Oglasio se Stejt dipartment: Šta SAD očekuju od dijaloga Beograda i Prištine 27. februara? 1Foto: EPA/Michael Reynolds

SAD su saopštile da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, javlja Glas Amerike (VOA).

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu s njim”, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta VOA uoči nove runde dijaloga Kosova i Srbije koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je ranije preneo izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, trebalo bi da osim zvaničnog izjašnjavanja o prihvatanju – razmotre i detalje primene evropskog predloga.

Iz Stejt departmenta za Glas Amerike ukazuju da je važno da Srbija i Kosovo iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

“Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Kosovo i Srbija o normalizaciji odnosa i sveobuhvatnom sporazumu više od decenije pregovaraju pod okriljem Evropske unije – uz pomoć Sjedinjenih Država.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu – iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Srbija i Kosovo u načelu prihvatili predlog Evropske unije.

“Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti predloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja – kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija”, navodi se u odgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari