Zelenović: Opozicija bi uz veliki trud mogla da se organizuje u tri ozbiljne kolone 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Naš zahtev je da svi izbori budu razdvojeni. Kada bi opozicija bila bolje organizovana izborili bismo se za taj, ali i sve druge, ključne zahteve za slobodne i poštene izbore – ističe u razgovoru za Demostat predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, u serijalu intervjua sa predstavnicima opozicije u susret predstojećim izborima.

Da li je moguća i koliko po vašem mišljenju može da bude učinkovita zajednička lista opozicije?

Stvarnost je danas takva da bi opozicija, uz veliki trud, mogla da se organizuje u tri ozbiljne kolone. Zajedno za Srbiju i AKCIJA veoma mnogo rade na jačanju zajedništva sa Ne davimo Beograd. Sa Ćutom i jedni i drugi tražimo put za zajedničko delovanje. Dogovor oko politike je preduslov za uspešan zajednički nastup. Kako sada stvari stoje mogli bismo da formiramo listu, koja ima jasan plan za mirnu zelenu revoluciju u Srbiji.

Da li ste za razdvajanje izbora i na kojim nivoima bi trebali da budu razdvojeni?

Naš zahtev je da svi izbori budu razdvojeni. Kada bi opozicija bila bolje organizovana izborili bismo se za taj, ali i sve druge, ključne zahteve za slobodne i poštene izbore. Dogovor je da evropski posrednici početkom septembra izađu sa predlogom dokumenta, koji bi trebalo da sadrži jasna i konkretna rešenja za normalizaciju izbornog procesa. Insistirao sam na brzom sprovođenju zakonite procedure za dodelu preostale televizijske nacionalne frekvencije. Kada bi u tri i po milona porodica ljudi, ako to žele, mogli da gledaju profesionalno uređeni informativni program, Srbija bi bila u dramatično drugačijoj situaciji. Čujem da predstavnici vlasti dobijaju napad besa svaki put kada im neko pomene ovu stvar. Drugo važno pitanje je onemogućavanje režimu da mobiliše mafiju, koja učestvuje u kampanji i privodi sigurne glasove u toku izbornog dana. To je, zaista, teška politička patologija. Iskustvo me uči da budem veoma oprezan sa očekivanjima od pregovora sa ovakvom vlašću.

Ukoliko bi izbori bili rapisani pre kraja godine, da li biste na njih izašli?

Kako sada stvari stoje, izbori će biti u martu, ili aprilu iduće godine. U toku septembra ćemo videti šta će se desiti u pregovorima. Rano je za bilo kakav definitivan zaključak i odgovor na pitanje šta će biti sa izborima.

Vaš predlog o predizborima u opoziciji po svemu sudeći nije prihvaćen. Zašto, po vašem mišljenju?

Da smo ušli u predizbore dobili bismo jasan odgovor na pitanje da li građani koji ne podržavaju režim žele jednu ili više lista. Takođe, znali bismo i koga ti ljudi žele da vide na glasačkom listiću. Napravili bismo mobilizaciju i veliki broj aktivista bi učestvovao u kampanji za predizore. To znači da bismo, bez problema, pokrenuli tridesetak hiljada ljudi, voljnih da čuvaju kutije i da se bore za regularnost izbora u kampanji i tokom izbornog dana. Žao mi je sto naši saveznici u opoziciji nisu podržali ovaj predlog. Ne želim da pravim dramu od toga, niti da odgovaram na pitanje u njihovo ime. Guramo dalje.

Inicijator ste Građanske platforme Akcija, kojoj je pristupilo 25 lokalnih organizacija i pokreta. Ipak, rekli ste da stranku čiji ste lider nećete ugasiti, već će te je modifikovati u skladu sa „Zelenim dogovorom za Srbiju“, usvojenim na osnivačkoj skupštini „Akcije“. Na koji način to planirate da uradite?

Zajedno za Srbiju je deo AKCIJE. Stvorili smo političku strukturu u kojoj svako može da se oseća ugodno. Ko želi u stranku, odlično, a ko želi da ostane aktivista, kroz učešće u nevladinoj organizaciji, ili pokretu – izvanredno, takođe. Naša mreža se svakodnevno gradi. Mnogo putujem po Srbiji, od Subotice do Vranja. Mi imamo jasnu politiku i ona je izrečena u Zelenom dogovoru za Srbiju. Želimo da našu zemlju uključimo u zelenu tehnološku revoluciju, koja je započeta u Americi i u EU. Održivi privredni rast, utemeljen na cirkularnoj ekonomiji može da dostigne dvocifrenu godišnju stopu rasta. Za to nam je neophodan strateški dogovor sa Amerikom i EU. Velika ulaganja u nauku i tehnološki razvoj, prosvetu i zdravstvo, kulturu i materijalnu infrastrukturu, koja su neohodna za ovakav rast, nemoguća su bez jasne odluke da smo nedvosmisleno deo političkog Zapada. Ako želimo da svaka kuća ima vodu i kanalizaciju, da svako mesto ima deponiju i prečistač za otpadne vode, da se dobro lečimo, da imamo odlične škole i fakultete, da iskorenimo korupciju i stranačko divljanje u zapošljavanju, onda moramo da sa Amerikancima u Evropljanima napravimo dogovor oko toga. Ovaj cirkus sa kobajagi neutralnošću treba da završimo. Nismo mi neutralni, mi smo ništa u međunarodnoj politici.

Kakav je vaš stav o rešavanju kosovskog problema?

Pitanje Kosova i Metohije treba da rešimo što pre. Vreme radi protiv Srbije i ta stvar treba da se okonča. Više puta sam rekao da sam spreman da učestvujem u svakom smislenom formalnom procesu. Neću da učestvujem u bilo kakvom cirkusu. Vidim da Srbija ima priliku da napravi iskorak, da osigura svoj opstanak i da otvori velike mogućnosti razvoja za ceo ovaj vek. Za to su potrebne hrabre odluke, a ne cirkuziranje koje pred očima ima samo predstojeće izbore. Državni interes naše zemlje i interes svake građanke i građanina Srbije i interes još nerođene dece je da se to reši i da integrišemo Zapadni Balkan u jednu političko-ekonomsku celinu. I onda, punom snagom prema zajedničkom učlanjenju u EU.

Da li bi evrointegracije bile ubrzane kada bi Srbija postala članica NATO-a? Da li biste podržali učlanjenje Srbije u Alijansu?

Ovo pitanje mora biti rešeno referendumom. To mora biti demokratska odluka.

Ja pitam NATO da li želi Srbiju. Da sam na njihovom mestu, jako bih se potrudio.

Da bi kontrola izbora bila efikasna, stranci ili pokretu neophodno je oko 8.300 kontrolora na nivou cele Srbije. Sa zamenicima, taj broj se udvostručuje. Može li vaša organizacija da obezbedi makar minimum od tog broja?

Svakoga dana radim na tome. Bolji smo nego što smo bili pre mesec dana i za mesec dana ćemo biti bolji nego što smo danas. U grupaciji u kojoj Zajedno za Srbiju učestvuje u pregovorima oko izbornih uslova, pokušavamo da postignemo sporazum o minimumu političke saradnje. Zajedničko formiranje biračkih odbora je jedna velika tema toga dogovora. Nadam se da ćemo uspeti da se sporazumemo. Činim sve sto je u mojoj moći da do tog dogovora dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari