Vučić nerealno obećao 60 evra veće plate 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Prosečna plata u Srbiji do marta sledeće godine skočiće na 430 evra i povećavaće se i dalje, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom vladinog zasedanja u Nišu.

Ovo njegovo obećanje znači da će plate, ako dinar ne bude jačao, porasti za više od 60 evra, pošto je u avgustu prosek zarada bio samo 367 evra. Ta 63 evra znače da je premijer narodu obećao povišicu od čak 17 odsto. Jedini problem je što ona nije ostvariva.

Predsednik Udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković za Danas objašnjava da u privredi „nema nikakvog osnova“ za ovoliki rast plata, i kao kontru „nudi“ – tri odsto. Toliko se, naime, procenjuje da bi srpski BDP mogao da poraste ove godine, pa je to i realna granica za rast plata u privatnom sektoru.

To nam ostavlja javni sektor da nadomesti „škrte“ privatnike. Ali ni tu nema ekonomskih pokazatelja (pa čak ni nerazumnih najava) koji bi potkrepili premijerov optimizam. Naime, sama Vlada Srbije govori da će minimalna zarada od 1. januara porasti osam odsto za sve radnike u Srbiji koji je primaju. I mada je tačna cifra 7,4 procenta, što se zaokružuje na sedam, a ne na osam, čak ni tih osam odsto nije ni polovina onog povećanja koje se traži. Zaposleni u državnoj službi, međutim, mogu da računaju i na dodatnu povišicu, jer zbog dobrih rezultata u upravljanju budžetom iliti štednji, Vlada namerava da od januara plate (i penzije) podigne za još „tri, četiri, pet, šest odsto“, kako je nedavno izjavio sam Vučić. Koliko će to u proseku biti sada je nemoguće precizno reći, ali saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić veruje da će povišica u javnom sektoru biti tri do četiri odsto.

Dakle, i to je jako daleko od potrebnih 17 procenata. Bolje od ostatka zaposlenih proći će radnici na minimalcu koji rade u javnom sektoru, ako im na onih osam odsto dođe još i ta tri-četiri procenta, čime bi njihove plate mogle da porastu za čitavih 11- 12 procenata. Ali ovih radnika je malo. Istina je da u Srbiji ima čak 350.000 ljudi prijavljenih na minimalnu platu, ali među njima je samo 20.000 onih u državnoj službi. Preostalih 330.000 koji kod privatnika rade za minimalac, teško da mogu da računaju na toliku povišicu, naročito jer se može pretpostaviti da će poslodavci podizanje minimalca iskoristiti da svojim najslabije plaćenim radnicima dodatno ne dižu plate.

Tu je, međutim, i drugi aspekt, koji donekle može da ide „ružičastoj“ statistici u prilog. Naime, poznato je da mnogi poslodavci radnike prijavljuju na minimalac, a ostatak plate im daju ili kao nekakve bonuse ili na ruke ili im prosto za taj ostatak ne uplaćuju doprinose. To je protivzakonito, ali u nedostatku efikasnih službi kontrole, to se redovno dešava. Ako bi država uspela da ovoj praksi ozbiljno stane na put, to bi statistički poguralo plate naviše. Ali ne i realno, jer radnici ne bi primali veće zarade, već bi samo one koje već imaju, bile registrovane u statistici.

Kada se sve ovo pogleda: spremnost privatnika da podignu plate za tri odsto i države za tri do šest odsto, plus još osam odsto za najslabije plaćene zaposlene, jasno je da smo jako daleko od obećanih 430 evra.

Nebojša Atanacković to objašnjava ovako.

– Osim u IT sektoru, u privredi nema osnova za tolike povišice. Ako država to hoće, moraće sama da radnicima u javnom sektoru podigne zarade za toliko koliko treba. A mi privrednici očekujemo samo nova opterećenja i nove parafiskalne namete koji će stupiti na snagu od 1. januara. U realnom svetu, ako imate rast BDP-a od tri odsto, kako onda možete da imate rast plata veći od toga? Osim ako nećemo da pravimo inflaciju – kaže Atanacković i dodaje da investitori u Srbiju dolaze jer je ovde stopa poreza na profit samo 15 odsto, „ali mi do toga ne možemo ni da dođemo, ako nam uzmu profit kroz sve takse i druge namete“.

Ekonomista Ivan Nikolić ipak ima vedriji pogled na stvari i očekuje da će privreda ipak svojim radnicima podići plate za „šest-sedam odsto“.

– Ali to nije ni bitno, već je važno da smo izašli iz stagnacije i da plate rastu, odnosno da raste standard, iako građani to neće bitno osetiti. Imaćemo povećanja minimalne plate, rast plata u javnom sektoru, kao i u privatnom, pa ako još Uskrs bude u aprilu, može se desiti da zbog isplate pretprazničnog dodatka, u martu plate stvarno stignu i do tih 430 evra – kaže Nikolić.

Koliko ima do 430 evra

Budući da je avgustovska plata bila 367 evra, do 430 evra fali još 63. Po trenutnom kursu, to je nešto više od 7.700 dinara. Toliko bi po Vučićevom obećanju trebalo da porastu plate. Međutim, ako privrednici ne budu šire ruke od tri posto, koliko je po Atanackoviću jedino realno, sve na šta radnici van državnog kazana mogu da računaju je manje od 1.400 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari