Vesna Marković: Srbija ima izuzetno dobru ekonomsku saradnju sa članicama NATO 1Foto: J. Z. T.

„Pored političke i bezbednosne saradnje sa NATO za Srbiju je veoma važna saradnja sa KFOR koji je zadužen za bezbednost srpskog stanovništva na KiM, za bezbednost srpske imovine, verskih i kulturnih objekata“, objašnjava Marković.

Na pitanje da li Vašingtonski sporazum utiče na saradnju Srbije sa NATO, Marković kaže da se to ogleda u tome što su SAD, kao najuticajnija članica Alijanse, garant tog sporazuma.

„Uvodi se nova ekonomska dimenzija u toj saradnji i to podiže nivo saradnje i sa NATO i sa SAD“, dodaje Marković i zaključuje da to doprinosi i većoj bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Ovogodišnja, druga po redu NATO nedelja, biće održana onlajn od 15. do 17. novembra ,a direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da će se razgovarati na teme jačanja odbrambene saradnje Srbije i SAD; šta se može očekivati od nove američke administracije; koliko je bitno jačanje saradnje Srbije sa NATO i SAD za region; analiza odnosa Beograda sa Alijansom tokom pandemije. 

Biće reći kaže se o postojećim aktuelnim regionalnim inicijativama poput inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Mini šengenu, ali i o zaključcima sa nedavno održanog digitalnog Samita Berlinskog procesa u Bugarskoj.

Milić ističe da je cilj da se pokaže srpskoj javnosti koliko Evropska unija, kao jedan od strateških ciljeva Srbije, sarađuje sa NATO, a samim tim i da se smanji jaz u percepciji koja postoji prema EU i NATO.

Na skupu će učestvovati preko 40 panelista, između kojih su ministarka za evropske integracije u vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Laura Kuper, pomoćnik Generalnog sekretara NATO za operacije Džon Manza, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

Milić  podseća da EU i NATO sarađuju vrlo intenzivno u 70 oblasti poput zajedničkog upravljanja krizama i pružanju odgovora u vanrednim situacijama,šrto je i jedan od elemenata Individualnog akcionog plana partnerstva koji Srbija sprovodi sa NATO, a koji predviđa i pomoć i podršku NATO srpskim kapacitetima za pomoć u vanrednim situacijama.

„Ova pandemija otkrila je koliko je potrebno smanjiti sve političko-administrativne barijere ali i objediniti infrastrukture koje mogu imati i vojnu i civilnu namenu“, kaže Milić.

Na pitanje kako vidi ulogu NATO u dijalogu koji Beograd vodi sa Prištinom, Milić podseća da je preko KFOR-a i direktno uključen u osiguravanje bezbednosti na KiM.

„I od Srba na KiM i od države Srbije stalno čujemo da je prisustvo KFOR na KiM ključno za zaštitu interesa i bezbednosti srpske zajednice“, kaže Milić uz tvrdnju da je bitan svaki kanal komunikacije između Srbije i NATO.

Milić naglašava da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da bi svako poboljšanje odnosa sa zemljama-članicama Alijanse, pogotovo SAD, poboljšalo položaj Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari