Srbija kasni u energetskoj tranziciji, subvencije samo za socijalno ugrožene 1foto FoNet/Aerodrom Beograd

Energetska tranzicija koja predstoji Srbiji a podrazumeva postepeni prekid proizvodnje električne energije iz uglja, kada usledi mora biti pravedna odnosno organizovana na takav način da neće dovesti do nezaposlenosti niti migracije stanovništva iz sredina u kojima se zatvaraju rudnici – izjavila je danas Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ na konferenciji „Civilno društvo za energetsku tranziciju“ održane u Beogradu u organizaciji te sindikalne organizacije.

Prema njenim rečima, potrebno je stvoriti adekvatnu alternativu za radnike koji će usled procesa energetske tranzicije ostati bez posla i shodno tome za njih osmisliti učinkovite programe prekvalifikacije u čiju izradu moraju biti uključeni i sindikati. Ono što se nikako ne sme dozvoliti je da energetska tranzicija postane instrument za stvaranje prekarnih radnika već je im je potrebno obezbediti mogućnost za dostojanstven rad i plate od kojih će moći da se izdržavaju.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoa Žakob je istakla da UN pridaju posebnu pažnju aktivnostima vezanim za sprečavanje klimatskih promena i energetske tranzicije koja je važan faktor u zaštiti životne sredine.

– Srbija je u proteklom periodu bila aktivna u sprovođenju tih procesa kroz donošenje odgovarajućih zakonskih rešenja, između ostalih i onih koja pogoduju razvoju obnovljivih izvora energije. Ono na čemu treba raditi u narednom periodu je to da se aktivnosti na tom planu prenese na lokalne sredine kako bi se što veći broj građana upoznao sa benefitima koje donose energetska tranzicija i saniranje posledica klimatskih promena – naglasila je Fransoa Žakob.

Programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović je primetio da Srbija kasni kada je reč o sprovođenju planova za energetsku tranziciju i izrazio sumnju da će ono što je zacrtano biti i ostvareno ako se tom procesu i dalje bude pristupalo na način kako se to činilo dosad.

On je kao benefite energetske tranzicije, koja podrazumeva prestanak proizvodnje struje iz termoelektrana koje su zagađivači životne sredine, istakao diverzifikaciju snabdevanja, odnosno mogućnost da se energija dobija iz više izvora, energetsku efikasnost koja obezbeđuje manju potrošnju energije i dekarbonizaciju u čemu važnu ulogu ima razvoj obnovljivih izvora energije, koji ne utiču negativno na očuvanje ekologije.

Govoreći o tome na koji način suzbiti energetsko siromaštvo, Popović je naglasio da subvencije za zamenu stolarije u cilju poboljšanja energetske efikasnosti treba dodeljivati isključivo domaćinstvima čiji je socijalni položaj takav da bez pomoći države to ne mogu da ostvare.

– Treba se dakle orijentisati na to da se subvencije daju onima kojima su zaista potrebne a ne i onima koji imaju dovoljno novca da sami bez bilo čije pomoći zamenom stolarije mogu da povećaju energetsku efikasnost u svojim domovima – zaključuje Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari