Antić: "Dan Kosova" - kada su se srpske zastave vijorile širom SAD 1Čedomir Antić Foto: Medija centar

Na početku svog izlaganja, Antić je naveo da je prvi srpski iseljenik u Americi koga je istorija zabeležila bio Đorđe Šargić, koji je 1814. godine iz redova ustanika prvo otišao u izbeglištvo u Habzburšku monarhiju, a potom i u “novi svet”.

Prema njegovim rečima, Đorđe Šargić je u SAD-u pod imenom Džordž Fišer ostvario uspešnu karijeru, da bi pred kraj života postao  odbornik gradskog veća u San Francisku, te počasni konzul SAD u Grčkoj. 

Antić se osvrnuo i na uticaj dvojice znamenitih Srba, Mihajla Pupina i Nikole Tesle, nakon izbijanja prvog svetskog rata, kada je Srbija bila  prva žrtva napada jedne zemlje članice centralnih sila. 

– Pupin je bio znatno više politički aktivan i angažovan. Bio je poznat i uticajan pronalazač bežičnog telegrafa, između ostalog. Tri decenije predavao je elektromehaniku na Univerzitetu Kolumbija koji je i završio. Bio je kolega i prijatelj američkih predsednika Teodora Ruzvelta i u još većoj meri Vudroa Vilsona. Za delo “Od pašnjaka do naučenjaka” 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu. Od 1911. godine bio je na dužnosti generalnog konzula Srbije u Njujorku – rekao je Antić.

On je istakao da ni, kako je kazao, “propast Srbije” 1915. godine nije prekinula odnose prognane države i SAD-a. 

– Početkom 1917. godine, u Vašington je upućen prvi srpski poslanik Ljubomir Mihailović. Dva meseca nakon stupanja SAD-a u Prvi svetski rat sklopljen je prvi zajam za Srbiju u iznosu od tri miliona dolara (oko šezdeset miliona današnjih dolara). Popularnost Srbije u Sjedinjenim Državama je rasla. Vrhunac srpske kampanje bio je “Dan Kosova”. U to vreme, dok su srpska vojska i saveznici još uvek bili na Solunskom frontu, srpske zastave zavijorile su se širom SAD-a – ispričao je Antić.

On je dodao da su Sjedinjene Države među prvima početkom 1919. godine priznale novu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Prema Antićevoj oceni, tadašnjoj američkoj administraciji služi na čast to što nije gledala da arbitrira među balkanskim narodima, već je pokazala veliko razumevanje i nastojanje da se narodi na Balkanu izmire.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Antić: „Dan Kosova“ – kada su se srpske zastave vijorile širom SAD”

  1. Znači Aca, Nidža i Mihajlo inkasirali 60 miliona. Mora da su bili radosni. Ko je to „doneo“ do Soluna. Rade Pašić?

  2. Pa ispada da su oni nastavili da vode istu politiku prema Balkanu samo sto je u medjuvremenu Srbija zastranila i pocela da se okrece od Amerike i trazi neku izmisljenu srecu u Rusiji. Onda su Ameri umesto Srba se okrenuli Hrvatima i Albancima i to je kraj price. Andric naravno ne smatra da je to problem.

  3. Treba dase kandidujemo za ulzak u US kao 51 država(state area 51) – bolje bi prošli i što se kosmeta i rs i cg tiče – kakva EU – tu ćemo uvek biti na zubu najače sile njemačke koja nas mrzi iz dna duše

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.