Mali akcionari kompanije Beko, koja se od 2003. nalazi u stečaju, zatražili su juče od nadležnih organa da ukinu stečaj u toj konfekcijskoj kući pošto su namireni gotovo svi poverioci i da dobiju na upravljanje preduzeće u kojem su vlasnici većinskog dela kapitala.
Branko Dragaš, zastupnik 4.

Mali akcionari kompanije Beko, koja se od 2003. nalazi u stečaju, zatražili su juče od nadležnih organa da ukinu stečaj u toj konfekcijskoj kući pošto su namireni gotovo svi poverioci i da dobiju na upravljanje preduzeće u kojem su vlasnici većinskog dela kapitala.
Branko Dragaš, zastupnik 4.537 malih akcionara, u čijem je posedu pre stečaja bilo 60 odsto kapitala Beka, izjavio je juče na konferenciji za novinare da se od državnih organa traži poštovanje Zakona o stečajnom postupku koji propisuje da je, posle namirivanja poverilaca, stečajni upravnik dužan da preostali višak stečajne mase preda akcionarima. On je podsetio da su od prodaje fabrike Beka kod Kalemegdana namireni gotovo svi poverioci.

Beko plaća penale zbog stečajnog upravnika

– Poslednji rok da naša fabrika bude predata Grcima u posed istekao je 31. decembra, ali se stečajni upravnik tog dana nije iselio već je tražio produženje roka do 15. januara. Potom je dobio dopis advokata Tomanovića gde je upozoren da bez obzira na to što je predao zgrade i ključeve nije predao zemljište. Beko sada plaća penale od 5.300 evra dnevno jer je stečajni upravnik morao da ide na godišnji odmor pa nije stigao da završi dokumentaciju oko poseda na kojem se nalazi fabrika, a ne zna se koliko će to da traje – izjavila je juče Vesna Tatalović iz Udruženja vlasnika akcija Beka.

– Tražimo da bude održano završno deobno ročište, da se izađe iz stečaja, da se izvrši upis akcionara u Centralni registar, da bude formirano akcionarsko društvo Beko i održana osnivačka skupština. Glavni problem u ovom slučaju jeste u tome što je stečajni upravnik najavio da će najpre biti izvršen upis akcionara u Centralni registar, zatim obavljena prodaja imovine i od toga isplaćeni akcionari. Smatramo da je to protivzakonito i da 4.537 ljudi treba da odluči šta će sa svojim akcijama – istakao je Dragaš.
Prema njegovim rečima, ukupna neto vrednost preostale imovine Beka iznosi najmanje 140 miliona evra i akcionari ne bi trebalo akcije da prodaju ispod cene od 270 evra po akciji. Dragaš je rekao da se do tog iznosa došlo procenom vrednosti robnih kuća (dve u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu), fabrika i prodavnica po Srbiji, potraživanja iz Hrvatske od oko 15 miliona evra i novca koji je deponovan u bankama. On je pozvao male akcionare da naprave kontrolni paket od najmanje 51 odsto akcija.
– Morali smo da izađemo sa cenom akcija jer je počela da kola priča da će akcije vredeti 1.000 dinara ili možda 50 evra. Nije realno da se Beko ponovo pokrene i zato bismo išli na prodaju kontrolnog paketa zainteresovanom investitoru – rekao je Dragaš.
Predstavnik Udruženja vlasnika akcija Beka Vesna Tatalović istakla je da je to udruženje već podnelo nekoliko krivičnih prijava protiv stečajnih upravnika u tom preduzeću zbog mogućih nelegalnih radnji. Kao jedan od primera ona je navela izmirivanje obaveza prema Beobanci. Ona je podsetila da je Beko imao 141 poverioca kojima je ukupno dugovano 1,17 milijardi dinara. Od tog iznosa dug prema Beobanci iznosio je 607 miliona dinara. Tatalović je navela da je međutim, poslednji stečajni upravnik samo Beobanci isplatio 1,22 milijardi dinara od čega deo novca pre nego što je dobio nalog Trgovinskog suda da to uradi. Tatalović je istakla da mali akcionari nemaju informacije šta se dešava sa imovinom preduzeća u koju spadaju i 94 stana u Beogradu.
– Ostalo je da Beko isplati još oko 10 odsto poverilaca nakon čega bi na računu trebalo da nam ostane između 25 i 30 miliona evra – rekla je Tatalović.
Mali akcionari očekuju da će se za imovinu Beka interesovati „tajkuni“ koji učestvuju u kupovini nekretnina u Beogradu, a Tatalović je izjavila da bi za jednu od robnih kuća Beka u Knez Mihajlovoj mogli da se bore Vuk Hamović, Vojin Lazarević i Filip Cepter koji imaju u posedu imovinu u susedstvu. Tatalović je dodala i da plate za stečajnog upravnika, njegove pomoćnike, advokate i kirija mesečno koštaju Beko između milion i 1,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari