Brnabić: Vučić pažljivo analizira ko će sedeti u vladi i kakva će ministartva biti 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija ulazi u izuzetno težak politički i ekonomski period i zato je važno „kako pravite vladu danas i ko će u njoj sedeti“.

„Mora ozbiljno da razmisli predsedik Aleksandar Vučić, kako to on i čini analitički, da li ćemo menjati resore, da li će ići u tom smislu novi Zakon o ministarstvima, ko će vodiiti te resore2,  kakav će sve to singal svim našim parternima“, rekla je Brnabić za TV Hepi

Prema njenim rečima, treba videti kakva je u ovim okolnositi vlada potrebna, kakvi resori i ministri, „da li neke ukidamo ili neke dodajemo“.

Ona je navela da će prema Srbiji biti pritisaka, „veruje da će biti sve jači i da će naša situacija biti sve kompleksija i teža“ jer je situacija u međunarodnoj zajednici sve kopleksniji.

„U našem je interesu da što više blisko sarađu Evropska unija(EU) i Amerika i da ne postoje trgovinski ratovi između EU i Kine, Rusije, da situacija bude što mirnija i stabilnija jer to nama olakšava ekonomski razvoj“, rekla je Brnabić

Ona je navela da je „glupost što se meri svaki dan kada će vlada biti formirana“, jer i sad radi tehnička vlada, ali da se „opozicija, da li zato što je lenja, ne bavi suštinom nego formom“.

„Možete da brzate u formiranju vlade a možete ovako kao što mi radimo, u interesu naroda“, rekla je Brnabić.

Nova era političkih i ekonomskih odnosa sa Amerikom

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je otvorena nova ere u ekonomskim i političkim odnosima Srbije i Amerike i da, gledajući u istoriju, ne može da se seti ovako bliskih odnosa.

„Ne znam da su bili ovakvi odnosa, ako ne idemo do predsednika Vudroa Vislona“, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije, navodeći da je juče stigla „najjača delegacija koju je Amerika poslala u Srbiju“.

Na pitanje da li se govorilo i o političkim temama iz Vašingtonskog dogovora, ona je navela da bilo uglavnom reči o ekonomskim tačkama, dodajući da bolji ekonomski život građana može da omogući da se razgovara i o drugim pitanjima.

„Sada je na nama da pokažemo koliko smo spremni da imao brzo projekte i naša preduzeća odgovarajuće ideje“, rekla je Brnabić, govorećio o saradnji sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), koja je juče otvorila kancelariju u Beogradu, navodeći da predviđeni planovi obuhvataju više milijardi dolara.

Ona je istakla da je u razgovorima izdvojene oblasti – infastruktura, gde je najveći projekat „Auto-put mira“ od Drača do Niša, zatim garantna šema za mala i srednja preduzeća, sve što je vezano za „Mini Šengen“, uslovi za razvoj privrede, investiranje DFC u industrijske zone, poljoprivredu.

Govoreći o formiranju vlade, izjavila je da ne može da odgovori na pitanje da li će ostati premijerka jer o mandataru odlučuje predsednik države Aleksandar Vučić.

„Razgovarala jesam, da ne lažem, kako će se sve to odvijati videćemo“, rekla je Brnabić, navodeći da ni vlada u tehničkom mandatu ni predsednik „ne sede skrštenih ruku“.

„Do 3. nevembra ima vremena za Vladu“, rekla je Branbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari