ALEKSANDAR BOCAN HARČENKOfoto BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko poslao je jasnu poruku da će ta zemlja koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini. U poslednjem intervjuu, Bocan-Harčenko je Evropskoj uniji i SAD poručio da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama, kaže za Demostat nekadašnja zamenica predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Vesna Marković.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je Bocan-Harčenko izjavom da će za Rusiju, kad je reč o članstvu Kosova u UN, biti od značaja stav Beograda, faktički prepustio vruć krompir Srbiji.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da će konačan status Kosova i Metohije biti definisan „u drugim geopolitičkim uslovima” po završetku „sukoba sa Zapadom na teritoriji Ukrajine”, u kojem će, kako navodi, sigurno pobediti Rusija. U intervjuu agenciji Beta, Bocan-Harčenko je rekao da je razumeo da francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja nije prihvatljiv za Srbiju, jer predviđa neprotivljenje Srbije da Kosovo postane član svih međunarodnih organizacija. Rekao je i da će za Rusiju, kao stalnu članicu SB UN, biti od značaja stav Beograda po pitanju eventualnog članstva Kosova u UN, te da misli da ne postoji ni najmanja verovatnoća da Srbija prihvati francusko-nemački plan jer tačke koje predviđaju međunarodno priznanje nisu prihvatljive za Srbiju. Šta nam poručuje Bocan-Harčenko? Mogu li se njegove izjave tumačiti kao opomena ili čak i pretnja Aleksandru Vučiću?

Nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković u izjavi za Demostat navodi da je ambasador Rusije poslao jasnu poruku da će ta zemlja koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini.

Demostat: Šta nam je poručio ruski ambasador Bocan-Harčenko? 1
foto Medija centar

„Ovo je drugi put da čujemo od zvanične Rusije da je resavanje pitanja Kosova i Metohije povezano sa ratom u Ukrajini i okončanjem tog sukoba. Prvi put je bio prilikom pozivanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na kosovski presedan. Međutim, ambasador Rusije u Srbiji u svom intervjuu bio je neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući nam do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini”, navodi ona.

Prema njenom mišljenju, Bocan-Harčenko nije poslao poruku samo Beogradu, već, koristeći sadašnji razvoj događaja u vezi sa francusko-nemačkim planom, i EU i SAD da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama.

Kako ističe, Bocan Harčenko je direktno poručio da će se pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije rešavati zajedno sa ukrajinskim sukobom.

„Iako je ovakva poruka poslata Srbiji potpuna novina, sigurna sam da nam je razjasnila nedoumice koje smo imali kada su u pitanju interesi Rusije na Balkanu”, zaključila je Marković.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić podseća da se Rusija dugo nije oglašavala u Srbiji, pogotovo ne po pitanju Kosova, te da je zato intervju ruskog ambasadora veoma važan.

Janjić iz njegovih poruka zaključuje da ruski ambasador i dalje vidi ulogu Rusije kao vrlo moćne, gotovo jednake s Kvintom, kao da nije svestan da „više ne postoji Kontakt grupa za Balkan” i da sad taj posao vode drugi.

„Ovaj intervju treba shvatiti kao pretenzije da je Rusija još uvek u igri i da može biti neka vrsta monitora ili korektora grupe Kvinte”, rekao je Janjić.

Janjić navodi da je Bocan-Harčenko izjavom da će za Rusiju, kad je reč o članstvu Kosova u UN, biti od značaja stav Beograda, faktički prepustio vruć krompir Srbiji.

Ta poruka je nešto drugačija nego što su bile poslednje poruke Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u Ujedinjenim nacijama, naglašava Janjić.

Demostat: Šta nam je poručio ruski ambasador Bocan-Harčenko? 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes. To ne znate iz intervjua, kad je u pitanju Kosovo”, rekao je Janjić.

Janjić navodi da nije tačno da se Rusija zaista pita isto koliko i velika petorka, pogotovo ne u Generalnoj skupštini UN, kroz koju će morati da prođe konačna odluka o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kada do toga dođe.

„Cela priča opozicije i ruska priča da kosovski problem ne sme da se izmesti iz UN ne stoji, jer on i nije izmešten iz UN, ali jeste iz Saveta bezbednosti UN, tamo više neće doći nikad, osim pitanja punopravnog članstva Kosova u UN”, navodi Janjić.

On navodi i da argumenti ruskog ambasadora idu u prilog svima u Srbiji koji smatraju da treba odbiti francusko-nemački plan.

Janjić dodaje i da se, iako se Bocan Harčenko o tome nije direktno izjašnjavao u intervjuu, vidi da nema one srdačnosti od ranije, „nema onoga da smo prijatelji, nema zaklinjanja u večno bratstvo”.

On ocenjuje i da Rusija nikada nije do kraja verovala Vučiću, te da je više verovala Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari