Nastavak sa 1. strane
U konsultaciji sa njima uveren sam da ćemo naći načina da nastavimo da branimo nacionalni i državni interes i da sprovodimo jedinstvenu državnu politiku o KIM, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupštini Republike Srbije, poručuje predsednik Republike.

Nastavak sa 1. strane
U konsultaciji sa njima uveren sam da ćemo naći načina da nastavimo da branimo nacionalni i državni interes i da sprovodimo jedinstvenu državnu politiku o KIM, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupštini Republike Srbije, poručuje predsednik Republike. U Tadićevom saopštenju objašnjava se i da se „osim pitanja budućeg statusa KIM; Ahtisarijev predlog bavi se i nizom posebnih pitanja, kao što su decentralizacija, zaštita Srpske pravoslavne crkve i njenih manastira na KIM, međunarodno civilno i vojno prisustvo u Pokrajini“ i najavljuje da će svako od njih biti pažljivo proučeno.

KOŠTUNICA: Ahtisarijev predlog nelegitiman

– Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da je Ahtisarijev predlog „nelegitiman“ zato što „krši Povelju UN i načela međunarodnog prava na kojima počivaju mir i stabilnost u svetu“. Koštunica tvrdi da specijalni izaslanik UN „nije imao mandat da se bavi državnim statusom Srbije i da zadire u njen suverenitet i teritorijalni integritet, niti da deli teritoriju Srbije i prekraja njene međunarodno priznate granice“, prenose agencije.

– Takav mandat mu nije dao niko, a najmanje bi to mogla Srbija, kao suverena, demokratska i evropska država. Saglasno Ustavu Srbije, sada Narodna skupština mora da utvrdi sve dalje korake koje će Srbija preduzeti – naglašava Koštunica.

Specijalni izaslanik UN rekao je novinarima da je Tadiću predao predlog rešanja i obavestio ga o planu delovanja Unoseka u narednih nekoliko nedelja. Prema Ahtisarijevim rečima, iako juče nije očekivao komentar, predsednik Srbije ga je „obavestio o stavu Beograda prema rešavanju kosovskog problema, kao i o ustavno-pravnom statusu vlade u postizbornom periodu“.

Raspored konsultacija

Kako Danas nezvanično saznaje u krugovima bliskim Unoseku, najavljene bečke konsultacije, njih desetak, koje će zapravo više ličiti na pregovore, trebalo bi da se održe između 13. i 26. februara, uz učešće pregovaračkih timova Beograda i Prištine, dok se za 2. mart planira pregovarački susret na vrhu. Prema nezvaničnim informacijama, u utorak Beograd i Prištinu trebalo bi da poseti i specijalni izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenk Vizner.

B92 prenosi izjavu predstavnika Evropske komisije za Kosovo Leopolda Morea da će „bilateralni razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 12. februara, kada će Marti Ahtisari ponovo predstaviti svoj predlog rešenja budućeg statusa KIM i da će trajati do 23. februara“. More kaže da „posle toga sledi period razmatranja do 2. marta, kada će biti održan i poslednji sastanak“, a da će tokom marta predlog rešenja biti poslat generalnom sekretaru UN. On očekuje da će SB UN doneti novu rezoluciju o Kosovu u aprilu ili maju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije optužilo je Ahtisarija za prekoračenje ovlašćenja predloživši da Kosovo postane nezavisna država. „Predlažući da pokrajina Kosovo i Metohija postane nezavisna država, gospodin Marti Ahtisari prekoračio je svoja ovlašćenja dobijena od generalnog sekretara i Saveta bezbednosti UN, jer je pregovore o promeni statusa Kosova preokrenuo u promenu statusa međunarodno priznate države Srbije, jednog od osnivača UN“, navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da se Ahtisarijevim predlogom „nasilno, protivno njenoj volji, a time i Povelji UN, menjaju i dramatično pomeraju sadašnje državne granice Srbije sa Prokletija na Pančićev vrh na Kopaoniku i do samih kapija Vranja“. Ministarstvo spoljnih poslova se „najodlučnije protivi nasilju nad zagarantovanim teritorijalnim integritetom svoje države“ i sa prekoračenjem Ahtisarijevog mandata, nadležni organi Srbije upoznaće i Kontakt grupu i Savet bezbednosti UN i generalnog sekretara UN, kao i EU i NATO. „Istovremeno, maksimalno konstruktivno postavićemo se prema svim predlozima gospodina Ahtisarija koji se tiču statusa Kosova, a ne ugrožavaju sami status države Srbije, odnosno njenu teritorijalnu celovitost“, zaključuje se u saopštenju.
Inače, Marti Ahtisari je izbegao juče u susretu sa novinarima u Beogradu konkretne odgovore na pitanja vezana za status KIM, pre svega najavljenu nezavisnost KIM, iako se ona u predlogu rešenja direktno ne pominje, insistirajući da za sada o tome ne može da govori. Ipak, istakao je „važnost da u EU postoji jedinstvo kad do rešenja dođe“ i da se on zalaže da „jednog dana ceo region Balkana pridruži EU“. Ahtisari naglašava da je „cilj njegovog predloga rešanja postavljanje temelja Kosovu koje će biti održivo i stabilno, koje će obezbediti odgovarajuće garancije i bezbedan život svim zajednicama“, kao i „stabilnost celog regiona“.
Ahtisari kaže da rešenje, između ostalog, predviđa posebne mehanizme za zaštitu srpske i drugih nealbanskih zajednica, uključujući garantovano prisustvo u skupštini, vladi, pravosuđu, kao i posebna ovlašćenja u dodatnim opštinama, kao što će biti slučaj sa zdravstvom. Prema njegovim rečima, više od 40 kulturnih i crkvenih lokacija dobiće zone zaštite. Kosovo će, napominje on, moći da traži članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama, ali se planira međunarodno civilno prisustvo kao nadzor i nastavak misije Kfora u Pokrajini.
Specijalni izaslanik UN ističe da je ponuđeni predlog rešenja „rezultat jednogodišnjih intenzivnih pregovora, uključujući 15 rundi direktnih sastanaka Beograda i Prištine, kao i 26 poseta Unosekovih stručnjaka“. Kako se juče čulo, Kontakt grupa (najviše), EU i NATO „bili uključeni su i podržavaju svaki korak rada Unoseka“, kao i da je o svim potezima njegove Kancelarije uredno obaveštavana i kosovka vlada. Specijalni izaslanik UN napominje da je Unosek voljan da se angažuje na nastavku pregovora, ali da su što je opšte poznato „pozicije pregovaračkih strana ekstremno fiksne, zakovane i nepromenljive“.
Ahtisari nije odgovorio na pitanje da li je iz Beograda dobio zvaničan zahtev da se nastavak pregovaračkog procesa odloži do formiranja nove vlade Srbije, ali je naglasio da je „pozvao pregovaračke strane da daju svoje primedbe i učestvuju na konsultacijama, da će pozivi biti poslati i da ako one ne iskoriste priliku, on tu ne može ništa“. On napominje da je od „svih međunarodnih instanci dobio podršku da posle izbora u Srbiji više nema odlaganja“. Ukoliko u februaru ne bude najavljenih konsultacija, Ahtisari najavljuje da će se „konsultovati sa generalnim sekretarom UN i partnerima šta dalje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari