nensi pelosiFoto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Tajvan je zabeležio nagli porast dezinformacija na internetu početkom avgusta, tokom i nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kogresa Nensi Pelosi.

Tajvan je zabeležio nagli porast dezinformacija na internetu početkom avgusta, tokom i nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kogresa Nensi Pelosi.

Njen boravak izazvao je brojne kritike i bes kineskih zvaničnika, kao i vojne vežbe kineske vojske u vodama oko Tajvana. I dok su tenzije u Tajvanskom moreuzu porasle na najviši nivo u poslednjih nekoliko godina, Peking je pokrenuo ofanzivu i u onlajn svetu – sajber napade i širenje dezinformacija, koje su, između ostalog, sugerisale da bi Kina mogla da izvrši invaziju na ostrvo.

Pelosi, poznata po kritikama Pekinga zbog nepoštovanja ljudskih prava, najviši je izabrani američki zvaničnik koji je posetio Tajvan u poslednjih nekoliko decenija i njen dolazak je izazvao veliko interesovanje u Kini. Hašteg #NancyPelosi privukao je oko 800 miliona pregleda na kineskoj platformi Veibo na dan kada je sletela na Tajvan.

Dok su milioni ljudi na mreži Veibo gledali direktan prenos sajta za praćenje letova koji pokazuje kako Pelosi sleće na Tajvan, pojavile su se nepotkrepljene tvrdnje da je njen avion bio primoran da se vrati u SAD, nakon što je dobila toplotni udar. Pojavila se i informacija da je kineska vojska oborila tajvanski borbeni avion koji je pratio Pelosi. Međutim, tajvanska vojska je odmah razjasnila da je reč o lažnoj vesti. Tajvanska vojska je brzo dematovala i vest da su kineski lovci ugrozili tajvanski vazdušni prostor.

Na mrežama su kružile i fotografije s komentarima da se kineska vojska okuplja na obali kako bi počela invaziju na Tajvan, a zapravo su bile korišćene fotografije severnokorejskih vojnih vežbi koje su održane 2017. godine. Pojedini korisnici društvenih mreža iz Kine izneli su žestoke uvrede na račun američke zvaničnice, od kojih su mnoge bili mizogine.

Tajvanski FactCheck centar otkrio je porast lažnih vesti na društvenim mrežama za 30 do 40 odsto nakon što je američka zvaničnica posetila Tajvan.

Kako navode, najveća razlika u odnosu na ranije je to što su se lažne vesti širile sa Tviter naloga koji pišu na engleskom jeziku. Otkriven je veliki broj lažnih informacija na kineskoj platformi Veibo, od kojih su neke našle put do društvenih mreža koje se koriste na Tajvanu, uključujući LINE i Fejsbuk. Takođe, nalozi koji su bili fokusirani na rat u Ukrajini počeli su da šire lažne vesti o Pelosijevoj poseti Tajvanu.

Tajvan je jedna od najprogresivnijih demokratija u Aziji i ima slobodnije medijsko okruženje od autoritarnog u Kini, gde je sveprisutna državna cenzura. Ali to znači i da se dezinformacije često lako šire, kako na društvenim mrežama koje se koriste svuda u svetu, tako i na lokalnim platformama.

Tako je na aplikaciji za razmenu poruka LINE jedna korisnica napisala da je Peking odlučio da evakuiše kineske državljane koji borave na Tajvanu.

Bilo je i objava u kojima se navodno citira vest kineske državne agencija Sinhua da će Kina povratiti suverenitet nad Tajvanom 15. avgusta. Kineska agencija nikada nije objavila tu vest.

U objavi pregledanoj više od 356.000 puta na aplikaciji TikTok navedeno je da će vojska Tajvana biti raspuštena i da će lider opozicione stranke biti postavljen za guvernera. Ista informacija je kružila i na Fejsbuku.

Još jedan video u kojem se lažno tvrdi da su ostrva Kinmen, koja su pod kontrolom Tajvana, pristala da pređu pod kinesku vlast, imao je više od 80.000 pregleda na Jutjubu u roku od dva dana.

Hakerski napadi

Osim dezinformacija na internetu, Tajvan se suočio i sa hakerskim napadima.

Zvanični sajt predsednice Tajvana oboren je na 20 minuta.

Portal Nacionalnog tajvanskog univerziteta je hakovan, a na njegovom zvaničnom sajtu su se pojavile reči „Postoji samo jedna Kina na ovom svetu.”

U međuvremenu, Nacionalni muzej palate u Tajpeju objavio je saopštenje u kojem demantuje onlajn glasine da se vlada sprema da pošalje desetine hiljada retkih artefakata u inostranstvo na čuvanje.

Hakovani su bilbordi nekoliko velikih trgovinskih lanaca, ali i elektronske oglasne table u državnim objektima širom Tajvana.

Tokom posete Nensi Pelosi na bilbordima prodavnica 7-Eleven širom zemlje počele su da iskaču poruke „Pelosi, gubi se sa Tajvana”.

Bilbordi i oglasne table na železničkoj stanici u gradu Kaosjungu, kao i na zgradi lokalne samouprave u okrugu Nantou, takođe su prikazivali poruku da je Pelosi „stara veštica”. Napadi su potekli sa nepoznate IP adrese.

Kineski pretraživač Baidu priključio se sajber napadu, tako što je objavio mape Tajlanda na kojima su mnoge ulice označene imenima gradova u Kini.

Od 2018. godine, na Tajvanu je osnovano nekoliko organizacija za proveru vesti koje se plasiraju na kineskom jeziku, od kojih su većina neprofitne. Njihov cilj je da otkriju dezinformacije koje nastoje da destabilizuju demokratiju na ostrvu. MyGoPen i tajvanski FactCheck rade sa kompanijom Meta, vlasinikom Fejsbuka, na smanjenju širenja dezinformacija na ostrvu.

Izvor: Demostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari