ALEKSANDAR BOCAN HARČENKOfoto BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Podrška Zapada dovodi do zaoštravanja sukoba u Ukrajini i nepriznatoj republici Kosovo, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, prenosi agencija Tass.

Kako navodi Tass u saopštenju koje im je dostavljeno iz ruske ambasade u Beogradu, Bocan-Harčenko ističe da nekolicina predstavnika EU koji su, čini se, pokušali da komentarišu zločine na Kosovu, zataškavaju okolnosti onoga što se dogodilo.

– Dakle, kako je rekao ambasador Rusije, dele odgovornost za nastavak politike Prištine zastrašivanja srpskog stanovništva i posledično, njihovog proterivanja sa ove teritorije.

„Isto tako, Zapad zatvara oči pred tragedijom u Donbasu i varvarskim granatiranjem civila od strane ukrajinskih radikala. Kijevski režim je ubio mnogo dece iz oružja koje su isporučile Sjedinjene Države i zemlje EU. Nehumanost Zapada je neograničena kao i široko rasprostranjeno uživanje u zverstvima njihovih štićenika“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, serija etnički motivisanih napada lokalnih Albanaca na Srbe na Kosovu tokom božićnih praznika, među kojima je i jedno 11-ogodišnje dete, je alarmantna i zastrašujuća.

„Prištinski radikali, predvođeni lokalnim premijerom Kurtijem, nastavljaju da podstiču srbofobična raspoloženja pod pasivnim okom Zapada. U tom kontekstu, želim da napomenem da je odbijanje kosovskih snaga KFOR da udovolje zahtevu Beograda da pošalju srpske policajce i vojnike na Kosovo da osiguraju bezbednost sunarodnika po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN besramno preneto 6. januara uveče, neposredno posle napada kosovskog Albanca na srpsku decu“, dodao je Bocan-Harčenko.

U petak je jedan Albanac ranio dvojicu Srba, među kojima i maloletnika, tokom proslave Badnje večeri. Pucnjava iz automobila u pokretu u blizini grada Štrpca. Dečak star 11 godina i mladić od 21 godine prevezeni su u bolnicu sa umerenim povredama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su međunarodne bezbednosne snage na Kosovu (KFOR) predvođene NATO-om odbile zahtev Srbije da se na Kosovo rasporedi oko 1.000 srpskih policajaca i vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari