Prvi put posle duže pauze sa beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ poleteće jedan širokotrupni avion. Reč je o turskom avio-prevozniku – Turkiš erlajns (THY), koji je posle 25 godina otvorio redovnu kargo liniju.

To znači da će svake subote u 1.30 sa beogradskog aerodroma poletati „erbas A330“, natovaren sa oko 70 tona srpskih proizvoda namenjenih turskom i drugim tržištima. Na svečanoj promociji pokretanja kargo linije potpredsednik Vlade i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić naglasio je da Srbija i Turska imaju odlične političke i ekonomske odnose.

– Uprkos tome, ne možemo da budemo zadovoljni kako obimom razmene, koja sada iznosi oko 565 miliona evra, tako ni obimom turskih investicija u srpsku privredu. Naš cilj je da se nivo robne razmene s Turskom udvostruči, odnosno da dostigne vrednost od oko milijardu evra godišnje. Još jedan korak ka tom cilju jeste i otvaranje nove linija Turkiš karga za avionski prevoz robe od Beograda do Istanbula. Ovaj svojevrsni kargo most omogući će proizvođačima iz Srbije da se njihova roba, u jednom danu, nađe na turskom tržištu – naglasio je Ljajić, koji je izrazio nadu da će nesporazumi u vezi sa dobijanjem slota za sletanje aviona kompanije Er Srbija na glavni aerodrom u Istanbulu – „Ataturk“ – brzo biti rešeni.

Inače, turske avio-kompanije nedeljno imaju više od 20 linija iz Srbije i, kako kažu predstavnici tih kompanija, sve su isplative. Novootvorena kargo linija otvoriće robi iz Srbije puteve do 94 svetske destinacije i omogućiti srpskim kompanijama da lakše planiraju poslovanje i povezivanje sa tržištima u Aziji, Africi, Bliskom istoku, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i drugim zemljama. Turski ambasador u Srbiji Mehmed Kemal Bozaj ukazao je na značaj ove linije za srpski izvoz i plasman srpskih proizvoda, naročito na tržišta u Aziji.

Domaćin svečanosti Ozgur Boran, generalni direktor kancelarije THY u Beogradu, objasnio je da su, prateći zahteve klijenata, shvatili da je uvođenje redovne kargo linije neodložan korak. „Veoma smo ponosni što smo baš mi imali tu privilegiju da znatno povećamo kapacitete beogradskog aerodroma. Za mene je ovo istorijski dan imajući u vidu činjenicu da je Beograd uvek bio centar transportnih ruta. Mi smo ovim potezom utemeljili novi, sada vazdušni, Put svile. Najvažniji delovi sveta koje želimo da pokrijemo su Rusija, istočna Evropa, balkanski region i evropske zemlje,“ poručio je Boran.

Burak Omerolu, regionalni menadžer kompanije Truck kargo (TC), potvrdio je da je moguć prevoz svih vrsta izvozne robe, kao i ličnih dragocenosti i pošiljki. On je dodao da se posao ugovara preko špeditera – partnera te kompanije. U TC, koja koristi mrežu letova i flotu svoje matične kompanije THY, ističu da su uspeli da održe brz tempo razvoja, uprkos posledicama svetske ekonomske krize iz 2008, koja je naterala mnoge avio-kompanije i kargo prevoznike da smanje obim poslovanja i broj letova. Naglašavaju, takođe, da su jedna od vazdušnih kompanija koje beleže najbrži rast u kargo industriji i kao argument navode povećanje obima kargo i poštanskog poslovanja sa 469.036 tona (u 2012. godini) na 567.771 tonu, koliko je ostvareno 2013.

Zvezda u usponu

Zahvaljujući floti od 237 aviona matične kompanije Turkiš erlajns, Truck cargo, inače jedan od vodećih kargo prevoznika, omogućava povezivanje sa vodećim proizvodnim i komercijalnim centrima širom sveta. Reč je o mreži od 244 destinacije širom sveta, uključujući 202 međunarodne u 105 zemalja i 42 domaće. Tu su i 49 destinacija sa redovnim kargo linijama koje opslužuje devet teretnih aviona. U kargo floti su šest letilica Erbas A330-200F nove generacije, koje mogu da ponesu i do 65 tona tereta na dugim destinacijama, kao i tri aviona Erbas A310-200F, nosivosti do 35 tona. TC se smatra „zvezdom u usponu“ među evropskim prevoznicima, sa rastom FTK (težina u tonama po kilometru) od 21,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari