Dačić: Ponovo bih išao u Somaliju 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ MO

Naravno da bih ponovo išao i u Somaliju, i svuda u Afriku. U ovim zemljama niko nije bio decenijama, pa kako možemo da očekujemo podršku.

To kaže za Danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, upitan da li bi ponovo posetio Somaliju, budući da se prekjuče desio teroristički napad nedaleko od predsedničke palate u Mogadišu, baš u vreme kada je on u tom zdanju razgovarao sa predsednikom Somalije Muhamedom Abdulahom Muhamedom Fermađom.

Odgovarajući na pitanje da li se uplašio budući da je automobil-bomba eksplodirao kod bezbednosnog punkta u blizini predsedništva, Dačić navodi: „Ma, navikao sam“, dok opisujući reakciju njegovih domaćina u Mogadišu, uključujući šefa države, kaže: „Oni su se štrecnuli“.

Šef srpske diplomatije ističe da je u svim zemljama Afrike koje je posetio u proteklih nekoliko dana imao „odlične sastanke“.

– Svuda su bili odlični sastanci, ali saradnja mora da se nastavi, navodi Dačić, uz poruku da će „mnogi afrički zvaničnici“ uskoro posetiti Srbiju.

Bivši šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Danas komentarišući Dačićevu posetu Somaliji da je reč o „državi koja je razbijena već tri i više decenije“, ali da je značajno što je srpski zvaničnik i tamo išao.

– Somalija nije mala zemlja i naseljena je muslimanskim stanovništvom. To što je ona u izrazito lošem stanju posledica je, pre svega, loše prakse bivših kolonijalnih sila, koje su želele da se u postkolonijalnom periodu domognu njenih bogatstava. Ako Somalija, kao muslimanska država, zaista povuče priznanje Kosova, to bi moglo da predstavlja primer i za druge muslimanske zemlje u Africi, pre svega za Sudan i Egipat. Dakle, dobro je što je Dačić posetio i Mogadiš, smatra naš sagovornik.

Jovanović konstatuje da „ne samo da je potrebno već je i neophodno“ da Srbija unapredi odnose sa afričkim državama“. „To ne znači da se mi vraćamo na put nesvrstanosti, već da nastavljamo trend koji je bio prekinut 2001. godine. Nužno je da imamo što širi i brojniji krug prijateljskih država na međunarodnoj sceni, kako bi Zapad prestao da krši međunarodno pravo u slučaju Kosova. Istovremeno, većina afričkih zemalja, kao i mi, ima gorko iskustvo sa Zapadom, što može da bude od koristi srpskim vlastima u rešavanju kosovskog pitanja“, smatra sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari