Demostat - Šapić će biti novi gradonačelnik, ali u "oročenom" mandatu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Beograd će sutra dobiti novog gradonaćelnika, a nema sumnje da će na tu funkciju na sednici gradskog parlamenta biti izabran kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić, čime će se potvrditi procena koju je Demostat prvi objavio nakon aprilskih izbora – da će fotelja pripasti Šapiću, ali i da će njegova vlast biti vremenski oročena.

Demostat je, naime, nedugo nakon aprilskih izbora i iznenadnog sastanka Vučić-Đilas, objavio da će okosnicu većine u Skupštini grada činiti SNS i SPS, uz pojedine odbornike manjih stranaka, da će Šapić biti gradonačelnik, kao i da lider naprednjaka i predsednik Srbije hoće da „oroči“ beogradsku vlast na godinu dana jer je svestan da je većina Beograđana zapravo glasala protiv njegove stranke. Vučić je zato tada Draganu Đilasu obećao nove vanredne beogradske izbore, koji će najverovatnije biti održani na proleće 2023. godine.

Kako sada stvari stoje – Vučić ispunjava i obećanje dato Šapiću i dogovor s Đilasom.

Da će Šapić postati novi gradonačelnik bilo je jasno u četvrtak, kada ga je Predsedništvo SNS većinom glasova predložilo na tu funkciju. Kako je tada najavljeno, za zamenicu gradonačelnika na sutrašnjoj sednici Skupštine grada biće predložena odbornica naprednjaka, Vesna Vidović.

Šapić u gradskom parlamentu, koji broji 110 odbornika, sigurno može da računa na 57 glasova naprednjaka, socijalista i samostalnog odbornika Vuka Stanića, izabranog sa liste DSS-POKS, koji su na konstitutivnoj sednici glasali za izbor predsednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića. Ne treba, međutim, isključiti mogućnost da Šapića podrži još neko.

Nova oročena gradska vlast i gradonačelnik neće imati mnogo prostora za rast popularnosti, naprotiv. Usled pogoršanja ekonomske situacije u svetu, a samim tim i u Srbiji, gradska vlast će se neminovno suočiti sa inflacijom, smanjenjem investicija, rastom cena, rupama u budžetu…

Šapić će imati još jedan problem – neće moći da računa na stoprocentnu podršku Vučića i SNS, kakvu je uspevao da obezbedi Goran Vesić u mandatu zamenika gradonačelnika. To se već pokazalo na sednici Predsedništva stranke, kada je Šapić izabran većinom glasova, a ne jednoglasno, kako smo do sada navikli da glasanje na naprednjačkim skupovima izgleda.

Novi gradonačelnik će imati još jedan izazov – sigurno neće biti potpuno zaštićen od napada provladinih tabloida, koji su do sada zaobilazili Vesića.

Ukoliko njegova vlast bude oročena na godinu dana, Šapić i njegovi saradnici neće, čak i ako to budu želeli, realno imati vremena da se uhvate u koštac sa najvećim problemima glavnog grada.

U takvoj situaciji, nezadovoljstvo Beograđana neće biti smanjeno, a šansa za rast rejtinga opozicije ukazaće se već na jesen, s početkom nove školske godine i grejne sezone. Zbog toga, ali i drugih razloga, najjačem opozicionom bloku aprilskih izbora – Ujedinjeni (SSP Dragana Đilasa, NS Vuka Jeremića, DS Zorana Lutovca i manji partneri), i ne odgovara da u ovom momentu budu održani novi beogradski izbori.

Sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za sutra u 10 sati. Na dnevnom redu biće izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova gradskog veća.

Konstitutivna sednica, na kojoj su verifikovani mandati novih odbornika nakon aprilskih izbora i izabran predsednik Skupštine grada Beograda, održana je 11. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari