Antić: "Dan Kosova" - kada su se srpske zastave vijorile širom SAD 1Čedomir Antić Foto: Medija centar

Na početku svog izlaganja, Antić je naveo da je prvi srpski iseljenik u Americi koga je istorija zabeležila bio Đorđe Šargić, koji je 1814. godine iz redova ustanika prvo otišao u izbeglištvo u Habzburšku monarhiju, a potom i u “novi svet”.

Prema njegovim rečima, Đorđe Šargić je u SAD-u pod imenom Džordž Fišer ostvario uspešnu karijeru, da bi pred kraj života postao  odbornik gradskog veća u San Francisku, te počasni konzul SAD u Grčkoj. 

Antić se osvrnuo i na uticaj dvojice znamenitih Srba, Mihajla Pupina i Nikole Tesle, nakon izbijanja prvog svetskog rata, kada je Srbija bila  prva žrtva napada jedne zemlje članice centralnih sila. 

– Pupin je bio znatno više politički aktivan i angažovan. Bio je poznat i uticajan pronalazač bežičnog telegrafa, između ostalog. Tri decenije predavao je elektromehaniku na Univerzitetu Kolumbija koji je i završio. Bio je kolega i prijatelj američkih predsednika Teodora Ruzvelta i u još većoj meri Vudroa Vilsona. Za delo “Od pašnjaka do naučenjaka” 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu. Od 1911. godine bio je na dužnosti generalnog konzula Srbije u Njujorku – rekao je Antić.

On je istakao da ni, kako je kazao, “propast Srbije” 1915. godine nije prekinula odnose prognane države i SAD-a. 

– Početkom 1917. godine, u Vašington je upućen prvi srpski poslanik Ljubomir Mihailović. Dva meseca nakon stupanja SAD-a u Prvi svetski rat sklopljen je prvi zajam za Srbiju u iznosu od tri miliona dolara (oko šezdeset miliona današnjih dolara). Popularnost Srbije u Sjedinjenim Državama je rasla. Vrhunac srpske kampanje bio je “Dan Kosova”. U to vreme, dok su srpska vojska i saveznici još uvek bili na Solunskom frontu, srpske zastave zavijorile su se širom SAD-a – ispričao je Antić.

On je dodao da su Sjedinjene Države među prvima početkom 1919. godine priznale novu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Prema Antićevoj oceni, tadašnjoj američkoj administraciji služi na čast to što nije gledala da arbitrira među balkanskim narodima, već je pokazala veliko razumevanje i nastojanje da se narodi na Balkanu izmire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari