Brnabić o otkazivanju Evroprajda: Više molba organizatorima nego što smo im rekli da ne šetaju 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom otkazivanja manifestacije Evroprajd, da država ne želi bilo kome da uskrati Ustavom garantovana prava već da je pitanje kakve posledice održavanje takvog skupa može da ima po Srbiju.

Ona je povodom odluke o otkazivanju LGBT skupa najavljenog za septembar, kazala da je to „više molba“ i da ni prethodna vlada „nikom ništa nije zabranjivala“.

„To je više molba nego što im kažemo: ‘nemojte da šetate’. To je u skladu sa Ustavom ali je drugo pitanje kakve posledice ima po našu državu. Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar ‘savršena oluja’. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje“, kazala je Brnabić.

Komentarišući dogovor sa Prištinom o ličnim dokumentima, ona je kazala da Beograd time ne priznaje „takozvanu Republiku Kosovo“ već da je Srbima sa Kosova i Metohije omogućeno da ulaze na teritoriju centralne Srbije i da se vraćaju na Kosovo sa srpskim ličnim kartama.

„Sada imamo veliki disklejmer da to ne podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova, da se ne dovodi u pitanje država Srbija na Kosovu i Metohiji, da je to u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekla je Ana Brnabić.

Kosovo i Metohija i energetska bezbednost prioriteti nove Vlade

Brnabić je izjavila da će Kosovo i Metohija i energetska bezbednost zemlje biti prioriteti rada budućeg kabineta.

Gostujući na Radioteleviziji Srbije (RTS), Brnabić je ocenila da će nova vlada biti vlada „kontinuiteta“.

„Najjasniji izazovi pred nama su Kosovo i Metohija i očuvanje mira i stabilnosti, što me najviše muči u ovom trenutku. Druga ključna tema je energetska bezbednost i sigurnost naše zemlje“, kazala je mandatarka.

Brnabić je navela da očekuje da nova vlada bude formirana do kraja septembra kao i da ima „stabilnu“ većinu u Skupštini Srbije.

„Nadam se da će vlada biti formirana do kraja septembra ali razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki. Važno je da imate novu energiju i nove ideje, da pokažemo da nisu najvažnije funkcije već rezultati. Najvažnije je da svi osetimo koliko su teška vremena i koliko je bitno da imamo hrabar tim spreman da žrtvuje vreme sa sopstvenim porodicama i prijateljima“, kazala je mandatarka.

Upitana za personalna rešenja u budućem kabinetu, ona je izjavila da je „prirodno“ da lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić bude „vicepremijer“.

„Potpredsednici će biti i Siniša Mali i Miloš Vučević. Apsolutno će sva trojica imati ministarske funkcije“, rekla je Brnabić i dodala da se „još razmišlja“ o broju resora buduće vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari