U oktobru prošle godine iz Slovenije je vraćen kontingent svežih jabuka iz Srbije uz obrazloženje da su na njima pronađeni ostaci pesticida, odnosno aktivne materije MCF, iznad dozvoljene granice. Uprava za zaštitu bilja je detaljnom kontrolom ustanovila da je firma Đukić-Dobravac iz Šapca, koja je na osnovu ugovora sa tamošnjim lancem robnih kuća izvozila jabuku na tržište Slovenije, to činila uz korišćenje falsifikovanih fitosertifikata.

U oktobru prošle godine iz Slovenije je vraćen kontingent svežih jabuka iz Srbije uz obrazloženje da su na njima pronađeni ostaci pesticida, odnosno aktivne materije MCF, iznad dozvoljene granice. Uprava za zaštitu bilja je detaljnom kontrolom ustanovila da je firma Đukić-Dobravac iz Šapca, koja je na osnovu ugovora sa tamošnjim lancem robnih kuća izvozila jabuku na tržište Slovenije, to činila uz korišćenje falsifikovanih fitosertifikata. Reč je o dokumentima kojima država Srbija garantuje zdravstvenu ispravnost pošiljke, a u tom šabačkom preduzeću izjavili su da su fitosertifikate dobili od jednog fizičkog lica iz Mačve, koje ih izdaje bez ikakve nadoknade. Do sada je ustanovljeno da je bilo 11 falsifikovanih dokumenata i podnete su tri krivične prijave – izjavio je juče na konferenciji za novinare Miroslav Vujović, direktor Uprave za zaštitu bilja.
U drugom slučaju reč je o izvozu sadnog materijala breskve i kajsije u Holandiju na način koji takođe nanosi veliku štetu nastojanjima Srbije da unapredi poljoprivredni izvoz. Naime, 3. januara ove godine jedna pošiljka sadnog materijala zaustavljena je prilikom redovne kontrole na ulasku u Evropsku uniju (u ovom slučaju na granici Srbije i Mađarske). Tokom uobičajene fitosanitarne kontrole i laboratorijskih analiza utvrđeno je postojanje virusa šarke u sadnicama iz Srbije i one su vraćene u zemlju.
– Inspektori Uprave za zaštitu bilja konstatovali su da su sadnice u ovoj pošiljci neobeležene. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je izvoznik, firma Radekom iz okoline Trstenika, podnela zahtev za izdavanje sertifikata područnoj stanici u Kruševcu, čiji su stručnjaci uz prisustvo fitosanitarnog inspektora, pregledali 13.800 sadnica. One su bile uredno obeležene etiketom Ministarstva, na osnovu čega je izdat sertifikat za izvoz. Međutim, izvoznik je nakon toga u vozilo utovario druge sadnice, a ne one koje su dobile dozvolu za izvoz. Postupak je u toku, a negativne posledice su brojne, uključujući i obavezu Mađarske da kao članica Evropske unije obavesti sve ostale zemlje članice da je vraćena pošiljka sadnog materijala iz Srbije zbog toga što je ustanovljeno da je on zaražen i neobeležen – naglašava Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari