skupštinafoto FoNet Milica Vučković

Demokratska stranka, Pokret Srbija centar – SRCE, Zajedno i Zeleno-levi front – Ne da(vi)mo Beograd predlažu da se misija Evropskog parlamenta proširi na ključne aktere i ključne probleme u društvu, pre svega na stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore, navodi se u dopisu koji su proevropske opozicione partije danas poslale poslanicima Evropskog parlamenta, Vladimiru Bilčiku i Matjaž Nemecu.

Kako se pojašnjava, normalizacija komunikacije i odnosa u parlamentu veoma je važan deo ukupne normalizacije odnosa i prevazilaženja dubokih podela u celom društvu.

„Ove podele su svesno izazvane sveopštom zloupotrebom institucija, kontrolom medija i obesmišljavanjem važne uloge parlamenta. Podsećamo vas na izveštaj o radu parlamenta koji je pripremile nezavisne organizacija civilnog društva, čije delove smo pominjali na prethodnom sastanku sa vama u Narodnoj skupštiniSrbije, kao i evropske institucije u izveštajima EP i EK“, piše u pismu.

Ove stranke i pokreti opozicije konstatuju da je parlament postao zaštitnik lika Aleksandra Vučića i deo propagandne izborne mašinerije vladajuće stranke.

„U tu svrhu se koriste sva raspoloživa sredstva uključujući stalno sprečavanje opozicije da iznosi svoje mišljenje i grube zloupotrebe procedura koje vređaju zdrav razum. Parlament je postao servis Aleksandra Vučića i ostatka izvršne vlasti i u potpunosti izgubio kontrolnu funkciju. Obesmišljavanje rada parlamenta ima katastrofalne posledice po politički sistem u Srbiji i pretvara je u autokratsku vladavinu jednog čoveka koji kontroliše sve grane vlasti i grubo nameće svoju volju celom društvu“, napisali su predstavnici dela proevropske opozicije.

Oni dodaju, da sve ono što se dešava u parlamentu ima duboke posledice po celokupan politički i svakodnevni život u Srbiji.

„Borbe i sukobi u parlamentu prenose se na značajan deo života građana, uključujući mogućnosti zaposlenja, poslovanja i dobijanja usluga od države. Sve to zavisi od političkog i izbornog opredeljenja pojedinca. Zbog toga, smatramo da će vaša misija biti veoma otežana ukoliko, istovremeno sa pokušajima da se normalizuje komunikacija i odnosi u parlamentu, EU ne radi na otklanjanju glavnih uzroka dubokih političkih problema u društvu. Glavni uzroci su odsustvo vladavine prava i podele vlasti, zarobljene institucije, neslobodni mediji i, možda najvažnije, kontrolisan i pristrasan izborni proces. Institucije su pod kontrolom jednog čoveka kojij oličava jedinstvo vlasti koje se javno opravdava prividnom stabilnošću i ubedljivim izbornim pobedama u izbornom procesu sa unapred poznatim ishodom. Srbija ne sme postati oaza bezakonja i utoćište za diktaturu u Evropi“, navodi se.

Predstavnici navedenih partija i pokreta, koji pripadaju različitim ideološko-programskim grupacijama, spremni su da u tome pomognu na način koji bi pomogao građanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari