Korisnici u Sloveniji i Hrvatskoj 5G "umreženi", Srbija zasad čeka 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Veliki broj zemalja u svetu razvija mobilnu mrežu pete generacije a među njima i neke u našem regionu.

-Dok razvijene zemlje već uveliko koriste ili uvode mobilnu mrežu pete generacije (5G)  što je slučaj i sa pojedinim zemljama u našem regionu u Srbiji to nije slučaj. Iako su nadležni ranije veoma ambiciozno govorili o planovima Srbije da izgradi 5G mrežu i tako korisnicima ponudi najsavremenije tehnologije u segmentu mobilne telefonije stiče se utisak da se od toga, bar zasad, naprasno odustalo.

Domaća stručna javnost smatra da je osnovni razlog zbog čega je projekat stopiran nepoverenje zbog kampanje o štetnosti te tehnologije po ljudsko zdravlje, koju posebno vode razni teoretičari zavere. Uticaj na odluku nadležnih da se proces uvođenja 5G mreže u Srbiji privremeno zaustavi ima i obaveza koju je naša država preuzela „Vašingtonskim sporazumom“ da ne koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena, piše Demostat.

U praksi, za Vašington to znači, opremu Huaveja i drugih kineskih kompanija za izgradnju infrastrukture zakorišćenje 5G mreže. Sjedinjene Američke Države naime tako nešto traže od svih svojih partnera jer smatraju da telekomunikaciona oprema kineskih kompanija Huavej i ZTE može biti iskorišćena za špijunažu.

Nadležni u Srbiji pak navode sasvim drugačije razloge za to što se 5G mreža u zemlji ne razvija već u ovom trenutku. Tako je premijerka Srbije Ana Brnabić prošle godine saopštila da „projekat razvoja 5G mreže nije zaustavljen“ i da „Srbija ne zaostaje u tom segmentu za evropskim zemljama jer mnoge članice EU još uvek nisu uvele 5G mrežu“.  Ona je istakla da građani Srbije „ u ovom trenutku nemaju potrebu za 5G mrežom, već to imaju eventualno naučno-tehnološki parkovi i istraživači koji koriste super kompjutere za veštačku inteligenciju“.  Kao razlog se navodi i potreba da se u Srbiji  dodatno razvije 4G mreža u svim delovima zemlje.

Pojedine države u našem regionu pak imaju potrpuno drugačiji stav. Tako da korisnici mobilne telefonije u Sloveniji već mogu da koriste 5G mrežu a u Hrvatskoj će cela teritorija biti pokrivena njome do sledećeg leta.

Zemlje predvodnice u tehnološkom razvoju poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade,Australije, Japana, Južne Koreje i Kine uveliko koriste 5G mobilnu mrežu. U upotrebi je i u Urugvaju, Južnoj Africi, Tajlandu, Tajvanu, Hong Kongu, Pakistanu, Indiji, Filipinima, Kataru, Omanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji. U Evropskoj uniji, pored slovenačkih, koriste je još građani Španije, Italije, Irske, Holandije, Švedske, Mađarske, Bugarske, Rumunije. Od država van Evropske unije u upotrebi je u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Norveškoj.

Signal 5G mreže prenose radio talasi  emitovani između antene i mobilnog telefona. Ta mreža koristi talase više frekvencije od ranijih mobilnih mreža, što omogućava istovremeno pristup internetu za više uređaja i pri većim brzinama.  5G mreže zahtevaju više predajnika od prethodnih tehnologija, smeštenih bliže površini zemlje. Iako je Svetska zdravstvena organizacija izjavila da nije utvrđeno da korišćenje mobilnih telefona na bilo koji način narušava zdravlje teoretičari zavere tvrde da elektromagnetno zračenjemože da izazove zloćudne bolesti poput raka. Neki čak tvrde i da pospešuje širenje korona virusa.

Stručna javnost pak ističe da najveće  zračenje dolazi od samih mobilnih telefona, a ne od baznih stanica, a svaka generacija telefona je savremenija i sadašnji telefoni u najvećem piku zrače sa jedan odsto snage. Što ste bliže baznoj stanici, manje je zračenje, jer je manje snage potrebno za dostizanje kvaliteta signala. Dakle, što je mreža baznih stanica gušća, odnosno što je veći njihov broj, zraćenje je manje, suprotno od uvreženog mnišljenja u javnosti.

Eksperti ističu da će 5G mreža doneti velike promene u privatnom, javnom i posliovnom životu, jer njegova izuzetna brzina omogućava pouzdanost u korišćenju najzahtevnijih aplikacija i masovnu povezanost, što će doneti nove primana takve tehnologije, od pametnih gradova, optimalizacije saobraćaja i zagađenja vazduha, preko virtuelnih funkcija u domaćinstvu do primene u industriji, gde će imati najveći učinak, posebno za upravljanje udaljeinim lokacijama, bez dovođenja u rizik radnika.

Aleksandar Nešković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da je upotreba 5G mobilne mreže u Srbiji neminovnost.

– Ta generacija mreže u mobilnoj telefoniji je superiornija u odnosu na prethodne. Shodno tome će se i naći u svakodnevnoj upotrebi.  Činjenica je da u celom svetu još uvek ne postoje u toj meri razvijene tehnologije koje 5G mreža svojim postojanjem treba da podrži. Međutim, ta tehnologija će za nekoliko godina već biti  u upotrebi. Shodno tome bitno je što pre početi sa razvijanjem 5G mreže. Jedan od razloga je i taj što je reč o obimnom procesu pa ga je onda nužno što pre započeti a pravovremenim ulaskom u njega stiče se, između ostalog, potrebno iskustvo i prilika da  domače firme  proizvode opremu za izrgradnju infrastrukture za 5G mrežu i plasiraju je na tržište – objašnjava profesor Nešković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu  Ljubodrag Savić ističe da  primena 5G mreže u mobilnoj telefoniji predstavlja značajan tehnološki napredak i veliki benefit kako za privatne korisnike tako i za privredu.

– Reč je o tehnologiji koja omogućava znatno brži internet signal kao i korišćenja većeg broja aplikacija na mobilnom telefonu. To je veoma značajno i za naučno-nastavne ustanove jer poboljšava uslove rada i komunikacije. Sa sadašnjim tehnologijama koje su u primeni mi na fakultetu već sada imamo mogućnosti koje ranije nisu bile dostupne a sasvim je jasno da bi sa upotrebom 5G mreže one bile još značajnije. Shodno tome u Srbiji bi što pre trebalo sprovesti taj projekat. On je kod nas praktično zaustavljen a glavni razlog je to što  deo građana ima predrasude i ne prihvata tu novu tehnologiju. To je naravno sasvim pogrešno. Svaka tehnologija ima svoje dobre i loše strane, to je nesporno, ali kada razmatra njihova primena uvek trreba sagledati u kojoj meri su one značajne za funkcionisanje društva i shodno tome ih treba razvijati – ističe naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević naglašava da je peta generacija mobilne mreže neminovni napredak koji će u Srbiji biti primenjen kad tad.

– Dva su razloga zbog čega se odustalo od tog projekta u ovom trenutku. Prvi je taj što se Srbija “Vašingtonskim sporazumom” obavezala da neće koristiti kinesku opremu u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu. A prethodno su nadležni planirali da taj posao u Srbiji upravo obavlja Huavej.  Loše je što se Vlada Srbije orijentisala samo na jednog partnera kada je reč o izgradnji infrastrukture za 5G mrežu jer nisu kompanije iz Kine jedine koj se bave tim poslom. Takođe, problem je i to što i u Srbiji postoje među građanima oni koji se izričito protive uvođenju te mreže smatrajući je štetnom – zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari