ovoj situaciji vrlo nezahvalno govoriti im šta je bolje za njih.

– Većina će verovatno izabrati da im država poveže staž, jer im to jednostavno predstavlja neku sigurnost – napominje Radosavljević. On kaže da radnik može da izabere da ne potpiše ugovor sa državom i da nastavi da se sudi, ali pretpostavlja da je mali broj onih koji će to zaista učiniti.

Međutim, u Ministarstvu privrede za Danas kažu da se zaključkom o povezivanju staža ne zahteva od bivših zaposlenih da odustanu od tužbenih zahteva, presuda i izvršenja.

– Zaključak daje mogućnost radnicima da odluče na koji način žele da povežu staž – prinudnim putem ili po osnovu zaključka Vlade, s tim da se postupak prinudne naplate prekine. Naime, podnošenjem tužbi pokrenut je postupak naplate sudskim putem. U slučaju da ovi bivši zaposleni žele da im se staž poveže i po osnovu Zaključka, doprinos bi se naplatio dva puta, izvršnim putem od dužnika iz sredstava budžeta – tvrde u Ministarstvu privrede.

Oni naglašavaju da se doprinos ne plaća u ime poslodavca i poslodavac nije oslobođen obaveze plaćanja za iznos evidentiranih doprinosa za ovu kategoriju bivših zaposlenih. Sredstva koje je država opredelila za povezivanje staža vraćaju se, kako napominju u Ministarstvu, u republički budžet kad se doprinos plati redovnim putem, Poreskoj upravi.

– U slučaju privatizacije, obaveza prema radnicima prelazi na novog vlasnika. U preduzećima u kojima se pokreće stečaj, radni staž se povezuje svim zaposlenima i utvrđuju se obaveze prema zaposlenima bez obzira da li poseduju presude ili ne. Radnici se kao poverioci naplaćuju iz stečajne mase, s tim što su u prvom naplatnom redu, odnosno prvi u redu za naplatu dugovanja – ističu za naš list u ovom ministarstvu.

U slučajevima kada je preduzeće u postupku reorganizacije, unapred pripremljenim planom reorganizacije, dodaju, regulišu se obaveze prema svim poveriocima, pa i prema zaposlenima. Usvojeni plan reorganizacije, kako nam je rečeno u Ministarstvu privrede, ima snagu izvršne isprave, pa time ne postoji potreba za novim tužbama radi naplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari