Vladika Joanikije uživa najveće poverenje vernika MCP 1Foto: FoNet/ SPC

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uživa najveće poverenje vernika Mitropolije crnogorsko-primorske, pokazali su rezultati dve fokus grupe, rađene krajem prošle godine, nakon smrti mitropolita Amfilohija, u koje je Demostat imao uvid.

O vladiki Joanikiju pozitivan stav iskazali i vernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji su se izjasnili kao Srbi, kao i oni koji priznaju SPC a izjašnjavaju se kao Crnogorci, piše Demostat.

Među ispitanicima su se našli i oni koji su za sebe naveli da govore srpski jezik, izjašnjavaju se kao Srbi i vernici su SPC, te oni koji su naveli da govore crnogorski jezik, izjašnjavaju se kao Crnogorci, a vernici su SPC, i, na kraju, oni koji su izjavili da govore srpski jezik, izjašnjavaju se kao Crnogorci i vernici su SPC. Zajedničko svim navedenim grupacijama jeste da u ogromnoj većini pohvalno govore o ovom episkopu.

U pomenutim istraživanjima vladika Joanikije okarakterisan je kao „čovek integriteta i kompromisa“, a smatra se i da mu je rejting dodatno osnažen nakon što su u Crnoj Gori prošle godine organizovane protestne litije pod nazivom „Ne damo svetinje“.

Takođe, za pojedine vernike MCP značajno je što je on poreklom iz Crne Gore. Istovremeno, prihvatljiv je i vernicima u Srbiji, koji ga, između ostalog, doživljavaju kao „branika raspadu Srpske pravoslavne crkve“.

Prema mišljenju poznavalaca crkveno-verskih prilika, izbor episkopa budimljansko-nikšićkog za crnogorskog mitropolita „bio bi najlogičniji epilog“, ako se uzme u obzir način na koji ga vide vernici.

Očekuje se da on bude ustoličen na godišnjem zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje je u toku. Prema važećim pravilima, Sabor nema obavezu da izabere novog poglavara Mitropolije crnogorsko-primorske, ali se tvrdi da bi svako odlaganje takve odluke pokazalo da je SPC „podlegla nekom spoljnom uticaju“.

Pored čelnog mesta u MCP, upražnjena je i pozicija mitropolita zagrebačko-primorskog. Tim mestom i dalje rukovodi patrijarh Porfirije, sada kao administrator, i spekuliše se da postoji mogućnost da tako ostane još neko vreme.

Aktuelni Sabor je prvi nakon što je izabran novi patrijarh, nakon smrti prethodnog patrijarha Irineja. SPC je od prethodnog saborskog zasedanja, pored patrijarha Irineja i pomenutog mitropolita Amfilohija, ostala i bez umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, te episkopa valjevskog Milutina. Svi oni umrli su od posledica korona virusa.

„Svjetlost svijetli u tami“

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, vladika Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju. Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska oktobra 1990. Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija. Naredne godine izabran je za episkopa. Studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske Pravoslavne Crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) objavljena je njegova knjiga „Svjetlost svijetli u tami“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari