Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost ujutru, gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u svoje kancelarije 1foto FoNet/KosSev

Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Sva dešavanja pratite u našem blogu u nastavku.

23.51 Misija NATO-a pažljivo prati situaciju na severu Kosova i osuđuje sve jednostrane akte koji rizikuju dalju eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju Kfora.

23.45 Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja reagovao je večeras, a nakon snažnih osuda SAD-a i Kvinte, povodom današnje akcije Kosovske policije i nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa na Severu Kosova.

23.00 Sjedinjene Amerike Države, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija osudili su odluku Kosova da nasilno zauzme zgrade opština na severu Kosova, uprkos pozivu na uzdržanost.

Pozivamo vlasti Kosova na momentalno povlačenje i deeskalaciju i blisku saradnju sa Euleksom i Kforom, a osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu, navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika Kvinte.

22.30 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, saopšteno je večeras iz njegovog kabineta.

22.00 Pripadnici Rosu skinuli su sa zgrade Opštine Zubin Potok, jedne od četiri većinski srpske opštine na severu KiM, zastavu Srbije i postavili zastavu samoproglašene kosovske države.

21.21 Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je večeras, u razgovoru sa komandantom Kfora Anđelom Ristućijem, da bezbednosne institucije rade na uspostavljanju mirnog okruženja za sve i da su prioritet vlade vladavina prava i sloboda kretanja, prenosi portal Repoteri.net.

20.53 Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je postupanje Policije Kosova u obezbeđivanju pristupa novih gradonačelnika opštinama na severu Kosova bilo legitimno.

Odgovarajući na tvit američkog ambasadora Džefrija Honevira i na izjave američkih zvaničnika koji su osudili akcije vlasti na Kosovu i zatražili da hitno budu obustavljene, Osmani je ocenila da je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nepovrediv, neotuđiv i nedeljiv, i da je zaštićen svim sredstvima definisanim zakonom i članom 2. Ustava Kosova.

„Postupanje Kosovske policije protiv nelegalnih struktura i Vučićeve (predsednik Srbije Aleksandar) zločinačke bande su legitimne, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike“, rekla je Osmani.

„Stabilnost, dugovečnost i uspeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garant našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo uvek jači“, zaključila je Osmani.

20.22 Novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci je izašao iz zgrade opštine, nakon što je u njoj proveo više sati u pratnji pripadnika Kosovske policije.

20.18 Sjedinjene Američke Države (SAD) najoštrije osuđuju akcije Vlade Kosova u pristupanju opštinskim zgradama na severu Kosova nasilnim putem, koje su preduzete uprkos savetima SAD i evropskih partnera Kosova, poručio je večeras američki državni sekretar Entoni Blinken.

19.55 „Danas ste čuli da Kurtijeva vlast u Prištini pokušava silom da zauzme srpske opštine, da time potpuno legalizuje i legitimizuje okupaciju Kosova i Metohije… Ali treba da znaju da su prokleti svi oni koji svoju kuću sagradiše na tuđim grobovima“, rekao je Ivica Dačić na SNS mitingu.

19.16 Da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije, upitao je večeras albanski premijer Edi Rama i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su „naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost“.

19.08 Gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli su u svoje kancelarije u opštinskim zgradama, objavio je danas na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja i naveo da će oni sada nastaviti da obavljaju svoj posao.

Čestitam kosovskoj policiji na profesionalizmu u zaštiti institucija, vladavine prava i demokratije od grupa organizovanog kriminala, rekao je Svečlja.

Pozivam sve da ne padaju na manipulacije tih grupa koje žele haos i suspenziju vladavine prava, naglasio je Svečlja, koji je poručio da institucije Kosova nastavljaju da budu otvorene i na usluzi svim građanima.

18.46 U zgradi Vlade Kosova u toku je sastanak premijera Aljbina Kurtija sa komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristućom, prenosi prištinski portal Reporteri. Sastanak je usledio posle dramatičnih scena na severu zemlje, kada je kosovska policija, uprkos protivljenju Srba, obezbedila ulazak novoizabranih gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana u opštinske kancelarije.

18.33 „Upravo sam završio razgovor sa specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom o ovom uznemirujućem razvoju. Na sastancima koje sam u ponedeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on ni spomenuo nije plan da pristupi opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, u potpunosti sam zatečen, iznenađen, i on bi ovu provokaciju trebalo da okonča odmah“, poručio je američki senator Kris Marfi, koji je praktično do juče boravio u poseti regionu.

18.30 Zastava Kosova postavljena je danas popodne na zgradu opštine u Leposaviću, prenosi Reporteri.
Gradonačelnik Ljuljzim Hetemi ušao je u zgradu opštine, nakon što je Kosovska policija uklonila barikadu koju su postavili Srbi.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri takođe je ušao u svoj kabinet u opštini, u kojem je postavljena zastava Republike Kosovo.

Da sada je postavljena zastava u kabinet gradonačelnika u opštini Zubin Potok i došao sam danas da počnem prvi radni dan. Malo je teško, ali zadovoljstvo je raditi, rekao je on za Klan Kosova.

18.14 Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je na deeskalaciju situacije na severu zemlje.

On je putem objave na Tviteru zatražio održavanje mira i stabilnosti na Kosovu.

„Kao predsedavajući OEBS-a, pozivam na deeskalaciju i deaktivaciju tenzija na severu Kosova. OEBS je spreman da pomogne. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i poverenje ljudi i institucija. Neophodno je održati mir i stabilnost. Ponovo ću započeti posetu Mitrovici što je pre moguće“, napisao je Osmani na Tviteru.

18.00 Eparhija raško-prizrenska izrazila je najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i Kfora.

17.56 Potpredsednik SDS i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović za Danas kaže da je put Lešak – Leposavić pod kontrolom Kosovske policijske službe (KPS).

17.55 Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da današnji potezi prištinskih vlasti predstavljaju bezbednosnu pretnju za celu region.

17.46 Trenutna situacija u opštinama na severu Kosova, u koje su danas upali pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije je mirna, ali izuzetno napeta, javlja izveštač Kosovo onlajna.

17.32 Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama vidi se ćirilični natpis „Opština Zubin Potok“ ispod koje je danas postavljena zastava koja simbolizuje nezavisno Kosovo.

17.29 Američki senator Kris Marfi saopštio je da tokom sastanka koji je imao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u ponedeljak, Kurti nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama i da Kurti treba odmah da prekine „provokaciju“. Prema njegovoj oceni, današnja dešavanja na severu su provokativan i nepotreban korak, piše Kosovo Onlajn.

17.19 Na zgradi opštine u Leposaviću je u toku postavljanje zastave.

17.13 Gradonačelnici opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, koji su juče položili zakletvu, imaju zakonsku obavezu da odmah počnu sa radom, izjavio je zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi.

Prema njegovim rečima, javne institucije imaju obavezu da obezbede uslove za obavljanje dužnosti i odgovornosti, prenosi RTK.

„Kao gradonačelnici opština, oni svoje obaveze mogu da obavljaju samo u opštinskim zgradama“, rekao je Bisljimi.

17.12 Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti posetio je Kosovsku akademiju za javnu bezbednost, Vučitrn. On nije želeo da govori o dešavanjima na severu.

Šef vlade je kratko rekao za RTK da će na ovo pitanje odgovoriti u Prištini. Nije poznato da li se u Prištini očekuje konferencija za novinare, ali je to ipak bila izjava o trenutnoj situaciji na severu.

17.08 Kako javlja RTK, poslednje policija Kosova uklonila je i poslednje barikade u Leposaviću.

17.06 Građani Zubinog Potoka ispred opštine su pevali „Oj Kosovo Kosovo“.

17.02 Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak, u uključenju za N1 ističe da helikopter Kfora kruži još uvek, ali i da Kosovske bezbednosne strane kontrolišu ulice.

17.01 Posle nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici Kosovske policije uz suzavac i šok bombe, ušli su i u zgradu opštine u Leposaviću.

Kako javlja reporter Kosovo onlajn, ispred opštine je bilo nekoliko stotina Srba koji su se okupili kako bi sprečili nelegalno zauzimanje opštine.

17.00 Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

„Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

16.59 Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, da se VS razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Srbija neće dozvoliti novu „Oluju“, 17. mart i naći će adekvatan odgovor, pre svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti, poručio je Vučević.

16.51 Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak, kaže za Danas da je u akciji kosovske policije, zauzimanja opštine Zvečan, povređeno namanje desetak ljudi, ali i da on sam ima povredu glave i rebara. Tvrdi da je situacija i dalje napeta, iako je kosovska policija uspela da omogući ulazak novog predsednika opštine Zvečan Iljir Pece u zgradu opštine, a da se sličan scenario odigrao i u Zubinom potoku.

16.50 Reporteri N1 koji izveštavaju sa „Skupa nade“ kažu da su im rekli neki okupljeni sa Kosova ispred Skupštine da su tri ili četiri autobusa krenula nazad i da su neki od njih u suzama, te da im je žao što nisu otišli. Kako Danas nezvanično saznaje, nekoliko autobusa sa muškarcima se navodno vratilo na KiM.

16.45 Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da je Srbija, kao i danas, ranije „mnogo puta“ podizala borbenu gotovost vojske i da se to, kako je ocenio, uvek pretvorilo „u medijsko propagande stvari“.

16.39 Posle upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici kosovske policije nasilno ulaze i u zgradu opštine u Leposaviću.

Kako javlja dopisnik RTS-a, suzavcem i šok bombama rasteruju okupljene građane i udaljavaju ih od zgrade opštine. Čitav centar Leposavića je u dimu.

16.30 U zgradu lokalne samouprave u Zvečanu ušao je i nakon zadržavanja od desetak minuta izašao prištinski ministar za lokalnu samoupravu Eljber Krasnići u pratnji policije, javlja dopisnik RTS-a.

16.28 Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas povodom nemira na severu Kosova da svi znaju da kosovski premijer Aljbin Kurti sve radi namerno i smišljeno.

„Razumeo je i on (Kurti) da od toga što bi on voleo nema ništa. Razumeli su i oni koji su od nas i veći i silniji. Razumeli su da sa Srbijom koja je složna i snažna ne mogu da rade kako hoće“, rekao je Orlić za televiziju Pink uoči mitinga „Srbija nade“.

16.17 Transparent „Kosovska Mitrovica ima nadu zahvaljujući Vučiću“, u prvim je redovima ispred bine na platou ispred Narodne skupštine gde se održava miting SNS Srbija nade, dok za to vreme traju tenzije na Severu Kosova, i albanski gradonačelnici uz pomoć Kosovske policije, koja je intervenisala i šok bombama i suzavcem, ulaze u opštine.

16.16 „Da, trenutno sam u kabinetu gradonačelnika. Konačno smo dobro, sad sam u kabinetu, a za ostalo dalje ćemo videti. Pod policijskom pratnjom sam, nemam više informacija“, rekao je Predsednik opštine Zvečan Iljir Peci za portal Dukađini, navodi Kosovo onlajn.

16.14 Kako javlja N1, u toku su nemiri u Leposaviću gde su bačene šok bombe.

16.10 Puno pripadnika specijalne policije i dalje je ispred opštine Zvečan, javlja dopisnik RTS-a.

Deo policajaca u oklopnim vozilima je napustio područje oko opštine, a oni koji su ostali i dalje kontrolišu taj prostor. Policija je stavila zgradu opštine pod kontrolu, ali ne dozvoljava prilaz. Pripadnici Euleksa i Kfora prate šta se događa, ali ne intervenišu.

16.06 Kako piše Albanijan post, Vlada Kosova je nekoliko sati ranije o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku obavestila i zemlje Kvinte.

Za pomenutu akciju, kako navodi Albanijan post, nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije. Međutim, kosovske institucije su uprkos tome odlučile da nastave sa planom, piše Kosovo online.

16.05 Kosovska policija je danas u Zvečanu, tokom akcije upada u zgradu opštine, bacila suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu. Crkva i Dom zdravlja u Zvečanu nalaze se jedno pored drugog, a u porti crkve se i dalje nalazi patrona ispaljenog suzavca.

16.03 U zgradu lokalne samouprave u Zubinom Potoku ušao novi predsednik opštine Izmir Zećiri. Pre toga policija je suzavcem rasterala okupljene građane.

15.56 Ovo što gledamo na KiM je opelo politici koja je razorila sve u srpskom društvu i direktan produkt i finale svih sporazuma koji su potpisivani, kaže za Danas Savo Manojlović, direktor inicijative Kreni-promeni.

15.49 U Zvečanu je situacije trenutno nešto mirnija, ali je i dalje napeto. Napetost se oseća i u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Danas profesor koji živi u Zvečanu, a radi u jednoj školi u Mitrovici.

15.40 Nakon što su pripadnici Kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno ispred opštine postavili barikadu na samom skretanju ka zgradi opštine.

Barikadu su postavili tako što su sa jedne strane prilaza opštini istovarili šljunak i na taj način blokirali taj deo puta.

15.32 Predsednik opštine Zvečan Iljir Peci ušao je u kabinet gradonačelnika u zgradi ove opštine, a kako je izjavio, u pratnji je policije, preneo je Dukađini.

15.23 Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović, potvrdila je za Kosovo onlajn da je desetak ljudi primljeno sa povredama od šok-bombi, suzavca ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu opštine Zvečan.

15.22 Šef kabineta predsednice Kosova Vljose Osmani Bljerim Velja reagovao je nakon zaoštravanja situacije na severu i naveo da Srbija snosi odgovornost za eskalaciju situacije.

15.15 Portal Kossev objavio je snimak kako je izgledao trenutak početka policijske akcije na okupljene građane ispred opštine Zvečan.

15.13 U Leposaviću, kako javljaju korisnici Tvitera, u toku je postavljanje barikada u vidu prosipanja kamenja na put.

15.08 U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu, primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca.

15.07 Specijalci sa dugim cevima trenutno se nalaze na ulicama Zvečana.


15.06 Među pripadnicima kosovske policije koji su danas okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS.

Kako napominje portal Kosovo Online, Kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. To je naime deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

15.02 Kako javljaju korisnici društvene mreže Tviter, u Zvečanu na Kosovu je stiglo pojačanje albanske policije.

15.00 Društvenim mrežama kruži više različitih video snimaka u kojima se vidi kako nenaoružani ljudi beže.

14.50 Kako prenose mediji, na ulicama se mogu videti i zapaljeni automobili, ali i drugi automobili sa kosovskim tablicama.

14.37 Marko Jakšić, i bivši odbornik sa liste ubijenog kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasio se na Tviteru povodom okupljanja i uzbune na Severu Kosova, sa pitanjem „i šta ćemo sad Vučiću“?

14.33 Savo Manojlović na svom Tviter nalogu podelio je snimak na kom se čuju sirene za uzbunu uz opis da „Kurtijeva policija zauzima javne zgrade u K. Mitrovici“.


14:22 Kako N1 nezvanično saznaje specijalci su ušli u zgradu Opštine Zvečan i sada je potpuno kontrolišu.

14.21 Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan.

Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi. Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine.

14.19 Na društvenim mrežama objavljen je snimak trenutka kada su na okupljene u Zvečanu bačeni suzavac i šok bombe.

14.11 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao vrhovni komandant izdao naredbu Vojsci Srbije za podizanje borbene gotovosti na najviši stepen, kazao je za televiziju Pink ministar odbrane Miloš Vulević.

14.07 Marko Jakšić, bivši odbornik sa liste ubijenog kosovskog političara Olivera Ivanovića, objavio je fotografije iz Zvečana na Tviteru i tvrdi da je bačen suzavac na okupljene građane ispred opštine.

13.30 Dopisnik RTS-a javlja da je došlo do sukoba između okupljenih i policije u Zvečanu. Čuju se rafali.

Navodi da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe.

13.22 U Leposaviću su se pojavila blindirana vozila.

13.21 Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.

13.20 Građani postavljaju barikade na putu u Leposaviću, javlja reporter RTS-a.

Dolazak specijalaca policije pratio je zvuk sirena u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje žitelji tih sredina aktiviraju za alarmiranje na opasnost.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije „istaknu zastavu plavo-žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu“.

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Kosovska policija saopštila je da “pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama“.

U saopštenju policije navodi se da „u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari