Zbog visokih cena za račun za mobilni skoro pet odsto plate 1Foto: Pixabay/Pexels

Da li Srbiji treba četvrti operator mobilne telefonije? Ako je verovati ministarki telekomunikacija Tatjani Matić, ne treba. Ali ako se pogledaju cene telekomunikacionih usluga kod nas i u Evropi, nad takvom ocenom ministarke javlja se veliki znak pitanja.

Pravo pitanje je zapravo zašto bi država uopšte odlučivala o tome koliko je operatera „dovoljno“ i da li postoji ili ne postoji tržište za još jednog. Naročito u situaciji kada je, kao sad, jasno da interesovanje investitora postoji, budući da je kablovski operator SBB već iskazao nameru da uđe na ovo tržište.

Veća konkurencija bi po ekonomskoj logici mogla da dovede samo do većeg kvaliteta usluga i nižih cena, što je naročito važno u trenutku kada pojedini operateri najavljuju podizanje cena svim svojim korisnicima.

Telenor je tako 8. novembra obavestio korisnike da će za mesec dana podići cene mobilnih paketa za od 50 do 300 dinara, šta znači da će korisnici u proseku plaćati 6,93 odsto više za iste usluge. U isto vreme ova kompanija ulazi na tržište kablovskih usluga putem infrastrukture Telekoma Srbija u aranžmanu koji sada stupa na snagu, a koji će prema rečima generalnog direktora Telekoma dovesti do „konačnog slamanja SBB-a“. SBB-u se, međutim, ne dozvoljava da uđe na tržište mobilnih usluga.

Kako za Danas kažu stručnjaci iz oblasti telekomunikacija, situacija na tržištu mobilne telefonije trenutno izgleda ovako. Telenor će posle poskupljenja, u početnim paketima nuditi jedan gigabajt mobilnog interneta manje u poređenju sa Telekomom Srbija po 100 dinara većoj ceni.

U srednjim paketima Telenorov korisnik ubuduće dobija tri gigabajta manje, ali po 200 dinara većoj ceni od konkurencije, dok kod takozvanih neograničenih paketa Telenorovi korisnici plaćaju 300 dinara više nego korisnika A1. Dakle, jedan gigabajt mobilnih podataka Telenor u proseku nudi za nekih 162 dinara, znatno skuplje od konkurencije.

„Dalje, ako se uzme prosečna plata od oko 560 evra, na Telenorove usluge odlazi 4,5 procenta prosečne plate korisnika u Srbiji, dok korisnici A1 usluga plaćaju 3,6 odsto, a MTS 3,8 odsto svog dohotka“, kaže naš sagovornik.

Poređenje sa regionom takođe pokazuje nepovoljan položaj korisnika mobilne telefonije u Srbiji.

„PPF Grupa, koja je vlasnik brenda Telenor u Srbiji, posluje još u Crnoj Gori, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj, odlučila je da bude najskuplji ponuđač mobilnih usluga u našoj zemlji i pre povećanja cena, budući da su njihove usluge u Srbiji bile skuplje u poređenju sa zemljama regiona. S druge strane, A1 je najpovoljniji provajder mobilnih usluga u Srbiji. Ipak, ako uporedimo cene A1 u našoj zemlji sa ostalim članicama A1 Grupe, vidimo da je A1 najskuplji upravo kod nas“, dodaje ovaj ekspert, navodeći da preračunato u dinare, pretplatnici PPF-a u Srbiji plaćaju 162 dinara po gigabajtu, što je posle Crne Gore, najskuplje u celoj PPF grupaciji. Ova kompanija recimo u Bugarskoj naplaćuje samo 71 dinar po gigabajtu.

Slično je i sa A1 kod koga u Srbiji gigabajt košta 116 dinara, dok u Sloveniji naplaćuje samo 55 dinara, a u Bugarskoj 59.

Kada se pogledaju prosečne cene, jedan gigabajt mobilnog interneta u Srbiji košta 139 dinara, dok je za istu uslugu cena u Sloveniji 68 dinara, u Hrvatskoj 109, odnosno 72 u Bugarskoj.

„Gde je tu interes za korisnika kada po višoj ceni, ne samo u odnosu na pre, već i u odnosu na region, dobija istu uslugu? Ministarka Matić ne pronalazi ekonomsku opravdanost za uvođenje četvrtog operatora, zaboravljajući pri tom i na potrošačku korpu građana i na to da se budžet države puni od prodaje licenci, iako brojne studije ukazuju da više operatora znači niže cene za korisnike i bolji kvalitet usluga. Ko je taj ko treba da omogući nižu cenu za građane i ko zastupa interese svih nas?“, zaključuju sagovornici Danasa.

Dan Graf, izdavač lista Danas, posluje u sastavu Junajted grupe, kao i kompanija SBB

Telenor: Mobilni internet nije skuplji u Srbiji nego u regionu

U kompaniji Telenor za Danas kažu da je „tvrdnja da je mobilni internet u Srbiji skuplji nego u regionu netačna“.

„Prema Statisti, nezavisnoj međunarodnoj kompaniji za istraživanje i analizu, cene mobilnog interneta u Srbiji su među najnižim u Centralnoj i Istočnoj Evropi (grafik)“, kažu u Telenoru i dodaju da u kalkulaciju cena treba uvrstiti i faktore kao što su „regulacija tržišta, navike i potrebe kupaca, specifičnosti lokalnog tržišta, različiti troškovi poslovanja, razlike u portfoliju, potrošnja GB po korisniku, EU propisi itd, koje objektivne analize zahtevaju“.

„Što se tiče poređenja cena mobilnih operatora koji posluju na srpskom tržištu, smatramo da takođe ne daje realnu i objektivnu sliku, jer su u prikazima portfolija potpuno izostavljene izdašne kvote interneta po servisu koje korisnici mogu da aktiviraju bez naknade (na primer u jednom od navedenih paketa, pored 5G interneta korisnici dobijaju dodatno 20GB za korišćenje digitalnih servisa, kao što su Facebook, Viber, HBO GO), kao i razne druge pogodnosti koje Telenor nudi. Sigurni smo da je naša ponuda konkurentna i kvalitetna“, dodaju u Telenoru uz napomenu da im je za dalje komentare potreban uvid u detaljne analize i izvor podataka.

A1: Nije tačno da gigabajt najviše naplaćujemo u Srbiji

U A1 kažu da „informacija da je cena gigabajta u Srbiji najviša u odnosu na svih sedam tržišta Evrope na kojima A1 posluje – nije tačna“.

„Nije nam poznata metodologija kojom se došlo do navedenih podataka prikazanih na grafikonu, kao ni koje su kategorije tarifa reprezentativni uzorak, jer ne postoji univerzalna cena za 1 GB mobilnog interneta. Činjenice kojima raspolažemo jesu da je A1 Srbija prvi i jedini operator koji je na domaćem tržištu uveo tarife sa neograničenim internetom po pristupačnoj ceni, što je svakako doprinelo da cene gigabajta u poslednje dve godine u Srbiji budu smanjene za čak 70 odsto. Prema tom trendu pojeftinjenja cene mobilnog interneta Srbija je među top 10 zemalja u Evropi, svedoči istraživanje kompanije Cable.co.uk“, navode u A1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari