Da li će nova runda međustranačkog dijaloga od Srbije napraviti demokratsku državu? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/EV)

Sledeće nedelje u Beograd dolazi delegacija evroparlamentaraca na treću rundu međustranačkog dijaloga, koji bi trebalo da unapredi funkcionisanje skupštine.

Iako srpski parlamentarci još ne znaju ni kada će tačno biti održan sastanak, ni koje će se teme naći na stolu, nisu optimisti i navode da je prošli međustranački djalog doživeo pravi fijasko u praksi. Napominju i da prisustvo opozicije u Parlamentu nije dovoljno da bi država iz diktature prešla u demokratiju.

Kako Danas saznaje, većina parlamentarnih stranaka prisustvovaće trećoj rundi međustranačkog dijaloga pod pokrivetljstvom Evropske unije. Za sada je sigurno da neće učestvovati Zavetnici, koalicija Nada, dok se Dveri , koje nisu učestvovale ni u septembarskom dijalogu još kolebaju. Pretpostavlja se da će pored unapređenja rada parlamenta, tokom razgovora biti reči i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, a samim tim i o uvođenju sankcija Rusiji.

„Evropski parlament sada traži od Srbije da uskladi politiku sa EU po pitanju sankcija Rusiji, a sutra će isto to tražiti i kada je u pitanju njihov stav oko pitanja Kosova i Metohije. Svima je jasno da to Srbija nikada neće uraditi, a većina građana bi se već sada na referendumu izjasnila protiv ulaska Srbije u EU“, kaže Vojislav Mihailović, lider POKS-a.

Prema njegovim rečima evropski put Srbije ne postoji , jer je u toku proteklih dvadesetak godina, koliko se o njemu govori, zarastao i pretvorio se u makadam i stranputicu za Srbiju. To je i razlog zbog koga Nada neće učestvovati u dijalogu naredne nedelje.

Komentarišući dolazak evroparlamentaraca u Beograd i pritiske koji se najavljuju ,lider POKS-a poručuje da EU mora da prihvati realnost, da što je veći vrše pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, to je podrška građana evropskim integracijama manja. Podseća i da za razliku od Rusije, velika većine zemalja EU priznala je lažnu državu Kosovo i traži od Srbije nemoguće, da to isto učini.

Ni predstavnici leve parlamentarne opozicije nisu sigurni koliki će biti realni dometi treće runde međustranačkog dijaloga, ali ni da li su svi u parlamentu voljni da razgovaraju jedni sa drugima i sa evroparlamentarcima.

Radomir Lazović, šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, izričit je i kaže da će učestvovati u svim razgovorima sa predstavnicima Evropske unije.

Međupartijski dijalog o izbornim uslovima, pod pokroviteljstvom EU doživeo fijasko

„Ali ukoliko će ova runda dijaloga o funkcionisanju skupštine da se vodi kao prethodna, onda bolje ni da ne dolaze. Međupartijski dijalog o izbornim uslovima, pod pokroviteljstvom EU, koji je održan prošle godine, bio je potpuni fijasko i to smo i preneli predstavnicima EU kada smo se sreli“, napominje Lazović.

Ističe i da je dosadašnji rad Narodne skupštine pokazao da postoji veliki strah Srpske napredne stranke od argumentovane rasprave o problemima građana i spremnost da na sve načine spreče diskusiju. Podseća i da je bilo gašenje mikrofona, smanjivanje vremena za govore, bežanje od predloga opozicije, zatim potpuno odstupanje od poslovnika skupštine, uskraćivanje prava na repliku.

„To je samo deo atmosfere ućutkivanja nepodobnih. Bilo je čak i komičnih i bizarnih momenata, kada Vladimir Orlić trči iz jedne u drugu zgradu Skupštine kako bi prevario sistem zakazivanja sednica i onemogućio opoziciju da na dnevni red stavi svoje predloge zakona“, ističe Lazović.

Sagovornik Danasa kaže da će evroparlamentarce upoznati sa svime šta se dešava u parlamentu, sa uvredama i napadima na opoziciju, koji idu dotle da se ona optužuje za izdaju, rušenje države, da je plaćaju stranci, ali i da vlast opoziciju naziva Belivukovim plaćenicima.

„Predočiću evroparlamentarcima i činjenicu da je Srpska napredna stranka u direktnoj vezi sa režimskim tabloidima, tako da one optužbe koje Milenko Jovanov, Siniša Mali ili Ana Brnabić izgovoraju u sali, odmah završavaju na naslovnim stranama tabloida. To je jedan sistem gušenja kritike i u parlamentu i šire u društvu“, objašnjava šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd.

U trećoj rundi međustranačkog dijaloga učestvovaće i poslanička grupa Ujednjeni. Pavle Grbović, zamenik šefa ove poslaničke grupe, kaže da još nisu dobili zvaničan poziv koji bi sadržao teme o kojima će se razgovarati.

„Zato još ne možemo da izađemo sa konkretnim predlozima. Ali, ne gajim velike nade da će ova runda doneti suštinski zaokret, ali mislim da treba učestvovati i razgovarati“, kaže Grbović.

Na kraju krajeva, kako objašnjava, činjenica je da su EU i zemlje zapada jedina adresa za pitanja demokratskih deficita u Srbiji i da takve sagovornike ne treba unapred odbacivati.

Nebojša Novaković, poslanik Demokratske stranke, ocenjuje da je potreba za ponovnim međustranačkim dijalogom dovoljna potvrda da od institucija u Srbiji u 2023. godini nije ostalo ništa i da prisustvo opozicije u parlamentu nije dovoljno da bi država iz diktature prešla u demokratiju.

Dijalog ima smisla ukoliko se vide konkretni pomaci

„Runde razgovora imaju smisla ukoliko se posle svake od njih vidi konkretan pomak. Sa našim prioritetnim političkim partnerima u Srbiji insistiraćemo na regularnosti izbornih uslova jer od njih potiču i probelemi u funkcionisanju parlamenta. Nećemo prihvatiti pokušaj normalizovanja uslova koje imamo danas, a čemu se teži od strane režima. Pomoć predstavnika Evropskog parlamenta je neophodna, ali računamo na njihovo iskustvo iz prethodnih rundi u kojima nije postignuto gotovo ništa. I oni moraju da shvate da nije moguće osloniti se na reč Aleksandra Vučića. Njegova obećanja da će se izborni uslovi popraviti vrede koliko i njegova obećanja da Srbija ne odustaje od evropskog puta“, zaključuje Novaković.

Vlast najavljuje da će učestvovati u razgovorima

Kao i do sada i Socijalistička partija Srbije učestvovaće i u narednom međustranačkom dijalogu, ali kako kaže Snežana Paunović, šefica ove poslaničke grupe i potpredsednica parlamenta, zvanično obaveštenje o održavanju sastanka još nije stiglo.

„Ukoliko usledi poziv svakako ćemo se odazvati i učestvovati. Očekujem racionalan pristup evroparlamentaraca i otvorenost za dijalog, bez naglašenih pritisaka. To bi bile dobre polazne osnove. O predlozima ne mogu da govorim unapred, svakako će ih biti i biće u interesu građana Srbije“, napominje Paunović.

Savez vojvođanskih Mađara, kako podseća Evira Kovač, učestvovao je u svim ranijim fazama, rundama i vrstama međustranačkog dijaloga.

„Nema razloga, da ne učestvujemo na sledećim razgovorima. I smatramo normalnim da se politički dijalog održava u institucijama“, napominje Kovač , koja je i potpredsednica Skupštine Srbije.

Za Dveri i Zavetnike dijalog pod pokroviteljstvom EU je gubljenje vremena

Iz poslaničke grupe Dveri poručuju da još nisu dobili poziv za treću rundu dijaloga,ali isiču da su u dosadašnjem toku razgovora predstavnici EP pokazali veliku pristrasnost, zastupajući interese vladajuće stranke.

„Evropska unija je i do sada tolerisala autoritarni režim SNS-a u Srbiji, urušenu demokratiju, zarobljene institucije i pristrasne medije, visoki kriminal korupciju u vrhu vlasti koji su rezultirali bedom u kojoj živi veliki broj građana Srbije, koja je treća najsiromašnija država u Evropi. Zato ćemo odluku o učešću u daljem dijalogu doneti, onda kada poziv budemo dobili i znali temu i cilj tog dijaloga i tog pokroviteljstva. Ukoliko je cilj tog pokroviteljstva EU isporučivanje novih zahteva Srbiji, bilo kroz nametanje priznanja lažne države Kosovo i njenog statusa u UN ili kroz pritisak da Srbija uvođenjem sankcija Rusiji zauzme stranu u ratu NATO pakta protiv Rusije i izgubi svoju neutralnost, Dveri u tome neće učestvovati“, ističe Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri.

I dok se Dveri kolebaju Zavetnici tvtde da o nekakvom dijalogu pod pokrivetljstvom EU ni ne razmišljaju.

„Nismo mi retardirani da nam treba staratelj, pogotovu ne iz EU koja je postala sluškinja NATO-a. Možemo valjda sami u neposrednom dijalogu da dogovorimo šta nam je činiti na unapređenju izbornih uslova i pravila“, poručuje Dragan Nikolić, poslanik Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari