Dejan Soskicfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Odluka Narodne banke Srbije o povećanju referentne kamatne stope je ispravna, okasnela i neće biti naročito efikasna. Ispravna je jer su inflacioni pritisci jaki i potrebno je sprečiti negativne sekundarne i tercijarne inflatorne efekte koji su dolazili i dolaziće na strani ponude. Ispravna je i jer se šalje potreban signal za sprečavanje daljeg razvoja inflatornih očekivanja. Zakasnela je, jer je sve ovo bilo očigledno već mesecima unazad – kaže za Danas Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On dodaje da ta odluka  neće biti naročito efikasna jer NBS u poslednjih deset godina nije učinila gotovo ništa na afirmaciji i širenju upotrebe dinara u našoj zemlji, što je ključni uslov jačanja stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i jačanja efikasnosti alata monetarne politike, pa i ovog koji je sada upotrebila NBS.

Na pitanje šta podizanje referentne kamatne stope znači za klijente banaka Šoškić odgovara da dužnici po osnovu dinarskih kredita mogu očekivati blagi rast kamatnih stopa.

Podsećanja radi, Narodna banka Srbije nedavno je donela odluku o podizanju referentne kamatne stope sa jedan na 1,5 odsto uz obrazloženje da će se na taj način sprečiti dalji inflatorni udar, odnosno obuzdati rast cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari