Boris Tadić: Opozicija je na ovim izborima propustila gotovo sve što je mogla 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„SNS nosi krivicu zbog krađe glasova, ali opozicija nosi odgovornost što nije učinila sve da tu krađu spreči. I pre izbora sam rekao da kao opozicija moramo učiniti sve što je našoj moći kako bi rezultat što manje zavisio od okolnosti koje nameće režim. Nismo učinili sve. Nije bilo neophodne koordinacije i saradnje opozicije, pre svega u organizovanju kontrole”, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, odgovarajući na pitanje zašto je opozicija na izborima izgubila bitku za Beograd.

Zašto nije bilo koordinacije u opoziciji?

– Jedan deo opozicije je sve vreme tražio besmislene izgovore da ne dođe do saradnje. Saradnje nije je bilo čak ni u odbrani glasova nakon izbora. Ali ako ništa drugo, nakon ovih izbora je makar konačno jasno zašto je svih prethodnih godina bilo onemogućeno jedinstvo opozicije i bilo kakva zdrava saradnja. Naša koalicija nije htela da bude deo lažnih ad hoc saveza i bili smo spremni da taj principijelan stav platimo i padom ispod cenzusa. Imamo dovoljno saznanja da je naša lista sistematski spuštana ispod cenzusa svim sredstvima, pa i direktnom krađom glasova. To je posebno očigledno u Beogradu. Međutim, u ovakvim okolnostima možda je bolje biti i van parlamenta, nego u njega ulaziti samo zarad mandata, odnosno na krilima lažnog jedinstva koje je napušteno već dan nakon izbora. Građani su glasali za ono što im je predstavljeno kao jedinstvo, a ne za pojedinačne lidere i stranke. Nakon izbora se ispostavilo da je to jedinstvo bilo zapravo u našoj koaliciji, koja se nije raspala ni nakon pada ispod cenzusa, jer nije bila okupljena oko puke vlasti i mandata, već dosledne politike i vrednosti. Možda se uspeh politike meri procentima, ali ne i njena vrednost. Između to dvoje, na ovim izborima svesno smo birali ovo drugo, zarad budućnosti konačnog povratka politike u politiku u Srbiji.

Vaša stranka najavljuje da se neće predati, šta to konkretno znači protest, pomoć međunarodnih institucija?

– Preuzećemo sve pravne korake koji su nam na raspolaganju. Ukoliko ni to ne bude donelo rezultat, razmislićemo i o drugim načinima borbe.

Vučić je pozitivno odgovorio na zahtev Dragana Đilasa o održavanju novih izbora za Beograd. Da li je Vučić za nove izbore zbog tesne većine koju će imati sa socijalistima u gradu, ili je proradio njegov odnos prema demokratiji, legalitetu i legitimitetu, o kome je Đilas govorio?

– Ukoliko budu raspisani novi izbori to će biti samo zbog toga da bi Vučić pokušao da popravi rezultat koji je njegova stranka postigla na ovim izborima, a ne zbog bilo kakvih razgovora sa bilo kim iz opozicije. Ti razgovori služe samo kao paravan i omogućavanje Vučiću da ukoliko proceni da su mu novi izbori u interesu, to predstavi kao ustupak opoziciji i njegovu dobru volju. Tako da je besmisleno da se izlazak na te izbore uslovljava odnosom prema razgovoru Vučića i Đilasa. A na nama je da to dočekamo spremniji nego do sada. Ovi izbori su mnogo toga ogolili i to može biti zapravo najbolje što se opoziciji dogodilo u poslednjoj deceniji. Zato verujem da će tek sledeći izbori biti stvarni politički izbori, a ne revije strategije i finansijske i medijske moći.

Postoji li mogućnost da na te izbore, ako ih bude izađete u široj koaliciji, pa i sa SSP Dragana Đilasa?

– Razgovaraćemo prvo sa našim koalicionim partnerima, a onda i sa svima iz opozicije koji dele našu politiku i vrednosti. Kao i na ovim izborima, ni na sledećim nećemo ulaziti u koalicije koje se sklapaju zarad prelaska cenzusa. Nakon ovih izbora situacija je dosta jasnija u opoziciji, pa verujem da su i mogućnosti za koaliciju šire nego što su do sada bile. Što se tiče SSP-a skrenuću samo pažnju na činjenicu da tek danas nakon izbora njihovi partneri govore ono na šta smo mi godinama ukazivali i zbog čega smo trpeli sve vreme etiketiranja i optužbe.

Nakon što vaša stranka nije prešla cenzus u Beogradu da li ćete na stranačkim organima raspravljati o odgovornosti onih koji su vodili izbornu kampanju, pa i o vašoj ličnoj odgovrnosti?

– Nekoliko dana nakon izbora naša stranka je već imala sednicu Glavnog odbora na kojoj smo sve to raspravljali. Iako se na ovim izborima nisam kandidovao ni za jednu funkciju, svakako sam kao predsednik stranke i nosilac liste prihvatio odgovornost i podneo izveštaj. Na tajnom glasanju dobio sam podršku samo jednim glasom protiv. Ljudi u SDS-u i u našoj koaliciji vrlo dobro razumeju da je naš rezultat posledica političkih okolnosti i da naša borba tek sada počinje. Čast mi je što u nju ulazim sa takvim saborcima i u stranci i u koaliciji, koji se vode opštim interesom, a ne pukim mandatima i procentima.

Kako komentarišete poruke sa društvenih mreža da vas građani neće i da je vreme da odete iz politike ?

– Ako izuzmete organizovane botove, veći je broj onih građana od kojih svakodnevno dobijam podršku. Nažalost, organizovani napadi botova dolaze velikim delom iz jednog dela opozicije. A ako govorimo o izbornom rezultatu, na njega je uticalo nekoliko faktora. Prvo, ovo su bili prvenstveno predsednički izbori, a mi jedini nismo imali kandidata. Drugo, promovisanjem određenih istraživanja, koja su se ispostavila kao totalno neistinita, građanima se sve vreme slala poruka da samo jedna koalicija ima šanse da pobedi i da je glas za sve druge “bačen”. Pored toga, mi nismo želeli da ulazimo u koalicije iz kojih bismo izašli odmah nakon izbora, samo zarad prelaska cenzusa. Na taj način su mnoge stranke koje imaju manju podršku od naše, ušle u parlament. Nama je cilj na ovim izborima bio pre svega stvaranje osnova za zdravu političku opciju za budućnost, jer smo jasno videli šta će se desiti nakon izbora. Zato sam na završnoj konvenciji i rekao da prava borba počinje tek nakon ovih izbora i mi već polako ulazimo u kampanju za sledeće.

Da li je opozicija propustila da sa nekim jakim zajedničkim predsedničkim kandidatom dođe do drugog izbornog kruga i bar uzdrma Vučića?

– Opozicija je na ovim izborima propustila gotovo sve što je mogla. Ali su bili potrebni i ovakvi izbori da bi se konačno nakon decenije magle, sve u opoziciji jasnije videlo. Što se tiče predsedničkog kandidata, ja sam na ovim izborima odustao od kandidature između ostalog i zbog toga da ne bih bio optužen da sam oduzeo glasove Zdravku Ponošu. Ne zaboravite da su Vladeta Janković i drugi iz te koalicije tokom kampanje govorili da bi moja kandidatura bila direktna pomoć Vučiću. Tek nakon izbora Ponoš je rekao ono što sam ja govorio sve vreme- da je za bolji rezultat bilo potrebno još kandidata. Moja ideja je bila da imamo u opoziciji koordinisane kandidature, kako bismo doveli do drugog kruga. Ali ta koalicija je odbijala svaki razgovor, a kamoli kreiranje zajedničke strategije. Nažalost, tek nakon izbora su izneli svoje pravo mišljenje o mnogim pitanjima, pa i o jedinstvu unutar te koalicije, iako su većinu glasova dobili promovisanjem tog jedinstva. Smatram velikim uspehom to što se naša koalicija nije raspala čak ni nakon pada ispod cenzusa.

Kako komentarišete to što kandidat Ujedinjene opozicije Zdravko Ponoš već najavljuje formiranje stranke ili pokreta. Kao da se istorija Saše Jankovića ponavlja ?

– Najvažniji trenutak te istorije se već ponovio na izborima. U svakom slučaju želim mu sve najbolje u daljem političkom angažovanju.

Verujete li da će Vučić pod pritiskom Zapada pristati da uvede sankcije Rusiji ?

– Kako se produžava i biva sve brutalniji, raste i pritisak Zapada, pa samim tim i verovatnoća da će Srbija uvesti sankcije Rusiji. Ukoliko Srbija i uvede neku vrstu sankcija, verujem da će Vučić  to uraditi u uobičajenom maniru u kom svaku iznuđenu odluku predstavlja kao veliku pobedu po principu “5:0 za Srbiju”. Očekujem da će i ovaj put predstavljati kako se tražilo nešto više, ali se, eto, on  u “strašnoj borbi” izborio za manje.

Više puta ste tvrdili da je država u kandžama mafije, ali poslednja  hapšenja vas demantuju. Ne samo hapšenje Darka Šarića, njegovog advokata, već i priošlogodišnja  hapšenja Belivukove grupe?

– Poslednja hapšenja ne da ne demantuju, nego potvrđuju sve što sam govorio prethodnih deset godina.  Pa upravo sve vreme sam govorio da je Belivukov klan samo derivat Šarićevog, a da je modifikovana aktivnost Šarićevog klana oživljena nakon 2012. godine i duboko verujem da je oživljena kao deo predizbornog obećanja SNS-a. Ovo hapšenje je posledica međunarodne akcije i njime je samo potvrđeno da je država u kandžama mafije svih prethodnih godina, tako da sam iskreno šokiran Vašim zaključkom koji je najsuprotniji realnosti. Upravo struktura uhapšenih je više nego bilo šta do sada potvrdila vezu između mafije i države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari