Dan zastave u Preševu i Bujanovcu obeležen bez euforije 1Ragmi Mustafa postavlja zastavu Albanije u Bujanovcu. FOTO:NSA

Dan zastave, 28. novembar, inače praznik Republike Albanije, obeležen je u opštinama Preševo i Bujanovac isticanjem zastave Albanije na zgradama opštinskih uprava i Nacionalnog saveta Albanaca. U Domu kulture Preševo održana svečana akademija, a delegacija predstavnika etničkih Albanaca iz Bujanovca i Berna u Švajcarskoj bila i na prijemu kod ambasadora Republike Albanije u Srbiji Ilira Đona.

U 10 sati zastavu Republike Albanije na zgradu SO Preševo pored zastava Srbije i EU postavio je predsednik preševske opštine Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene koja vrši koalicionu vlast u ovoj opštini.

Zastava Albanije zavijorila se i na zgradi lokalnog Doma kulture, gde je održana svečana akademija i prigodan kulturno umetnički program.

U isto vreme zastava je postavljena i na zgradi SO Bujanovac, a to je učinio Nagip Arifi, čelnik Demokratske partije (DP) i predsednik opštine. Zastavu je na zgradu gde je smešten Nacionalni savet Albanaca (NSA) u centru Bujanovca postavio aktuelni predsednik Ragmi Mustafa.

-Nije bilo euforije i incidenata, jer su sami Albanci uplašeni zbog mogućih sankcija vezano za propise koji se odnose na upotrebu nacionalnih simbola. Sve je proteklo mirno i bez i jednog problema – ocenjuje u izjavi za portal Danasa Baki Redžepi, dopisnik Radio televizije Kosova (RTK) sa juga Srbije.

On navodi da „mediji u Prištini s pažnjom prate aktuelnu situaciju u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa u svetlu briselskih pregovora pa, u skladu s time, i današnje obeležavanje praznika Dana zastave“.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa protiv koga se još uvek vodi prekršajni postupak za „isticanje zastave druge države“ od strane MUP Srbije i ovoga puta kaže da „Albanci na jugu Srbije neće odustati od svog nacionalnog identiteta“.

Dan zastave u Preševu i Bujanovcu obeležen bez euforije 2
Delegacija kod ambasadora Albanije u Srbiji Ilira Đonija. FOTO:NSA

-Zastavu smo istakli u znak sećanja na žrtve koje su iz opština Bujanovac i Preševo stradale u etničkim sukobima iz 2000.godine. Sama zabrana upotrebe albanskih nacionalnih simobola od države Srbije je mrlja koja ostaje u odnosima Srba i Albanaca. Nije na državi da bira identitetska obeležja različitih etničkih zajednica. U tom smislu NSA će nastaviti pravnu i političku borbu za upotrebu albanskih simbola bez bilo kakve promene stava i uz dalju borbu protiv diskriminacije – rekao je za portal Danasa Mustafa.

U nedelju delegacija NSA i predstavnika Udruženja građana iz Bujanovca i Berna u Švajcarskoj bila je na sastanku povodom Dana zastave u ambasadi Republike Albanije, gde ih je primio ambasador ove zemlje u Srbiji Ilir Đoni.

Srbi u Bujanovcu nisu obraćali pažnju na istaknutu zastavu Republike Albanije na dve zgrade jer se u to vreme odvijala fudbalska utakmica na SP u Kataru između Srbije i Kameruna koju su gledali u kafićima u centru Bujanovca u društvu sa komšijama Albancima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari