Ognjen Pribićević: Potez Ujedinjenog Kraljevstva slabi ionako slabe pozicije EU 1Foto: Medija centar

Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan je u skladu sa željom Velike Britanije da posle Bregzita igra globalnu ulogu u svetskoj politici.

Međutim, veliko je pitanje koliko je to realno. Ali ono što je sigurno jeste da će ovaj potez još više oslabiti ionako sve slabije pozicije EU na Zapadnom Balkanu, kaže za Danas Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Kako dodaje, potez Ujedinjenog Kraljevstva sa imenovanjem specijalnog izaslanika vezuje se pre svega za veoma komplikovane i složene odnose sa Rusijom, što sve nalaže veliku oprezost naše strane.

Ambasada Velike Britanije saopštila je juče da je premijer Boris Džonson imenovao ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Kako se navodi, Pič će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018.

On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

A kada je reč o Srbiji i Kosovu, u saopštenju piše da će on sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije.

Medijima je dostavljena i izajava premijera Džonsona koji je izjavio da je UK duboko posvećeno evropskoj bezbednosti.

“Zapadni Balkan se suočava sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu”, naveo je Džonson.

Dok je ministarka spoljnih poslova Liz Tras navela da je njegovo imenovanje jasan pokazatelj posvećenosti Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu.

Ona se raduje produbljivanju ekonomskih i bezbednosnih veza sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Ser Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu.”

U saopštenju se još navodi da će ser Stjuart sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

“Njegov rad će takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica. U BiH, aktivnosti Ser Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva”, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari