Rok do kada sve javne veterinarske stanice i tri centra za reprodukciju životinja moraju da dostave prospekte Agenciji za privatizaciju, produžen je sa 8. na 25. januar, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Javne veterinarske stanice biće privatizovane putem aukcije, odlučeno je početkom decembra prošle godine, a prva javna nadmetanja očekuju se u prvom tromesečju ove godine.

Rok do kada sve javne veterinarske stanice i tri centra za reprodukciju životinja moraju da dostave prospekte Agenciji za privatizaciju, produžen je sa 8. na 25. januar, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Javne veterinarske stanice biće privatizovane putem aukcije, odlučeno je početkom decembra prošle godine, a prva javna nadmetanja očekuju se u prvom tromesečju ove godine. U taj proces moći će da uđe tridesetak od ukupno 120 javnih veterinarskih stanica. Ostale nisu iskoristile mogućnost da od 1991. godine, kada su dobile status javnih službi, regulišu imovinsko pravne odnose, pa veliki broj stanica radi u prostorijama koje su vlasništvo davno ugašenih zemljoradničkih zadruga ili poljoprivrednih kombinata. Uredbom Vlade Srbije predviđeno je da se na aukcijsku prodaju ponudi 70 odsto kapitala veterinarskih službi, dok će 30 odsto biti podeljeno zaposlenima. Prema već utvrđenim kvalifikacionim uslovima, novi vlasnici veterinarskih stanica neće moći da menjaju delatnost, s obzirom na to da je reč o ustanovama od javnog interesa koje se brinu o očuvanju nivoa zdravstvene zaštite životinja.
Većina veterinarskih stanica nije sa oduševljenjem prihvatila odluku Vlade o načinu privatizacije, jer su očekivali da će u tom procesu veću ulogu imati zaposleni.
– Do sada smo bili organizovani kao javna služba u kojoj je upravni odbor i direktora imenovalo Ministarstvo poljoprivrede, dok smo sredstva ostvarivali isključivo iz sopstvene delatnosti, dakle, bez pomoći iz budžeta. Tako organizovana služba dobro je funkcionisala pa bi taj način organizacije, možda u manjem obimu, trebalo zadržati, kako bi se obezbedila efikasna veterinarska zaštita. Međutim, očigledno je da to ne odgovara privatnim veterinarskim lobijima, čiju snagu ne treba potcenjivati. Tvrdim da će ovaj oblik surove privatizacije unazaditi veterinarsku službu, a posebna opasnost je što veliki broj stanica ima objekte na atraktivnim lokacijama, pa će to učesnicima u aukcijama biti jedini motiv za kupovinu tih objekata. Bojim se da će oni postepeno sužavati delatnost da bi je posle sedam godina, ugasili – komentariše za Danas uredbu Vlade Dragan Anđelić, direktor kraljevačke Veterinarske stanice i naglašava da zaposlenima ne preostaje niša drugo nego da se organizuju u konzorcijume i pokušaju da sami otkupe stanice i zadrže se na tržištu na kome osim državnih, radi još i 295 registrovanih privatnih veterinarskih stanica.
Prema rečima Dejana Krnjajića, direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, sve veterinarske stanice za koje ne bude zainteresovanih kupaca, ostaće pod ingerencijom države, kako bi se očuvao nivo zdravstvene zaštite životinja. M. N. S. i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari