Izbori u Beogradu – pita se Vučić, ali i Šapić 1Foto: Demostat

I dalje ostaje otvoreno pitanje da li će i kada biti vanrednih lokalnih izbora u gradu Beogradu?

Ovako sam započeo i prethodni tekst koji se ticao grada Beograda i pitanja vanrednih izbora u njemu. Opozicija želi da pokrene mehanizam razrešenja gradonačelnika, ali nemaju nikakve šanse za to bez podrške vladajućih odbornika.

Ili će vladajuće SNS i SPS nekad kasnije smeniti Šapića nakon što ovo razrešenje propadne? Ili se ipak i Šapić pita, pa mora on da podnese ostavku da bi SNS mogao da uđe u pobedničku kampanju?

Statut grada Beograda (članovi 35 i 36) kaže da se sednica Skupštine grada zaista može zakazati na predlog najmanje 37 odbornika (predstavnica odborničke grupe Ujedinjeni je navela da imaju 39 potpisa odbornika za vanrednu sednicu Skupštine grada).

Predsednik Skupštine grada u ovom slučaju mora zakazati sednicu u roku od 5 dana i tako da se ona održi najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko je ne zakaže predsednik Skupštine grada, može je zakazati podnosilac zahteva.

Međutim, postavlja se pitanje da li će se sednica zaista i održati jer skupština odlučuje ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja poslanika, a sednica koja je sazvana se odlaže ukoliko ne postoji kvorum potreban za rad.

Dodatno, Statut grada Beograda (član 59) predviđa mehanizam razrešenja gradonačelnika.

On može biti razrešen na obrazloženi predlog najmanje jedne trećine odbornika (37 odbornika), na isti način na koji je izabran – odnosno većinom glasova od ukupnog broja odbornika (56 odbornika), tajnim glasanjem.

U istom članu Statuta navodi se i dodatna odrednica, da ako Skupština grada ne razreši gradonačelnika – ovaj mehanizam se ne može ponovo pokrenuti pre isteka roka od 6 meseci (odbornici koji su podneli predlog za razrešenje ne mogu ponovo predložiti razrešenje gradonačelnika).

E sada, nisam siguran šta je cilj opozicije sa ovom inicijativom?

Mehanizam je dobro osmišljen, kada postoji upitna većina ili kada vladajuća većina želi da smeni svog izabranog gradonačelnika, ali šta može biti cilj ovog zahteva opozicije koja broji 39 ili u najboljem slučaju 53 odbornika?

Da li ovim putem misle da mogu da izazovu vanredne izbore u gradu Beogradu?

Ja bih rekao da to jeste ideja opozicije, da se izglasa razrešenje Šapića i da to bude uvod u privremenu upravu i raspisivanje izbora za odbornike u Skupštini grada (da im SNS pomogne u tome).

Međutim, da li je to realno?

Neke stvari možda želite, ali ako ne možete da ih ostvarite – nemojte ni da pokušavate jer ishod može da vam demotiviše pristalice i birače.

Da li opozicija očekuje i da odbornici vlasti glasaju za smenu Šapića kao uvod u izbore? Nerealno zvuči. A sama inicijativa razrešenja koja će biti odbijena – ne ide vam u prilog ako se spremate za kampanju za beogradske izbore.

Nekoliko je scenarija za razvoj ove situacije. Prvi, da se zakaže sednica i da se vladajuća većina ne pojavi na njoj i da ona ne može da se održi. Ovo je možda i najrealnija opcija, s obzirom da odbornici opozicije ne mogu da obezbede kvorum za rad skupštine.

Drugi scenario je da se sednica održi i da se ne izglasa razrešenje gradonačelnika – odnosno da odbornici SNS-a i SPS-a podrže aktuelnog gradonačelnika.

I to su dva najrealnija scenarija u kojima opozicija gubi.

Odnosno, pred potencijalne vanredne izbore u Beogradu – opozicija ulazi kao gubitnik ovog procesa, jer je realnije da ako će izbora biti – onda će aktuelni gradonačelnik podneti ostavku sa obrazloženjem da je uvek spreman da proveri mišljenje građana (a sigurno ne da se u izbore ulazi tako što je gradonačelnik SNS većine razrešen).

Pored demotivacije opozicionih birača u Beogradu na izborima u aprilu, ovo bi bio još jedan poraz opozicije i zato nisam siguran zašto su inicirali ono što ne mogu nikako da ostvare?

I tu je cela suština – zašto bi SNS ako želi da se ide na izbore, kroz eventualni treći scenario – tajnim glasanjem njihovih odbornika smenio svog gradonačelnika? Nemoguć scenario.

Danima čitamo kako Vučić i Šapić nisu u najboljim odnosima, kako Šapić možda neće predvoditi SNS listu na tim vanrednim izborima i da neće opet biti gradonačelnik – ali mehanizam razrešenja SNS gradonačelnika nije realna opcija.

U tom slučaju – opozicija iz celog procesa izlazi kao pobednik, institucionalnim mehanizmom su smenili SNS gradonačelnika i potencijalno izazvali izbore.

U svemu tome SNS ispada gubitnik, smenjen im je gradonačelnik od strane opozicije i unutrašnjih „otpadnika“. Sa takvim razvojem situacije – SNS ne bi ušao u kampanju kao neko ko je siguran da ostaje na vlasti u Beogradu. Šta više – odjednom bi opozicija postala pobednik. I to bi bio veliki poraz vladajuće SNS.

A podsetimo da je opozicija na izborima u aprilu imala 70 hiljada birača više od vlasti i da su u stvari izborni sistem i loša opoziciona strategija kandidovanja dali SNS-u i SPS-u većinu, a ne građani na izborima.

Zašto bi SNS uopšte hteo da smeni aktuelnog gradonačelnika? Ja ne vidim razlog i pored sve češćih razmimoilaženja Šapića i Vesića i ako ćemo da verujemo medijima i Šapića i Vučića. SNS bi razrešenjem na inicijativu opozicije (a čak i na samostalnu) u izbore ušao kao potpuni gubitnik.

Čak i ako odbornici SNS-a u nekom momentu pokrenu smenu Šapića – to je poraz vladajuće većine, otvoreni sukobi unutar SNS-a i međusobne optužbe. To ne može da bude mehanizam putem kod SNS ide na gradske izbore u Beogradu.

Suštinski se tu možda i krije odgovor na pitanje da li će biti vanrednih izbora u Beogradu? Jedan sam od onih koji tvrdi da će vanrednih izbora biti samo ako SNS (Vučić) bude siguran da ne postoji ni promil šansi da se vlast na tim izborima promeni.

Jer zašto bi u suprotnom rizikovali sa prevremenim izborima? Ali, s obzirom na unutrašnje odnose i netrpeljivosti unutar SNS-a i medijskim špekulacijama o odnosima između pojedinaca, odluka o izborima u gradu Beogradu ipak nije samo u Vučićevim rukama.

A kako se u medijima može čuti da Šapić možda i ne bi vodio izbornu listu SNS-a na narednim gradskim izborima, onda ipak odluka o vanrednim izborima u Beogradu zavisi baš i od aktuelnog gradonačelnika Šapića.

Ideja o tome da ga opozicija razreši uz pomoć SNS-a ne odgovara kampanji SNS-a i stavlja ih u nezavidan položaj i deluje kao nerealan scenario. Ni scenario u kom odbornici vladajuće većine pokreću razrešenje – i to je nerealno.

Za vanredne izbore i sigurnu pobedu SNS-a, Šapić kao aktuelni gradonačelnik bi morao da podnese ostavku, da bude nosilac liste ili makar lice SNS-a i vodi kampanju iz pozicije vlasti (a ne da bude razrešen ili u konfrontaciji sa SNS-om).

A to bi moralo da bude stvar dogovora i kompromisa na najvišem nivou – u četiri oka, između Vučića i Šapića.

U suprotnom, zašto bi Šapić podneo ostavku u okolnostima koje čitamo u medijima.

Ako ne bi bio nosilac liste i gradonačelnik nakon vanrednih izbora – pa nema nikakav razlog da podnese ostavku. Onda će i pored eventualne Vučićeve želje da opoziciji podari vanredne izbore u Beogradu, oni ipak zavisiti i od Šapića. Čak o odluci potpuno ravnopravno odlučuju obojica.

Izvor: Demostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari