Zašto Srbija skladišti gas u Mađarskoj po nepoznatoj ceni? 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Bez obzira što postignuti sporazum o upumpavanju 500 miliona kubnih metara gasa u podzemna skladišta u Mađarskoj daje određenu sigurnost potrošačima u Srbiji pred zimsku sezonu, za našu zemlju bi ekonomski daleko isplativije bilo da poseduje veći skladištni prostor na svojoj teritoriji, smatra stručna javnost.

Takođe, izjavu Siniše Malog, ministra finansija, da postignuti sporazum sa Budimpeštom predstavlja “veliku vest za građane Srbije”, eksperti uzimaju sa rezervom jer u vezi tog aranžmana javnosti nije saopštena najvažnija stvar, a to je koliko će srpska strana plaćati za zakup skladištnog prostora.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je osnovno pitanje koje u konkretnom slučaju treba postaviti to zbog čega Srbija do sad nije proširila kapacitet svog jedinog podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru kao i izgradila dodatne skladištne kapacitete.

– Najavljivano je da će se to sprovesti ali do toga ipak nije došlo i zbog toga Srbija sada umesto da koristi svoje mora da iznajmljuje tuđe skladištne kapacitete – objašnjava Radosavljević.

Prema njegovim rečima, bez obzira što će usluga skladištenja prirodnog gasa u Mađarskoj Srbiju koštati dobro je što je, u nedostatku sopstvenih skladištnih kapaciteta, obezbeđena bar ta opcija.

– Drugim rečima zakup skladišnog prostora u Mađarskoj će omogućiti formiranje rezervi gasa kupljenog u periodu pred početak zimske sezone. To je znatno jeftinija opcija nego kupovati gas u trenutku kada sezona počne jer su tada njegove cene znatno više. Zakup podzemnog skladišta u Mađarskoj će na taj način Srbiji doneti uštedu jer će koristiti gas iz rezervi kupljen po jeftinijoj ceni od one zimske. Međutim to ne menja činjenicu da bi za Srbiju bilo znatno sigurnije i ekonomski povoljnije da ima dovoljno skladištnog prostora na svojoj teritoriji i stoga bi u narednom periodu trebalo raditi na proširenju postojećeg i izgradnji novih – navodi Radosavljević i dodaje da bi aranžman sa Mađarskom trebalo da bude transparentan, odnosno da nadležni informišu javnost koliko će usluga skladištenja gasa u toj zemlji Srbiju koštati.

Ekspert za energetiku Miloš Zdravković kaže za Danas da Srbija nakon postizanja sporazuma o skladištenju svog gasa u Mađarskoj bezbrižnije dočekuje zimsku sezonu ali i on smatra da bi daleko bolje bilo da naša zemlja poseduje dovoljno sopstvenih skladištnih kapaciteta.

– Sporazum sa Mađarskom je dobar potez. Na godišnjem nivou Srbiji je potrebno oko tri milijarde kubnih metara gasa. U ovom trenutku imamo oko 162 miliona kubnih metara gasa u srpskom delu “Banatskog dvora” a imamo pravo preče kupiovine iz ruskog dela. Sa 500 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj imaćemo značajne rezerve gasa. Naravno, za Srbiju bi bilo bolje da ima dovoljno podzemnih skladišta na svojoj teritoriji. Shodno tome, mora se raditi na proširenju “Banatskog dvora” – navodi naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević naglašava da nije obelodanjeno koliko će Srbija morati da plati za skladištenje gasa u Mađarskoj kao ni po kojoj ceni će plaćati “plavi energent” koji će kupovati za te svrhe.

– Do sada u javnost nisu izneseni ti podaci iz kojih bi se videlo da li je taj aranžman povoljan za Srbiju. Ono što je evidentno je da je načinjena velika greška kada je većinsko vlasništvo nad skladištem Banatski dvor dato ruskoj kompaniji Gasprom kao i to što se na vreme nije radilo na proširenju skladištnih kapaciteta u našoj zemlji. Epilog toga je da sada Srbija Mađarskoj plaća za tu uslugu – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, nadležni u Srbiji su u poslednjih nekoliko godina najavljivali proširenje podzemnog skladišta “Banatski dvor“ kao i da bi ono moglo da bude finansirano iz „Investicionog programa Srbija 2025.“ ali nisu izlazili sa procenama koliko bi taj projekat koštao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari