"Bošnjačka lista će insistirati da BNV postane nacionalna institucija koju će svi Bošnjaci osjećati kao svoju kuću": Esad Džudžo, nosilac „Bošnjačke liste“, pred izbore za BNV 1 Foto: CBS

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je postiglo izvanredne rezultate u dosadašnjem periodu, posebno od 2003 -2 014. godine, kada dolazi do zastoja u nekim ključnim oblastima kao što je obrazovanje, gdje bilježimo pad broja učenika u nastavi na bosanskom jeziku, kaže u Intervjuu za Danas Esad Džudžo, nosilac „Bošnjačke liste“, čiju je kandidaturu za izbore za BNV 13. novembra podržao Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS) iz Tutina.

Džudžo je bivši predsednik BNV i podseća da je krajem 2018. godine, prihvatio da, kao predsednik te nacionalne institucije, realizuje neke projekte „kao što su otvaranje departmana bosnistike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, usklađivanje naziva ulica, trgova i obrazovnih i kulturnih ustanova u Sandžaku, ali i neke druge projekte u sektoru zaštite kulturnog nasljeđa i informisanja na bosanskom jeziku.

– Ali sam ostao bez podrške onih koji su me predložili na tu poziciju i onda sam bio primoran da dam ostavku na mjestu predsjednika.

Kakav rad BNV treba da bude u novom sazivu?

– Bošnjačka lista će insistirati da BNV postane nacionalna isntitucija koju će svi Bošnjaci osjećati kao svoju kuću i gdje ćemo na realizaciji svih projekata okupiti sve raspoložive resurse koje imamo u svojoj zajednici, dakle nezavisne intelektualce, ljude iz akademske zajednice, nevladinog sektora. Uradićemo to, kako bismo nadoknadili pauzu. u zadnje četiri godine, gdje smo imali samo slikanje, povremene prigodne čestitke i finansiranje nepostojećih ustanova.

 Da li je moguće jedinstvo u bošnjačkoj zajednici i pod kojim uslovima?

– Zalagat ću se da BNV postane mjesto postizanja nacionalnog konsenzusa sandžačkih Bošnjaka oko nekih ključnih stvari, kao što je deblokada zaustavljenog procesa ostvarivanja prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, čemu svjedočimo zadnjih četiri godine.

"Bošnjačka lista će insistirati da BNV postane nacionalna institucija koju će svi Bošnjaci osjećati kao svoju kuću": Esad Džudžo, nosilac „Bošnjačke liste“, pred izbore za BNV 2
Foto: Medija centar

Koliko su argumentovane tvrdnje o pokušaju albanizacije Bošnjaka u Sandžaku?

– Neko je, očigledno, pokušao da zloupotrijebi tradicionalne dobre odnose između bošnjačkog i albanskog naroda, u čemu se nije uspjelo i o tome zorno govore već prvi podaci upravo završenog popisa stanovništva.

Vaš prvi potez u novom sazivu BNV?

– Tražit ću, naravno, izvještaj o radu prethodnog saziva BNV i da se zasjedanja prenose direktno putem neke od regionalnih medija.

Koji su prioriteti Vaše liste?

– Bošnjačka lista ima 12 prioriteta u svom programu i na kojim će tražiti podršku vijećnika drugih lista koje osvoje povjerenje Bošnjaka.
To su, izmešu ostalog, usklađivanje naziva ulica, trgova, te nazive obrazovnih i kulturnih ustanova sa sastavom stanovništva u sandžačkim općinama, otvaranje departmana bosnistike na DUNP, realizacija obaveze Javnog servisa RTS da formira redakciju na bosanskom jeziku, zaštita kulturnog nasljeđa, prije svega obnovu Gazi Isa – begove džamije u Novom Pazaru i Prijepoljske musale.

Poruka biračima?

– Moj poziv biračima jeste da na ovim izborima za novi saziv BNV, vrednuju rezultate i biraju one liste u kojim prepoznaju kapacitet i znanje da mogu da ostvare ono što najavljuju u svojim programima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari