Aleksić: Preliminarni rezultati - Narodna stranka osvojila 13,26 odsto u Negotinu 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Narodna stranka je u Negotinu, na osnovu prebrojanih glasova 42 biračka mesta od ukupno 72, osvojila 13,26 odsto glasova, SNS 72,33 odsto, SRS 1,79 odsto, DSS-POKS 2,46 odsto, Zdrava Srbija Milana Stamatovića 1,51 odsto, a Savez 90 zeleni Srbije 4,32 odsto, uz 4,3 odsto nevažećih listića, izjavio je danas potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Ponosni smo na rezultat koji smo ostvarili u nemogućim uslovima. Zabeleženi su neviđeni pritisci, uhapšeno je 10 predstavnika Narodne stranke, od kojih su dvoje članova Opštinske izborne komisije, i oni su onemogućeni da rade svoj posao iako su bili službena lica sa službenim legitimacijama“, rekao je Aleksić, saoptila je Narodna stranka.

Aleksić je dodao da je na nekim biračkim mestima naprasno proglašena dezinfekcija i da su zato članovi biračkih odbora isterivani napolje, što je, kako je istakao, još jedan način da se omogući krađa izbora.

„Evidentirali smo sve nepravilnosti i podnećemo žalbe u roku od 24 sata“, rekao je Aleksić.

„Neviđeno stvar se dogodila – Upravni sud nije prihvatio žalbu na što je OIK onemogućio nezavisnim posmatračima da posmatraju izbore, tako da je i pravosuđe upregnuto u izbornu krađu SNS-a“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Narodna stranka na biračkim mestima u Negotinu osvojila između 18 odsto i 20 odsto glasova, dok je SNS ostvario bolji rezultat u okolnim selima, gde je bilo manje kontrolora.

„Dobro je što smo izašli na izbore u Negotinu, jer sada znamo šta bi moglo da nas čeka na izborima najavljenim za april 2022. godine, i izborni proces u Negotinu će uticati na odluku da li ćemo učestvovati na aprilskim izborima.

„Bilo bi bolje da je cela opozicija izašla na izbore u Negotinu, jer bismo tako pružili veći otpor. To je poruka – svi zajedno u jednu kolonu sa građanima Srbije, pa da vidimo ko će da krade“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da je na nekim biračkim mestima bilo i više od 100 nevažećih listića i da će Narodna stranka tražiti uvid u birački materijal.

„Neki naši kontrolori su fizički uklanjani sa biračkih mesta, SNS i SPS su imali između 10 i 12 kontrolora na biračkim mestima, a Narodna stranka jednog ili dva“, rekao je Aleksić.

„Predstavnici SNS-a su doneli unapred napravljen spisak od 939 ljudi koji su navodno glasali od kuće i zato je nastao sukob u selu Sikole, jer je kontrolor Narodne stranke na biračkom mestu video predaju tog spiska sa glasovima osobi iz SNS-a“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da su sve nepravilnosti, hapšenja i pritisci u Negotinu „slika i prilika današnje Srbije i stanja demokratije“.

„Protiv ovoga se moramo boriti svi zajedno. Sve su učinili da se stvore uslovi za krađu. Evidentirali smo nepravilnosti i o njima ćemo obavestiti javnost, domaće i strane institucije i organizacije“, rekao je Aleksić.

Nosilac liste Narodne stranke u Negotinu Krsta Stanković Njenjulović rekao je da će Narodna stranka nastaviti borbu i da je građanima danas pokazala kako postoji alternativa naprednjačkoj vlasti.

„Bilo je mnogo nevažećih listića na biračkim mestima i na svima je bila zaokružena Narodna stranka i još jedna stranka pored nje, što znači da smo mi bili velika pretnja i jedina smetnja da SNS osvoji između 90 i 95 odsto glasova“, rekao je Stanković Njenjulović.

„Načelnik policijske uprave Bor je ceo dan proveo u Negotinu i sve operativce stavio u je službu SNS-a, a nama su zabranili kontrolore, jer su tako hteli da otvore prostor za krađu“, zaključio je Stanković Njenjulović, nevedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari