Vlast potpuno nespremna za ekonomsku krizu 1Foto: EPA-EFE/ CSABA KRIZSAN

Ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa polako počinje da se zahuktava i njeni negativni efekti će do jeseni početi da se osećaju sve više, a stručna javnost u Srbiji istovremeno nije sigurna da nova vlada ima strateški plan kako bi joj se suprotstavila na efikasan način.

I ekonomski analitičari i sindikalci dele mišljenje da će trenutni rast epidemije dodatno zakomplikovati situaciju i skeptični su da vlast ima adekvatan odgovor na nastupajuću krizu.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović ističe da će ne samo vlast u Srbiji već i celom svetu morati da se suoči sa negativnim efektima koje će korona virus naneti ekonomskim aktivnostima.

– S obzirom na potpuno novu situaciju izazvanu dejstvom pandemije korona virusa ne treba očekivati povoljne uslove za funkcionisanje privrede sve do kraja godine. Sa tim će se suočiti i nova vlada u Srbiji. Preostaje da se vidi da li će se vlast opredeliti da se dodatno zaduži kod međunarodnih finansijskih organizacija ili će tražiti druge načine da se suprotstavi negativnim dejstvima koje će kriza izazvati. Smatram da je novo zaduživanje nešto što ne bi trebalo praktikovati već bi nova vlada trebalo da uradi i ono na šta se orijentišu i razvijene zemlje a to je korišćenje raspoloživih finansijskih sredstava u zemlji. Drugim rečima, korisnije bi bilo zaduživati se kod Narodne banke Srbije u dinarima nego u stranoj valuti kod međunarodnih finansijskih institucija – ističe Pavlović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da će nova vlada potpuno nespremno dočekati udar ekonomske krize usled korona virusa na jesen.

– Sve mere pomoći zbog korona virusa su bile u svrhe predizborne kampanje. Podeljena je jednokratna pomoć građanima od 100 evra kao i pomoć poslodavcima u isplati zarada zaposlenima u periodu od tri meseca. Ništa drugo osim toga vlast niti je osmislila niti ima viziju šta bi trebalo uraditi. Objektivno gledano, vlast više ne raspolaže sa potrebnim novčanim sredstvima koja bi mogla da usmeri u te svrhe jer ih je već potrošila zarad što boljeg rezultata na izborima – ističe Veselinović.

Naš sagovornik dodaje da je veliko pitanje da li će strani poslodavci biti zainteresovani za investicije u Srbiji, bez obzira na pomoć koju daje država kroz subvencije, a uveren je da će otpuštanja svakako biti.

– Kada je reč o industriji većina firmi u Srbiji se bavi ili proizvodnjom kablova ili presvlaka za automobile. Poznato je da je korona virus epidemija posebno uzdrmala sektor auto industrije pa je shodno tome dovedena u pitanje i egzistencija kooperantskih firmi. Očekujem da će biti otpuštanja a s obzirom da je aktuelna vlast nesposobna da se nosi sa ekonomskim nedaćama koje nadolaze ne bi me iznenadilo da ponovo dođe do smanjenja plata i penzija – navodi Veselinović.

On dodaje da će se borbeni sindikati suprotstaviti otpuštanjima i smanjenju plate ali da je za adekvatan otpor takvim merama vlade i poslodavaca potrebna koordinirana akcija svih sindikata a prepreku tome predstavlja činjenica da rukovodstva najvećih sindikalnih centrala imaju provladinu orijentaciju i ne štite interese svog članstva.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da će epidemija korona virusa koja ne jenjava već u poslednje vreme raste dovesti do velikog privrednog pada u Srbiji.

– Nova vlada će imati još neke resurse koje će moći da iskoristi kako bi se suprotstavila ekonomskoj krizi. Međutim, očekivanog privrednog rasta neće biti već će se naprotiv zabeležiti minus i to u onom procentu u kome je vlast očekivala da će biti zabeležen privredni rast. Mislim da su nadležni mogli da prihvate pozajmice koje nude međunarodne finansijske organizacije. Umesto toga Srbija se zadužila za dve milijarde evra pod visokom kamatom. Taj novac dobijen kroz prodaju obveznica je nužno vratiti a bez obzira koliko nadležni u Srbiji mislili da država ima para za to objektivno gledano biće problem vratiti novac pod nepovoljnim uslovima – zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari