Situacija na Beogradskoj berzi nikako da se pokrene sa mrtve tačke. Vrednosti indeksnih pokazatelja beleže minimalne promene, koje kod opšteg indeksa BELEXLINE i srpskog indeksa na bečkoj berzi SRX završavaju u blagom minusu od 0,09, odnosno 0,23 odsto. Kao i prethodnog trgovačkog dana, u plusu je jedino bio BELEX15 (0,09 odsto).

Situacija na Beogradskoj berzi nikako da se pokrene sa mrtve tačke. Vrednosti indeksnih pokazatelja beleže minimalne promene, koje kod opšteg indeksa BELEXLINE i srpskog indeksa na bečkoj berzi SRX završavaju u blagom minusu od 0,09, odnosno 0,23 odsto. Kao i prethodnog trgovačkog dana, u plusu je jedino bio BELEX15 (0,09 odsto). Ukupan promet u četvrtak iznosi 157,9 miliona dinara, a kao najtrgovanija hartija, već treći dan zaredom figurira akcija Jubmes banke, kojom je trgovano za 15,4 miliona dinara. Za razliku od prethodnih dana, akcije Jubmes banke uspele su juče da poskupe za 6,64 odsto, na 79.900 dinara. Na drugom mestu, sa otrgovanom sumom od 7,8 miliona dinara nalaze se vlasnički papiri preduzeća Rudnik iz Rudnika, koje takođe, uspevaju da podignu cenu – za 9,09 odsto. Nešto manji promet, ili 7,2 miliona dinara obeležio je trgovinu akcijama koncerna Bambi-Banat, dok se hartijama od vrednosti kikindskog Baninija trgovalo za 6,8 miliona dinara. Banini je ovih dana objavio preliminarne rezultate poslovanja za 2007. godinu, prema kojima ukupan profit kompanije trpi smanjenje od 78 odsto, a ukupan prihod 4,7 odsto. Pogoršanje rezultata poslovanja dovelo je i do prve reakcije investicione javnosti, pa su akcije Baninija izgubile na ceni 4,44 odsto. Veći promet ostvaren je i kod trgovanja akcijama Komercijalne banke (4,1 milion dinara). U obveznice Republike Srbije juče je uloženo 115.104 evra, ponajviše u seriju A2012K (40.950 evra).
Delovanje stranih investitora je ključno za srpsku ekonomiju, i ovih dana je usled najnovije političke situacije njihovo dalje prisustvo pod znakom pitanja. Učešće stranih investiora je posebno važno i za stabilnost, a pre svega za likvidnost Beogradske berze, a oni su u četvrtak smanjili svoje učešće u prometu na 28,77 odsto.
Beogradska berza je organizovala i jednu blok transakciju, u kojoj je vlasnike promenilo 3.003 akcije preduzeća Topiko iz Bačke Topole ukupne vrednosti 19,4 miliona dinara, kao i jednu transakciju minimalnom cenom. Ovim načinom trgovanja obavljen je promet akcijama Saveznog centra za mehanizaciju iz Čeneja. Postignuta je cena od 4.000 dinara, što predstavlja rast od 386,6 odsto u odnosu na minimalnu cenu i obim trgovanja od 34,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari