Nastavak sa 1. strane
Uoči polaska u Beč Marko Jakšić izjavio je za naš list da od ovih konsultacija „ne treba očekivati ništa spektakularno, jer su one zapravo Ahtisarijevo opravdanje da su pregovori vođeni, mada se rezultat već zna“.
– Smatram da ipak neće biti onako kako je to Ahtisari zamislio.

Nastavak sa 1. strane
Uoči polaska u Beč Marko Jakšić izjavio je za naš list da od ovih konsultacija „ne treba očekivati ništa spektakularno, jer su one zapravo Ahtisarijevo opravdanje da su pregovori vođeni, mada se rezultat već zna“.
– Smatram da ipak neće biti onako kako je to Ahtisari zamislio. Mi smo još pre pola godine znali šta će on da predloži i da neće biti neutralan. Njegovim predlogom rešenja ne završava se priča o KIM. Tu su SB, Ustav Srbije, međunarodno pravo – kaže Jakšić. Skupština Srbije je kao odgovor na Ahtisarijev dokument prošle nedelje usvojila Rezoluciju kojom su odbačeni svi stavovi iz Predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Srbije kao međunarodno priznate države. Skupština Srbije ocenila je da Ahtisarijev predlog krši osnovne principe međunarodnog prava jer ne uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u odnosu na KIM, kojem se neosnovano i u suprotnosti s međunarodnim pravom pridaju atributi suverene države, čime se na protivpravni način polažu temelji za stvaranje nove nezavisne države na teritoriji Srbije.

KOŠTUNICA: Odgovoriti na albanske pretnje terorom

– Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da su pred početak razgovora u Beču sve otvorenije i očiglednije pretnje nasiljem albanskih separatista“ i da „međunarodna zajednica mora odmah najoštrije da odgovori na sve pretnje albanskih separatista da će pribeći terorizmu i nasilju ukoliko Kosovo ne postane država“. U izjavi za Tanjug objavljenoj na sajtu Vlade Srbije Koštunica je naveo da se „još nikada nije dogodilo da međunarodna zajednica ustukne pred pretnjama terorom i da teroriste još nagradi poklanjanjem države“.

– Vreme je da albanski separatisti dobiju jasnu poruku od međunarodne zajednice da će za svaki čin nasilja umesto nagrade biti najstrože kažnjeni – poručuje Koštunica.

Haziri kaže da je za „kosovsku stranu Ahtisarijev predlog u celini pozitivan“ i najavljuje da će prištinska delegacija u Beču „tražiti definisanje, objašnjenje, izneće tehničke primedbe koje smatra da je neophodno ugraditi u dokument kako ne bi bilo problema u njegovom ostvarivanju“. Prištinski mediji na albanskom jeziku tvrde da se glavne primedbe Tima „Jedinstva“ odnose na ovlašćenja i horizontalne veze većinski srpskih opština, pitanje Kosovske Mitrovice, autonomiju Srpske pravoslavne crkve, spoljne dugove Pokrajine, sudbinu Kosovskog zaštitnog korpusa i novu bezbednosnu službu Kosova.
U okviru priprema za današnji početak novog kruga kosovskih pregovora Mari Ahtisari je juče u obavestio Stalni savet OEBS o procesu utvrđivanja budućeg statusa Kosova.
Pripreme za pregovore o budućem statusu KIM Marti Ahtisari započeo je u novembru 2005. posetom Prištini, Beogradu, Tirani, Podgorici i Skoplju i od tada predstavnici Unoseka često posećuju ovaj region. Tokom 2006. Unosek je organizovao 15 rundi direktnih razgovora između Beograda i Prištine, od kojih je 14 bilo posvećeno decentralizaciji, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa na KIM, ekonomskim pitanjima i zaštiti prava zajednica, dok je na jednom sastanku na vrhu razgovarano o budućnosti Pokrajine. Prema evidenciji Unoseka, objavljenoj na sajtu www.unosek.org, o decentralizaciji je razgovarano osam, a o zaštiti kulturnog i verskog nasleđa na KIM tri puta. Dva sastanka održana su u vezi s pravima zajednica, a jedan o ekonomskim pitanjima. Pregovori su do sada dva puta odlagani, a Unosek je odbio zahtev Beograda za odlaganjem razgovora o decentralizaciji i pravima zajednica koji su održani 7. i 8. avgusta. Prvi put razgovori su odloženi zbog smrti prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove – s 25. januara pomereni su na 21. februar 2006, a drugi put sada s 13. na 21. februar. Unosek je sačekao da Skupština Srbije obnovi mandat beogradskom pregovaračkom timu, jer je Vlada Srbije proglašenjem rezultata parlamentarnih izbora 25. januara ušla u „tehnički“ mandat. Ahtisarijev predlog rešenja, za koji u Unoseku tvrde da je bio gotov još 21. januara, najpre je predstavljen u Beču 26. januara Kontakt grupi, a 2. februara je Marti Ahtisari lično uručio svoj dokument zvaničnicima u Beogradu i Prištini, najavivši početak konsultacija za 13. februar.
Premijer Srbije Vojislav Koštunica nije primio Ahtisarija, ali je kao i predsednik Tadić, koji je ispred zvaničnog Beograda primio predlog rešenja za budući status KIM, učestvovao u živoj diplomatskoj aktivnosti koja je potom usledila s predstavnicima SAD i EU, posle čega su višednevne konsultacije pomerene za osam dana. Iako Unosek, zapadni i prištinski mediji i zvaničnici tvrde da je ovo završnica kosovskih pregovora, Dušan T. Bataković u intervjuu za naš list kaže da je reč o „prelaznoj fazi u traženju optimalnih rešenja podjednako prihvatljivih za Beograd i Prištinu „, jer „u suprotnom nema konstruktivnog rešenja“ za koje se beogradska strana zalaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari