Demostat: Nebojša Stefanović ostaje ministar 1Foto: BETA/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/MO)

Iako brojni odbori naprednjaka iz različitih delova države traže ostavku Nebojše Stefanovića sa svih funkcija u stožernoj vladajućoj stranci i izvršnoj vlasti, on najverovatnije neće biti smenjen  sa pozicije ministra odbrane, niti će izgubiti mesto u Predsedništvu SNS na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke zakazanoj za ovu subotu, saznaje Demostat nezvanično iz više izvora sa srpske političke scene.

S druge strane, očekuje se da Stefanović na tom zasedanju bude  razrešen „samo“ sa dužnosti šefa beogradskih naprednjaka, što se može odigrati na dva načina – ili da sam ponudi ostavku na takvu funkciju, koju će prihvatiti Glavni odbor, ili da mu prisutni članovi stranke izglasaju nepoverenje.

U svakom slučaju, veruje se da su mu dani na mestu predsednika Gradskog odbora SNS u prestonici Srbije „odbrojani“, dok će se u Vladi „opstati do daljeg“.

U političkim kuloarima postoji široko rasprostranjen stav da će Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza, i predsednik Opštine Novi Beograd, „naslediti“ Nebojšu Stefanovića na čelnoj poziciji među naprednjacima u glavnom gradu.

SPAS će se na Glavnom odboru 29.maja i formalno „utopiti“ u SNS.

Prognozira se da će Šapić dobiti potpredsedničko mesto u SNS-u, i da će mu glavna dužnost biti jačanje partijske infrastrukture u Beogradu, ali se smatra da će na to mesto biti formalno postavljen na Skupštini Srpske napredne stranke, koja se očekuje na jesen. Veruje se da će Šapić biti i kandidat SNS za gradonačelnika Beograda, o čemu je Demostat ranije pisao u više navrata, a što je nedavno nagovestio i predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Pored Nebojše Stefanovića, očekuje se da „do daljeg“ ostane u Vladi i Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednica SNS, čiju smenu su zahtevali pojedini lokalni odbori stranke zbog „afere Gakovo“ – uzgoja svinja na poljoprivrednom gazdinstvu čiji je bivši vlasnik navodno bio blizak kriminalnom klanu Veljka Belivuka. Iako su se niški naprednjaci prethodnih dana negativno izjasnili i o radu ministra zdravlja Zorana Lončara, tvrdi se da je njegova pozicija u Vladi „osigurana“.

„Za Lončara se često govori da mu je završena politička karijera, a on opstaje. I sada ima solidne rezultate u izgradnji kovid bolnica, vakcinaciji i nabavci medicinske opreme, tako da nije u planovima za smenu. To u Nišu je više bio lokalni incident na glasanju zbog nezadovoljstva nekih lokalnih niških funkcionera SNS Lončarevim kadrovskim rešenjima u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Niša, kaže izvor Demostata upoznat sa aktuelnim događanjima u SNS-u.

Koliko će se još Stefanović i Marija Obradović zadržati u ministarskim foteljama zavisi pre svega od volje “vrhovnog arbitra” među naprednjacima  Aleksandra Vučića, ali kako stvari trenutno stoje oni bi svoje pozicije i vrhu naprednjaka i u Vladi mogli da izgube najranije na jesen, glasovima članova Skupštine SNS.

Ipak, ne isključuje se ni mogućnost da se njihova smena odigra i ranije tokom leta – ili rekonstrukcijom Vlade na čijem čelu je Ana Brnabić, ili tako što će premijerka, na Vučićev “mig”, predložiti  Narodnoj skupštini da oni budu razrešeni dužnosti, što bi podrazumevalo sazivanje posebne sednice Republičkog parlamenta.

Takva “predstava za narod” mogla bi da posluži Vučiću da skrene pažnju  javnosti sa nekih drugih gorućih tema u narednih par meseci, uključujući poskupljenja energenata, recimo, ili “neprijatne” pregovore o Kosovu.

Na kraju, ne treba smetnuti s uma ni važnost istraživanja javnog mnjenja prilikom krojenja politike Aleksandra Vučića. I on sam je  javno priznao da mu je bitno “opipavanje pulsa javnosti”, pa je moguće da će predsednik Srbije, kako se izbori budu približavali, proceniti da bi za njegov imidž bilo dobro da se liši nepopularnih kadrova, pre svega Nebojše Stefanovića, tako što će zahtevati njihovu smenu sa svih pozicija.

Za sada, ipak, deluje da se Stefanović nagodio sa Vučićem da još neko vreme, odnosno do novog izlaska na birališta, ostane ministar, a da posle toga ode na neko “unosno” mesto, poput diplomatije, gde će imati povlastice, ali ne i mogućnost da utiče na politički život Srbije.

Ako čitamo “znakove pored puta” ovih dana, možemo da zaključimo da je Nebojša Stefanović spokojan, uprkos glasnim pozivima naprednjaka širom države da podnese ostavku jer dok je bio ministar policije nije učinio ništa da stane na put kriminalnim klanovima čija meta je, navodno, bio i sam Vučić. Ilustracije radi, minulog vikenda prisustvovao je ceremoniji upriličenoj u niškoj kasarni povodom primopredaje ruskih tenkova i oklopno-izviđačkih automobila.

Radilo se o donaciji Ruske Federaciji Srbiji, a Stefanović, koji slovi za prozapadnog naprednjaka, bio je  u društvu visokih zvaničnika Ministarstva odbrane Rusije, te ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana-Harčenka. Sudeći po mirnoj facijalnoj ekspresiji i staloženoj retorici, aktuelni ministar vojni, koji se svojevremeno predstavljao kao “Nebojša iz Beograda”, još nije “istrošio” politički kredit koji ima kod Aleksandra Vučića.

Štaviše, u poređenju sa liderom SNS, koji je sklon i nervoznim pokretima i rečima,,Nebojša Stefanović deluje kao “slika i prilika” smirenosti, uprkos svim aferama sa kojima je njegovo ime dovođeno u vezu u proteklih pola decenije. Da li je reč samo o veštoj glumi, odnosno da li se Stefanović ponaša u skladu sa krilaticom Miroslava Antića:”Treba izdržati do kraja sa osmehom stjuardese koja zna da nešto sa avionom nije u redu”, saznaćemo, možda, već u subotu 29. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari