Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je Sosijete ženeral banci Srbija kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 160 miliona evra za jačanje kreditne podrške privredi i stanovništvu, dok je Prokredit banci odobreno 30 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća.


Od sredstava koje će dobiti Sosijete ženeral, 150 miliona evra će biti prebačeno u tri tranše i taj novac će se koristiti za podršku strategije rasta ove banke u naredne tri godine. Ova linija će biti iskorišćena za kreditiranje srpskih preduzeća, građana i za moguće kreditiranje opština.

Preostali iznos od 10 miliona evra odobren je za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u cilju povećanja konkurentnosti, kao deo programa Finansijski okvir za podršku privatnom sektoru zapadnog Balkana.

Prokredit banka će dobijenih 30 miliona evra iskoristiti za kreditiranje malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom, uslugama ili poljoprivredom, pri čemu će prosečna visina odobrenih zajmova biti po 5.500 evra. EBRD je ocenio da bi kreditna linija trebalo da pomogne malim i srednjim preduzećima koja zapošljavaju najveći broj ljudi u privatnom sektoru, ali imaju ograničen pristup finansiranju za rast i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari