Beogradu, za sada, ne prete američke sankcije 1Foto:Instagram/Budućnost Srbije

Nisu tačne tvrdnje pojedinih prištinskih medija da će Sjedinjene Države uvesti „višestruke sankcije“ Srbiji ukoliko ne pristane na sporazum sa Prištinom, kažu za Danas pojedini izvori iz diplomatskih krugova.

Prema rečima naših sagovornika, američki zvaničnici rekli su na nedavnom sastanku u Vašingtonu sa srpskim i kosovskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, da će sankcije biti uvedene Prištini ako ne ukine takse na srpsku robu, dok embargo Srbiji nije pominjan.

Pojedine zapadne diplomate nezvanično tvrde da će SAD u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja nastaviti da koriste metod „štapa i šargarepe“, „ali u poslednje vreme Beograd je kooperativniji od Prištine“.

– Stiče se utisak da Vučić neće dozvoliti da Srbija dođe u poziciju optužene strane i insistiraće da taj sporazum s Prištinom bude potpisan posle izbora u Srbiji 26. aprila, a svakako znatno pre sledećih, zbog mogućih negativnih implikacija u javnosti Srbije. Od Srbije će se najviše tražiti da ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i da prepusti rudnike i energetski sistem na severu na upravljanje Prištini, a od Prištine da bezuslovno ukine takse na robu iz Srbije. To će omogućiti nastavak direktnih razgovora posle izbora u Srbiji, a može se očekivati da će sporazum, makar i delimičan, biti potpisan pre predsedničkih izbora u SAD. To znači da neće biti međusobnog priznavanja, već da se odnosi normalizuju u oblasti politike, saobraćaja, privrede, energetike, kulture, ukazuju izvori Danasa.

Upitan šta bi potencijalne američke sankcije mogle da podrazumevaju, Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, navodi da „ako bih morao da pretpostavim, to bi, pre svega značilo suspenziju svih programa pomoći u razvoju – USAID, što znači program koji imaju za cilj jačanje – vladavine prava, konkurentnosti privrede, javno-privatnog dijaloga“. On, takođe, ukazuje da bi se takve mere odnosile na obustavu brojnih programa razmene, uključujući programe u domenu bezbednosti, obrazovne programe Maršal centra…

– Pretpostavljam da bi u domenu odbrane bila suspendovana saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja, a SAD bi se možda povukle i iz „trast fondova“, koji imaju za cilj nastavak profesionalizacije i optimizacije oružanih snaga Srbije… Što se tiče eventualnih sankcija Prištini, to je teško reći jer pomoć koju SAD tamo pružaju je veća, ali pretpostavljam da bi mere bile na istom tragu. Mesecima se spekuliše da bi SAD mogle da povuku trupe sa Kosova, ali do sada tako nešto nije javno rečeno. Inače su pre godinu dana SAD zbog taksi već bile suspendovale učešće zvaničnika kosovske vlade u programima koje podržavaju, precizira naš sagovornik.

Savković naglašava da je prisutan, međutim, i diplomatski pritisak SAD na druge zemlje. „Priznanja koja su privremeno povučena mogu biti ponovo proglašena. Inače, pokazuje se da je teza o navodnoj „neslozi“ na vezi administracija – Stejt department oko „guranja“ rešenja preterana. SAD sada deluju posvećeno, poruka koja se šalje jedinstvena a pritisak i te kako stvaran. Možda i veći problem za SAD je što su u ovom trenutku (u kome se dijalog nalazi) one na jednoj, a EU i njene vodeće zemlje, čini se, na drugoj strani. To nije dobro za dijalog, nije dobro za region, za sve one koji žele da vide ishod procesa i jedinstvo među „saveznicima“ na Zapadu, smatra Savković.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, ocenjuje za Danas da je pominjanje sankcija „jedna forma pritiska, koja je usmerena, čini mi, pre svega, prema Kosovu, pošto je verovatno procena da je percepcija u javnosti da bez pomoći Amerike sve što je stečeno može biti pod znakom pitanja“.

– To je način da se utiče na kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Što se tiče Srbije, jasno je da takva pretnja nema preveliki uticaj na javnost. Međutim, ne treba zaboraviti da postoje brojni programi podrške SAD Srbiji, počevši od USAID-a i vojne saradnje, koji su i te kako značajni, i koji bi eventualno bili povučeni. Isto tako, ne treba smetnuti sa uma da je Srbija okružena sa NATO, i svako „štucanje“ SAD može da ima posledice po nas. Već smo videli nešto slično u slučaju sa transportom ruskog polovnog naoružanja i vojne opreme preko Rumunije pre par meseci, objašnjava Novaković.

Novi demanti Grenela

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog o Kosovu Ričard Grenel ponovo je putem Tvitera demantovao da se prošle sedmice u Vašingtonu sa Vučićem i Tačijem diskutovalo o podeli Kosova. On je povodom intervjua američkog profesora Edvarda DŽozefa izjavio: „Lažna vest. O tome se nikad nije razgovaralo u mom prisustvu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari